Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 424 tys. ocen
8,7 10 1 424080
7,9 55 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

ocenił(a) serial na 9

Witam wszystkich, pytanie do tych co oglądali wszystkie odcinki i sezony, czy też uważacie że 7 sezonów było genialne a 8 tak spartaczyli że psuje cały obraz serialu? Piszcie co o tym sądzicie, Pozdrawiam

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) serial na 6
ostry666

Nie, genialne były sezony od 1-4, 5-6 średniawka, 7 bardzo zły, 8 fatalny.

ocenił(a) serial na 9
iluminat1990

Może masz trochę racji, na pewno sezon 1-4 były genialne, 5 sezon był najgorszy według mnie , lecz 6 był bardzo dobry, co do 7 muszę sobie odświeżyć jeszcze raz, imo wszystko mi bardziej chodziło o to że lepiej by było gdyby skończyli na 7 sezonie niżeli wymyślali na siłę 8 sezon.

ocenił(a) serial na 10
ostry666

Sezony 1-4 i 6 to absolutna poezja. 5 był dobry, ale trochę nudniejszy od pozostałych (co nie jest niczym zaskakującym bo książki na tym etapie były nudniejsze, ale D&D niestety postanowili mocno od nich odejść), a jeśli chodzi o S7 oglądało mi się go bardzo przyjemnie, ale po czasie stracił w moich oczach. Jest bardzo źle napisany scenariuszowo i zniszczył Tyriona i Arye. S8 nie trzeba komentować - najgorszy sezon w historii telewizji

blazej_urbanski

Moim zdaniem scenarzyści skupili się na innej grupie docelowej i poszli w kierunku dominacji zwrotów akcji nad konsekwentnym prowadzeniem wątków. A to dla widza wymagałoby znajomości całego serialu i pamiętania wcześniejszych wydarzeń. Dokonywano też drastycznych zmian założeń świata martinowskiego. Choćby w przypadku Nocnego Króla, Innych, czy ożywieńców. Finalnie wyszło na to, że NK był nieudacznikiem.

ocenił(a) serial na 9
bazant57

Tak dokładnie, poszło sobie we własny kierunku, nie bazując już na książce i dlatego tak spartaczyli. Przez ten sezon cały serial traci nie tylko na ocenie ale na ogólnym odbiorze, szkoda NK został przedstawiony jako słabiak którego mogła zabić zwykła dziewczyna. Jego postać podobało mi się najbardziej i dla mnie nie powinien być do ruszenia, na pewno nie w tak łatwy sposób, tym bardziej że miał smoka dla siebie i swoich celów.

ostry666

Pisałem to w innym temacie. Moim zdaniem NK powinien częścią sił blokować Winterfell, a sam z częścią Innych udać się na południe. Armię mógł budować po drodze z miejscowych umrzyków. Finalnie uderzyłby na Królewską Przystań, którą z braku lepszych rozwiązań Cersei spaliłaby dzikim ogniem. Z jednej strony domknęłoby to wątek piromantów i było konsekwencją kunktatorstwa i finalnie jej zdrady. Dawało też możliwość wejścia Dorne do gry, choćby pod dowództwem Bronna, który mógł w końcu ocalić Ellarię z lochów, zamiast jechać w prywatnej sprawie na Północ. No a pozbawiony w wyniku tej akcji reszty armii NK odleciałby za Mur na smoku. Bo jego natura powinna być tajemnicą, a istnienie elementem równowagi zło-dobro.

ocenił(a) serial na 9
bazant57

Zgadzam się w pełni, bardzo dobrze opisałeś jak powinno się skończyć GOT, wtedy mielibyśmy dużo więcej logiki i wyjaśnień, niestety dostaliśmy to co mamy, ech szkoda.

ocenił(a) serial na 10
bazant57

No dokładnie, ale te plot twisty były... niedorzeczne. Jon jako Aegon Targaryen to zbesteszczenie książek, Daenerys jako szalona królowa to zaburzenie tego co się budowało przez tak długi czas, Brana jako króla chyba nie trzeba komentować. Ogólnie każda postać (może oprócz Sansy) została zniszczona w tym sezonie, strasznie mnie boli to jak zakończyły się losy Jaimego bo ten książkowy jest na dobrej drodze, żeby odciąć się od Cersei

blazej_urbanski

Pisałem o tym w temacie https://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/Gdybym+by%C5%82+ scenarzyst%C4%85+-+lista+%C5%BCycze%C5%84,3086673

ocenił(a) serial na 10
bazant57

Twoje zakończenie z pewnością brzmi lepiej niż serialowe, ale jak wyobrażasz sobie chociażby to że Daenerys wraz z armią północy walczą z innymi i przy tym nie zauważają (lub nie zwracają uwagi) na brak wśród nich NK i smoka? Od razu wywołałoby to podejrzenia i część armii mogłaby spieszyć na południe. Ogólnie GoT raczej ma więcej tych "złych" domknięć wątków niż happy endów, więc nie miałbym problemu żeby to inni zwyciężyli i zakończyli życie na świecie, ale raczej twój pomysł by nie przeszedł

blazej_urbanski

No fakt, to słaby punkt. Nie mniej, przy tak dużej przewadze liczebnej umarlaków jedynie Daenerys na smoku mogłaby coś zrobić, bo resztę obrońców łatwo było by otoczyć i zablokować. Ale jak pokazała bitwa pod Winterfell, NK cały czas miał w pogotowiu lodową włócznię i przewaga liczebna w smokach mogła się zmienić w oka mgnieniu. Ponadto nekromancja nie była zastrzeżona jedynie dla NK. Częściowo pokazuje to wyprawa za Mur po Czesława, z padającą częścią ożywieńców po zabiciu ich WW. W ostateczności NK mógłby dołączyć do przygotowanej nowej armii znacznie później.