PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406151
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

The Winds of Winter

ocenił(a) serial na 10

Jak myślicie, na który rok będzie zaplanowana premiera?

goter

Hmm 2015-16?

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Saga znowu jest na fali, może książka pojawi się w 2013:)
Pierwsze 3 części wychodziły dosyć szybko.
Nawałnica napisana w krótkim odstępie od poprzedniej części, a zdecydowanie jest najlepsza.

ocenił(a) serial na 7
goter

W posłowiu "Uczty dla wron" z 2005 roku Martin pisał, że ma nadzieję, że już w następnym roku czytelnicy dostaną w swoje ręce "Taniec ze smokami"... Jak się skończyło, wszyscy wiemy.
Trudno przewidzieć ile będzie pisał, może pisać rok, a może 5 lat... Ja oczywiście mam nadzieję na jak najszybszą premierę kolejnej części ^^

goter

Wiadomo, że napisane są cztery rozdziały. Aryi, Sansy, Arianne i Aerona Greyjoya (który miał być pierwotnie w DWD). A napisał je w czerwcu 2010.

ocenił(a) serial na 9
Anja_Parus

Arianne ma dwa rozdzialy tak btw

ocenił(a) serial na 9
Kaleval

Ja obstawiam że najpóźniej 2014 żeby w 2015 mógł być kolejny sezon, o ile będzie dalej jeden sezon na tom:D

ocenił(a) serial na 9
excommunication

3 tom ma byc rozbity na dwa sezony kręcone jednoczesnie przez 9 miesięcy.

ocenił(a) serial na 7
Anja_Parus

Nie pamiętam żadnej Arianne... Coś mi umkło, czy nowa postać?

ocenił(a) serial na 9
Lellandra

Czytałaś sagę i nie pamiętasz najstarszej córki Dorana Martella?

ocenił(a) serial na 7
LavenHart

A coś pamiętam, że była tam jakaś Arianne jak im czachę przynieśli, ale serio z poprzednich części nie pamiętam. :P Pewnie dlatego, że jak mnie jakiś wątek średnio interesował to czytałam tak pobieżnie. I do tego dosyć dawno, że mi się wszystko zaciera w pamięci. Mam zamiar jeszcze raz od początku przeczytać.

ocenił(a) serial na 10
goter

Czy wiecie może ile obecnie już rozdziałów "The Winds of Winter" napisał Martin?

dirt16

Wiadomo o 11, a ile jest ich naprawdę, nikt nie wie. Wspomniane 11:
-4x Victarion, 2x Arianne, Tyrion, Theon, Sansa, Arya, Areon
Na pewno ma też coś z Daenerys, bo pracował na tym wątkiem jakiś czas temu.

ocenił(a) serial na 1
Zygfryd88

Jeszcze dwa rozdziały Barristana. Jeden z nich gdzieś czytał.

White_T

Tak. Pojawiły się już po moim poście.

ocenił(a) serial na 7
dirt16

Czytałem gdzieś, że Martin ma zamiar napisać coś ok. 90 rozdziałów, więc wygląda na to, że jeszcze dużo mu zostało do napisania.

ocenił(a) serial na 10
Slawoj25

A ile już napisał rozdziałów?

ocenił(a) serial na 10
dirt16

Martin mówił, że celuje w przyszły rok.

ocenił(a) serial na 10
MatiZ_3

Słyszałem o tym, to chyba wydaje się być najbardziej realna data. Chyba, że znowu mu coś strzeli do głowy i zacznie pisać inną książkę. Kilka miesięcy temu przyznał, że odłożył pisanie WoW aby napisać książkę o drużynie futbolu amerykańskiego, podobno to było jego marzenie. Już ją skończył i teraz chyba dalej pisze WoW.

dirt16

Ah, te legendy i ploteczki:) Śmieszne zjawisko.

Martin wydaje książkę w przyszłym miesiącu, Martin twierdzi, że napisał dopiero dwa rozdziały i Wichry zimy zobaczymy nie wcześniej niż 2018r. , Martin porzuca pisanie, by rozpocząć życie ascety na nowomeksykańskiej pustyni, Martin napisał nowy tom, ale pies mu zjadł jedyny rękopis, Martin już napisał całość, ale czeka, żeby zbić większą kasę.

Tak naprawdę należy szukać informacji w sprawdzonych źródłach, bo to, co krąży po necie, ma tyle wspólnego z prawdą, co powyższe przykłady. A źródła te to:
- blog Martina
- Westeros.org
- wywiady, ale przeczytane osobiście, bo ich opracowaniom również bym nie ufał

A że ktoś słyszał, że ktoś słyszał, że ktoś przeczytał wpis kogoś, kto gdzieś się dowiedział... ludzie...

Na tę chwilę nic nie wiadomo. Ostatnie, bardzo zdawkowe informacje, Martin udzielał w zeszłym roku. Może mieć napisane 30% powieści, może mieć 60%. Ciężko zawyrokować.

ocenił(a) serial na 10
Zygfryd88

2014 to realna data. Tym bardziej ze względu na serial.

ocenił(a) serial na 10
Zygfryd88

"Martin napisał nowy tom, ale pies mu
zjadł jedyny rękopis"

Ty myślisz, że on to na papierze pisze?

dirt16

...

ocenił(a) serial na 10
Zygfryd88

...
Zadałem pytanie, czy mógłbyś na nie odpowiedzieć?

dirt16

Nie, nie myślę. Teraz cię zadziwię, ale wiem, że Martin używa komputera, choć cały czas jakiegoś starego edytora pod DOS-a.

Podane przykłady miały na celu pokazać absurdalność "nowinek", jakie narosły wokół Martina i jego prac nad nowym tomem. Gdybyś przeczytał mój post z dwa razy, może byś to wyłapał.

ocenił(a) serial na 9
dirt16

Chyba kot - z tego, co wiem, Martin akurat ma koty;-)

ocenił(a) serial na 10
dirt16

Ja to bym mu nie ufał, z Martina niezły troll jest ;)

ocenił(a) serial na 7
goter

Kurczę ja tak czytałam z rozpędu i nie wiedziałam, że Taniec ze smokami był ostatni wydany. A tu chce się dorwać do następnej i ni ma... Już mamy 2013r, ciekawe jak długo jeszcze będzie trzeba czekać.

goter

Pod koniec 2014 :) mam nadzieję. Ja czytam dopiero Ucztę dla wron :)

ocenił(a) serial na 10
goter

a ile trzeba będzie czekać na polskie tłumaczenie ?

ocenił(a) serial na 9
Nymeriaa

Dance with Dragons mialo premiere w lipcu 2011, polskie tlumaczenie w listopadzie tego samego roku. Czyli wychodza jakies 3/4 miechy na tlumaczenie.

Razengoroth

Trzeba dodać, że w listopadzie wyszedł pierwszy tom "Tańca...". Drugi w lutym.

goter

2015 r.

goter

19 lipca, na ostatnim Comic Con w San Diego Martin powiedział, że zamierza wydać ten tom w przyszłym roku i to jest ostatnia oficjalna informacja z jego strony, więc dlaczego piszecie inne daty?

ocenił(a) serial na 8
fune

Bo nikt nauczony doświadczeniem nie wierzy najwyraźniej w zapewnienia Martina w tej dziedzinie:).

tc1987

Co racja to racja :) Ale chodzi mi o to, jak stoimy aktualnie w tym temacie, bo jak napisal Zygfryd różne sa plotki i ploteczki ;) Poza tym wyraźnie było widać, że Martin jest naciskany przez serial i nie chce, żeby serial za szybko dogonił książkę. Weźmy pod uwagę, że musi sobie również jakoś zaplanować czas na pisanie jeszcze następnego tomu, nie może sobie pozwolić na oddanie TWoW na styk, no bo ile czasu mu zostanie na odanie do druku A Dream of Spring?

ocenił(a) serial na 8
fune

Proste - zrobi 2-3 letni przeskok fabularny w 7 tomie żeby postaci miały szanse podrosnąć - inaczej nie wiem jak miałby choćby próbować wyrównać czas między wydaniem 7 i ostatniego (?) tomu tak by nie spróbowali przeskoczyć go właściciele HBO nie chcących "urywać kurze złotych jajec".

ocenił(a) serial na 9
tc1987

Dobry żart, Jona który ma lat 14 gra 28 letni facet...a wy się wiekiem zamartwiacie...

ocenił(a) serial na 8
SzymonB_filmweb

Co kto lubi :).

ocenił(a) serial na 10
SzymonB_filmweb

Jon 14 lat to miał w pierwszym tomie. Obecnie ma siedemnaście.

ocenił(a) serial na 9
Bronson__AK_47

Nadal różnica jest zbyt wielka, po prostu w serialu są bardziej dojrzali, może to nawet lepiej

SzymonB_filmweb

Oczywiście, że lepiej - nie potrzebne nam drugie "Opowieści z Narnii".

SzymonB_filmweb

Zdziwiony? A znajdź mi jakiś serial amerykański, gdzie nastolatków nie grają aktorzy po dwudziestce....

SzymonB_filmweb

Jon jak Jon, akurat on, jak i Robb, Theon czy Dany bardzo dobrze pasują. Gorzej z takim Branem czy Aryą. No i Sansą, która - jak się przyznała mężowi podczas nocy poślubnej - w serialu ma 14 lat....

ocenił(a) serial na 10
fune

Tak apropo, w książce podczas nocy poślubnej ma 12 lat? Bo nie pamiętam zbyt dobrze xd

Zipox

W książce miała trzynaście. Tak czy owak serialowa Sansa nie bardzo wyglądała na te czternaście, gdy to mówiła i to był mały zgrzyt, a nie z Jonem Snow czy Robbem.

ocenił(a) serial na 10
fune

Już miałem nadzieję, że chodzi ci o to, że książka wyjdzie 19 lipca 2014 roku. :D

dirt16

Nie, no takiej informacji nie dostaniemy, dopoki książka nie trafi do drukarni :) Ale z pewnoscia premiera bedzie hucznie zaplanowana, wiec ta data raczej nam nie umknie