Szkoda że tak bardzo pomijane są w serialu, np w ostatnim odcinku gdy Bran został napadniety. W ksiazkach odgrywaja wieksza role. Ciekawe kiedy zastapia te psy efektami specjalnymi, innego wyjscia raczej nie maja skoro su.ka z pierwszego odcinka była taka wielka.
Też mi się to nie za bardzo podobało choć jestem w stanie zrozumieć okrojenie tej sceny z faktu że oprócz pojmania Oshy niewiele wnosi do fabuły.
A samych wilkorów rzeczywiście jest mało w książce przecież odgrywały duże znaczenie niejednokrotnie ratując tyłki Starkom i bez przerwy gdzieś się przewijały a tutaj się pojawiają tylko w kluczowych momentach a i to widać nie zawsze.
W trailerze wilkor Robba był wielki wielki więc mam nadzieję że jeszcze zobaczę Szarego wichra w pełnej okazałości.
No i najprawdopodobniej zwykłym psem pozostanie bo z tego co mi wiadomo twórcy gry o tron nie dostali pozwolenia na używanie innych zwierząt ważne że jest duży.To może również tłumaczyć ich pomijanie nie chcą za bardzo pokazywać tej ich "psowości".
Co do rozmiarów to mniej więcej tak je sobie wyobrażałem czyli mi pasują.
A ja zupełnie nie tak sobie je wyobrażałem i mi nie pasują.
Widać że to pieski, poza tym już niedługo wielki wilkor Robba miał szerzyć przerażenie wśród rycerstwa Lannisterów, a tu co - jakiś husky?
Ja bym się nie martwił o wilkory. W 2 sezonie, prawdopodobnie będą zrobione komputerowo, bo jak inaczej osiągnąc gigantyczne rozmiary martwej samicy z 1 odcinka? Przecież nie strzelaliby sobie w stopę, dając tak wielkiego trupa, a później używali już tylko malutkich psów.
mi się mocno rzuciło w oczy jak Jon z Samem szli złożyć przysięgę za Mur i jak Duch wybiegał z tej bramy w Murze -szczekał-. W książce było, że się nigdy nie odzywał i tym się wyróżniał spośród braci.
W sumie w książce chyba nigdzie nie jest napisane że wilkory osiągnęły maksymalny wzrost i już nie rosną więc mogą nie być takie jak matka.
Po za tym to właśnie wilkor z pierwszego odcinka wydał mi się zbyt ogromny.
Ja właśnie sobie wilkora wyobrażałem wielkościowo mniej więcej tak jak w trailerze.Nie mówię o samym wyglądzie a rozmiarze.
Przecież i tu spoiler nie zdradzający jednak żadnych ważnych wydarzeń SPOILER SPOILER
Przecież podczas walki Laty z samcem alfa wilków jest opis :"Przerastał kuzynów rozmiarami. Był dwukrotnie większy od chudego ogona, a półtora raza od pary przewodników."
Co by świadczyło że wcale takie gigantyczne nie są.Więc jeżeli mieli sobie strzelać w stopę to w pierwszym odcinku nie później.
Wilkory miały być wielkości mniej-więcej wielkości canis dirus ("dire wolf" - sic!), czyli mniej więcej 50% większe niż zwykły wilk - canis lupus.
No tak, spójrzcie na to zdjęcie Ducha! Jest ogromny! I taki powinien być potem w serialu - tak samo jak reszta wilkorów! http://www.gameofthrones.tv/wp-content/uploads/2011/04/Jon-Snow-Ghost-640x359.jp g