PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 408960
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Seks ważniejszy od treści

użytkownik usunięty

Niestety, ta ekranizacja pokazała, że sprzedaje się tylko i wyłącznie seks.

Przepraszam bardzo, ale żadne z tych dzieci nie wygląda na swój wiek, zresztą, ciężko odmłodzić dzieciaka o 10 lat, a tym bardziej dziewczyne.
Oczywiście, dziecko musi mieć cycki i tyłek żeby się mogło lepiej sprzedać.

Tragedia, książka jest świetna, film w porządku, ale dla mnie ważny był wiek bohaterów- co to za problem 20 latke wydać za mąż a 20latkowi walczyć w bitwie? Chodzi właśnie o to, że te dzieci mają swoje dramaty i dorastają w innych warunkach. A w filmie... no cóż.

Jeśli to ma być na podstawie książki, to reżyser się daleko zagalapował.
Książka sto razy lepsza. Ogólnie sama ekranizacja nie przykuła mnie do tv.

ocenił(a) serial na 7

Wałkowane sto razy - w ekranizacji część bohaterów jest po prostu według fabuły nieco starsza, ale nadal nie są to dwudziestolatkowie... Natomiast pokazywanie scen nagości i seksu z udziałem dzieci (bo Dany miała przecież 13 lat) nie przejdzie - w tamtych "innych warunkach" było ok, u nas to pedofilia.

Nie wiem o co wielkie halo.

użytkownik usunięty
Binio

oczywiscie, ze pedofilia, i ciężko żeby pokazać dzieci w scenach nagości.

Co nie zmeinia faktu ze ważniejsze jest pokazanie scen "łózkowych" niz trzymanie się oryginału.

ocenił(a) serial na 7

Wiesz, w ekranizacji zawsze trzeba dokonać zmian, w przypadku "Gry o tron" część była moim zdaniem na lepsze, część na gorsze... Co konkretnie masz na myśli, mówiąc, że przez sceny łóżkowe twórcy nie trzymają oryginału?

użytkownik usunięty
Binio

nie, nie, nie chodzi mi o mijanie się z oryginałem przez sceny łóżkowe:)
Bardziej przez wiek bohaterów- zupełnie inaczej odbiera się całą historię widząc, że to już dorośli ludzie a nie dzieci.

Same sceny łóżkowe mi nie wadzą, i rzeczywiście nie było innego wyjścia niż usytuowanie starszych aktorów. Ale równie dobrze można było trzymać wiek aktorów i unikać pokazania nagości. Dlatego stwierdziłam to co napisałam:)

ocenił(a) serial na 7

Ale zgodnie z tym, co mówią w serialu Robb i Jon mają bodajże obaj po 16 lat, reszta też jest starsza o maks 1-2 lata, więc nadal nie są to dorośli (wg. naszych kryteriów).

użytkownik usunięty
Binio

a ile mieli lat w ksiazce? I oczywiscie głównie Daenerys.

A mimo, że nie są dorośli, to nawet e kilka lat to gignatyczna różnica.

ocenił(a) serial na 7

Na samym początku bodaj po 14.

Wtedy to byłoby odbieganie od ogrinału, bo w książce nagość była. Musieli coś zmienić, wybrali wiek bohaterów, bo z założenia to nie miał być serial dla dzieci. Ale moim zdaniem nie przesadzili, wystarczy spojrzeń na inne seriale ociekające seksem. Powtórzę się już po raz kolejny - jedynie Rose była dla mnie zbędna.

ocenił(a) serial na 8
Binio

Z tym, że nie wszyscy postarzeni bohaterowie uprawiają tam seks. Niemniej jednak, ciężko by było, gdyby tych spółkujących postarzeli, a innych nie. Byłby za duży kontrast, a to ocierałoby się o śmieszność.

Tematów o seksie w serialu było już mnóstwo, wystaczyło się, gdzieś dopisać, a nie znowu epatować tym seksem wstrętnym, którego nikt przecież nie chce oglądać, który demoralizuję tę naszą grzeczną młodzież (pierwszy raz zobaczyli to seksualne plugastwo oglądając GoT), a już na pewno nikt nie chce o tym czytać.

Ale na poważnie: Serial naprawdę bardzo od ksiązki nie odbiegał, scen seksu nie było znowu AŻ TYLE, raptem 2-3 sceny więcej niż w książce, a to, że dzieci nie mogły grać dzieci, to było raczej oczywiste - głównie chyba o Dany chodziło, bo dość szybko musiała stać się dorosła. W sumie tylko w kwestii Robba i Jona rzucało się w oczy, że są starsi, niż w książce, ale dramaty młodych ludzi są dla mnie równie przejmujące, jak dramaty dzieci. No nie wiem, czy to nie byłby dla mnie problem, gdyby wydali mnie jako 20-latkę za mąż, np. za Waldera Freya (chociaż jako 20-latka mogłabym być, szczęśliwie, już za stara).

To jest na podstawie książki, książki zazwyczaj są lepsze :)

ocenił(a) serial na 9

Obejrzałam serial, właśnie jestem w trakcie czytania książki. I właśnie młody wiek bohaterów mnie w książce najbardziej drażni. 13-15 latkowie sa odważni, dzielni i mądrzy jak dorośli, (no i te scenach łóżkowe). Wiem, że świat w "Grze o tron" jest podobny do średniowiecza i były inne czasy, ale jest to jednak fantasy i autor mógł tych bohaterów trochę postarzyć, tak jak zrobiono to w serialu. Jak dla mnie postarzenie postaci to duża zaleta i chyba jedyna przewaga serialu nad książką.

użytkownik usunięty
margarettap

Musieli być :) No i nie wszyscy są idelani, są też idioci niezależnie od wieku.

Widać zależy od czego się zacznie- wiek wpływa na odbiór.

ocenił(a) serial na 10

Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi? W powieści Dany miała bodaj 13 lat. Jeśli miała za sobą pierwszą miesiączkę, to była dorosła. A sceny opisywane są bardziej erotyczne, niż pokazane.
Jak na 10 oddcinków, to seksu jest mało: trochę z Tyrionem, trochę w burdelu Littlefingera, choć tam była raczej nauka, parę z Dany. Więcej nie pamiętam.

ocenił(a) serial na 7
margarettap

Kilka innych zmian na lepsze było, między innymi sposób w jaki Khal Drogo został zraniony, czy walka między Nedem a Jaime'm zamiast spadania z konia... Ale zgadzam się, że postarzenie bohaterów nie jest wcale złym zabiegiem, szczególnie, że to zaledwie 1-2 lata.

ocenił(a) serial na 10

To już zaczyna być irytujące. Ten temat setki razy był tu już poruszany, często w sensownych, ciekawych rozmowach. Miej troche litosci nad innymi użytkownikami. Tym bardziej , że Twój wpis jest chaotyczny, nacechowany niepotrzebnymi emocjami. Ja tak do końca nie wiem o co Ci chodzi. Jaja myśl ;przyświecała temu wpisowi?

ocenił(a) serial na 10
HRA

Przepraszam. Jaka a nie jaja. Akurat jajecznice jadlem i tak się kliknelo

ocenił(a) serial na 8

czy to wina seksu że sie sprzedaje?

ocenił(a) serial na 10

Poważnie? Dla Ciebie ważniejsze aby trzymać się oryginalu w kwestii wieku Dany, niż w kwestii związku Dany z Drogo? A widok 14latków czy 16latków z mieczami w naszych warunkach bylby po prostu śmieszny. Ludzie by tego nie kupili i tyle.
A co więcej. Sam Martin powiedzial, że jednym z jego największych blędów przy tworzeniu sagi bylo wlaśnie stworzenie tak mlodych postaci i gdyby mial pisać jeszcze raz trochę by ich postarzyl, tak jak to zrobili w serialu.

A i tak przeważają kwestie praktyczne. Wolę dwa lata starszego Jona granego przez gościa, który umie grać niż obsadę pelną dzieci dukających coś pod nosem i posiadających wciąż jedną miną.

ocenił(a) serial na 9
Ryu44

Pomyśleć że w Grecji kobiety grali mężczyźni. Jakoś długo nikt się temu nie sprzeciwiał :) myślę więc że dojrzały aktor potrafiący zagrać dziecko powinien być doceniony jako że gra kogoś kim przecież już nie jest.

Co do Dany - myślę że ona ma taką słodką buźkę taką niewinną, że pasuje na wiek tych 13 lat ... ale na końcu serialu ta sama buzia nabiera ona ona innej barwy - pełnej dojrzałości