PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406151
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Jako że sezon ogórkowy na forum GoT w pełni, postanowiłem założyć jakiś w miarę merytoryczny wątek, który może zainteresuje niektórych fanów (lub antyfanów ;)) serialu. Poniżej znajdziecie parę linków z kanału YT gostka nazwiskiem Matt Easton, który prowadzi w UK szkołę walki historyczną bronią białą, jest jej kolekcjonerem i okazjonalnie także konsultantem filmowym w tej dziedzinie. Także ogólnie wie na ten temat więcej niż przeciętny zjadacz chleba :) Niedawno przeglądając jego filmiki na YT odkryłem, że od czasu do czasu wrzuca tam też recenzje filmowych i serialowych bitew, pojedynków etc. które ocenia okiem nauczyciela fechtunku i eksperta od historycznego uzbrojenia. GoT jest tu sporym polem do popisu i oczywiście kilka ważniejszych scen walk czy bitew też się tam znalazło. Poniżej wklejam 3 filmiki z 6. sezonu: pojedynek Brienne z ludźmi Boltonów, Tower of Joy i całą bitwę z 9. odcinka.

https://www.youtube.com/watch?v=JjjSYs82Nw0
https://www.youtube.com/watch?v=drd8dQKr-oY
https://www.youtube.com/watch?v=avtHpJyYYkQ

Jeśli kogoś zainteresuje, jest tego więcej - są pojedynki z poprzednich sezonów GoT, ale także omówione aspekty batalistyki w innych filmach czy serialach, m.in. "Vikings", "Patriota", "Troja".

Gość imho ocenia ten aspekt serialu dość uczciwie i - dość nieoczekiwanie dla mnie - raczej pozytywnie. Przede wszystkim zdaje sobie sprawę, że dramaturgia widowiska filmowego wymusza pewne odstępstwa od realiów historycznych i nie krytykuje w czambuł każdej nieścisłości. Wytyka to, co rzeczywiście należy wytknąć, a przede wszystkim zwraca uwagę na wiele szczegółów, które pewnie umykają podczas "normalnego" oglądania.

Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem, to zachęcam. Angielski oczywiście wymagany, ale gość mówi wyraźnie i w sposób zrozumiały ;) Nie zarzuca też fachową terminologią, więc można sporo z tego wynieść. Można dodawać swoje przemyślenia i oceny w komentarzach, ale przymusu nie ma ;)

ocenił(a) serial na 7
Dwight_

Gadał coś o mieczu z valyriańskiej gumy? Bo nawet widoczny błąd był xd

ocenił(a) serial na 3
WTTW_FILM

Przyznam że nie wyłapałem w żadnym z tych filmików, choć o valyriańskiej stali coś było. A o której scenie mowa?

ocenił(a) serial na 7
Dwight_

Jak Jon schodził z konia to jego miecz zaczął się wyginać (wpadka miecze są gumowe) i stąd się wzięła nie stal tylko guma, valyriańska guma. Taki jeden w wieeeelu błędów w tym serialu :) Robiłem serię tematów po każdym odcinku do wyłapania głupot i błędów to wyłapałem i to ;)

ocenił(a) serial na 3
WTTW_FILM

Hehe, valyriańska guma - dobre :D Trochę przypał z tymi gumowymi mieczami, tym bardziej że w scenach walk muszą przecież używać jakiś porządniejszych, więc je na pewno mają na wyposażeniu. W każdym razie nie o wynajdywanie takich wpadek tu chodzi :)

ocenił(a) serial na 7
Dwight_

Ok XD W tym serialu jest tyle głupot.... że jakby wszystko wypisać to czasu by nie starczyło.