PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407702
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Treść zawiera spoilery z Dance With Dragons (czytałem po angielsku więc piszę oryginalny tytuł i nazwisko, nie wiem czy je przetłumaczyli), więc kto nie czytał, niech nie wchodzi.

A więc co myślicie, kim może być ser Robert? Tu są teorie:

http://awoiaf.westeros.org/index.php/Robert_Strong/Theories

lub dyskusja na zagranicznym forum:

http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/59064-adwd-spoilers-question-about-se r-robert-strong/

To może być on czy Martin może zaskoczyć i okaże się, że to kto inny?

ocenił(a) serial na 8
Urth

Wszystko wskazywało na to, że to Góra, gdyby okazał się kimś innym, to by (przynajmniej jak dla mnie) znaczyło, że Martin nie ma już pomysłów i wymyśla jakieś cuda, żeby tylko zaskoczyć czytelników (a po takich niespodziankach jak los Neda zaskoczyć ich raczej trudno ;)).

ocenił(a) serial na 7
Urth

a kiedyw ksiażce jest mowa o Robercie Strongu?

loozack

Ostatni rozdział z Cersei, jak idzie ulicami, pod koniec i kawałek w epilogu chyba.

ocenił(a) serial na 7
Urth

a to nie czytałem jeszcze 2 czesci TzS

ocenił(a) serial na 10
Urth

Tak, w epilogu jest to rozwinięte i oczywiste jest to, że to Góra, ale ożywiony i przerobiony przez Qyburna. Pamiętacie, że w poprzednich tomach Qyburn prowadził jakieś dziwne eksperymenty w podziemiach i czasem prosił Cersei o jakieś osoby do tych eksperymentów, już dokładnie nie pamiętam, ale posłała mu kilka niewygodnych dla siebie jednostek. To było takie z dreszczykiem, pewnie w kolejnym tomie dowiemy się, co z nimi zrobił i co wyszło z Góry.

Urth

Oczywiście że to Góra. O nim również śnił Bran chyba w pierwszym albo drugim tomie, gdzie widział Ogara, Oberyna Martella i wielkiego rycerza który zamiast głowy miał ciemność i krew (niedokładny cytat ;)). Gregorstein ma wystąpić w Próbie Walki w obronie Cersei. Ciekawe tylko kogo wystawi Wiara - albo będzie to Lancel Lannister, który stał się dewotką lub... powstały z grobu grabarz z Cichej Wyspy, czyli Ogar, dla którego jednym życiowym celem było zabicie brata, czyli Gregora.

Anja_Parus

W sumie walka braci mogłaby być ciekawa.

Urth

Mnóstwo osób na to liczy, zwłaszcza fanki Ogara :D

Anja_Parus

Zdecydowanie muszę się zabrać za ponowne i dokładniejsze przeczytanie PLiO :) Widzę, że za pierwszym razem skupiłam się na głównym wątku i nie wyłapałam wielu 'smaczków' :)

ocenił(a) serial na 9
Anja_Parus

"O nim również śnił Bran chyba w pierwszym albo drugim tomie, gdzie widział Ogara, Oberyna Martella i wielkiego rycerza który zamiast głowy miał ciemność i krew (niedokładny cytat ;))"
W pierwszym tomie. I nie Oberyna a Królobójcę. Przynajmniej na to wyglądało wg opisu.

Kaleval

"There were shadows all around them. One Shadow was dark as ash, with the terrible face of a hound." Ogar - wiadomo.

"Another was armored like the sun, golden and beautiful." Oberyn miał w herbie słońce - z polskiego tłumaczenia wynika, że chodzi o złotą zbroję i wszyscy myślą, że chodzi o Kingslayera. Jednak w oryginale zbroja była słońcem, co już nie jest takie pewne, że chodzi o niego chodzi. Również na wiki z westeros.org piszą, że chodzi o Żmiję. Wpisz w Googla Robert Strong theories :)

"Over them loomed a Giant in armor made of stone, but when he opened his visor, there was nothing inside but darkness and thick black blood." Tu wiadomo, że chodzi o Gregorsteina.

ocenił(a) serial na 9
Anja_Parus

No w serialu ciężko będzie to zrobić, bo Lancel Lannister zniknął - pytanie czy na dobre..

Urth

Góra w wersji zombie doprowadzony do pionu przez Qyburna

ocenił(a) serial na 10
Urth

Robert Baratheon. :)

dirt16

Może Miedziak, powiększony albo na szczudłach...

ocenił(a) serial na 10
Urth

Ten Qyburn to ekspeymentator i o ile wiemy, ze to na 90% Gregor, ja mam podejrzenia, ze przydomek Robert nie wzial sie znikad.