Treść zawiera spoilery z Dance With Dragons (czytałem po angielsku więc piszę oryginalny tytuł i nazwisko, nie wiem czy je przetłumaczyli), więc kto nie czytał, niech nie wchodzi.
A więc co myślicie, kim może być ser Robert? Tu są teorie:
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Robert_Strong/Theories
lub dyskusja na zagranicznym forum:
http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/59064-adwd-spoilers-question-about-se r-robert-strong/
To może być on czy Martin może zaskoczyć i okaże się, że to kto inny?
Wszystko wskazywało na to, że to Góra, gdyby okazał się kimś innym, to by (przynajmniej jak dla mnie) znaczyło, że Martin nie ma już pomysłów i wymyśla jakieś cuda, żeby tylko zaskoczyć czytelników (a po takich niespodziankach jak los Neda zaskoczyć ich raczej trudno ;)).
Tak, w epilogu jest to rozwinięte i oczywiste jest to, że to Góra, ale ożywiony i przerobiony przez Qyburna. Pamiętacie, że w poprzednich tomach Qyburn prowadził jakieś dziwne eksperymenty w podziemiach i czasem prosił Cersei o jakieś osoby do tych eksperymentów, już dokładnie nie pamiętam, ale posłała mu kilka niewygodnych dla siebie jednostek. To było takie z dreszczykiem, pewnie w kolejnym tomie dowiemy się, co z nimi zrobił i co wyszło z Góry.
Oczywiście że to Góra. O nim również śnił Bran chyba w pierwszym albo drugim tomie, gdzie widział Ogara, Oberyna Martella i wielkiego rycerza który zamiast głowy miał ciemność i krew (niedokładny cytat ;)). Gregorstein ma wystąpić w Próbie Walki w obronie Cersei. Ciekawe tylko kogo wystawi Wiara - albo będzie to Lancel Lannister, który stał się dewotką lub... powstały z grobu grabarz z Cichej Wyspy, czyli Ogar, dla którego jednym życiowym celem było zabicie brata, czyli Gregora.
Zdecydowanie muszę się zabrać za ponowne i dokładniejsze przeczytanie PLiO :) Widzę, że za pierwszym razem skupiłam się na głównym wątku i nie wyłapałam wielu 'smaczków' :)
"O nim również śnił Bran chyba w pierwszym albo drugim tomie, gdzie widział Ogara, Oberyna Martella i wielkiego rycerza który zamiast głowy miał ciemność i krew (niedokładny cytat ;))"
W pierwszym tomie. I nie Oberyna a Królobójcę. Przynajmniej na to wyglądało wg opisu.
"There were shadows all around them. One Shadow was dark as ash, with the terrible face of a hound." Ogar - wiadomo.
"Another was armored like the sun, golden and beautiful." Oberyn miał w herbie słońce - z polskiego tłumaczenia wynika, że chodzi o złotą zbroję i wszyscy myślą, że chodzi o Kingslayera. Jednak w oryginale zbroja była słońcem, co już nie jest takie pewne, że chodzi o niego chodzi. Również na wiki z westeros.org piszą, że chodzi o Żmiję. Wpisz w Googla Robert Strong theories :)
"Over them loomed a Giant in armor made of stone, but when he opened his visor, there was nothing inside but darkness and thick black blood." Tu wiadomo, że chodzi o Gregorsteina.
No w serialu ciężko będzie to zrobić, bo Lancel Lannister zniknął - pytanie czy na dobre..