PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409799
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

1. Czy śmierć Robba Starka i jego rodziny oraz wyrżnięcie armii to definitywny koniec wojny 5 królów ? Koniec wojny domowej zakończonej zwycięstwem Lannisterów / Tyrellów ?

2. Doszły mnie słuchy jakoby Stannis wybierał się na północ , czy Armia Lannisterów będzie jeszcze toczyła jakieś bitwy z Baratheonami ?

3. Greyjoyowie : Czy będą prowadzili jakieś działania wojenne z północą (Stannisem , resztkami Starków , ogólnie północą lub Lannisterami) ? No bo jednym z pretendentów jest Baloon Greyjoy (do tronu) , a do tej pory to tylko zdobyli Winterfell i najeżdżali przybrzeżne miasta północy (siostra Theona) , podobno mają dojść tu 2 nowe postaci , Victarion i ktoś jeszcze - czy będą to ważne postaci , jakie będą miały cele ?

4. Kto obejmie dowództwo nad Lannisterami (armią) po śmierci Tywina ? Jaimie ?

5. Kto tak naprawdę otruje Joffreya ? Bo Tyrion jest chyba niewinny.

6. Jaka będzie rola Lady Stoneheart ? Czy będzie ona zabijała wraz z Bractwem tylko przydrożnych Freyów / Boltonów (żołdaków zwykłych) , czy raczej jakieś ważniejsze postaci z KG typu Roose Bolton , Stary Frey i jego córki , dowódców itp. ? Czy Arya zobaczy się z matką po wskrzeszeniu ?

7. Czemu Cersei nie wyjdzie za mąż za Lorasa ?

8. Inni - co o nich wiadomo po 5 tomach , czy jest szansa , na to ,że w 6 tomie przejdą mur i zaatakują ludzi ?

9. Czy do 5 tomu będą jakieś ważne bitwy (chodzi mi o główny kontynent - królestwo) , jak tak to kto z kim (jakie rody) i dlaczego ? , nie pytam o wątek Daenarys - bo nie jest on dla mnie interesujący.

10. Daenerys : Czy ta walka Joraha , dowódcy nieskalanych i Dario z kilkoma strażnikami to było ukazanie zdobycia miasta przez Dany (w serialu) , w sensie oni otworzyli bramy i nieskalani zdobyli ? Czy bitwa o miasto będzie dopiero w 10 odcinku ? - oglądałem ostatni odcinek w nocy i nieuważnie , na dodatek po angielsku bez napisów. Mam nadzieję ,że ta druga opcja jest prawdziwa i w 10 odcinku będziemy mieli jakąś bitwę.

Będę wdzięczny jeśli ktoś mi zaspojleruje i odpowie chociaż pokrótce na kilka powyższych pytań.

użytkownik usunięty
Daragox

Spoilery sam chciałeś:

1. 5 królów tak, ale został jeszcze Stannis. I liczne wypadki nieprzewidziane ;)

2. Stannis na północ tak, wojska Lannisterów (i Tyrellów) tylko na Dragonstone.

3. Na Żelaznych Wyspach będzie się dużo działo. Dla Balona G. była trzecia pijawka, przypominam.
Zarówno Victarion, jak wybrany na króla jego brat Euron będą celować - rzecz jasna - w Daenerys, smoki i władzę nad Westeros.

4. Kevan - brat Tywina. W polu częściowo Jaimie.

5. Technicznie Tyrellowie z pomocą Sansy ;) W rzeczywistości stoi za tym największy ze strategów tej historii.

6. Na razie mniej ważnych i Brienne ;), ale być może złapie Jaimiego - zaginął w akcji i nie zostało to wyjaśnione.

7. Głupie pytanie. Bo nie chce ani pedałów, ani dzielenia się władzą.

8. Najwyższy czas.

9. W piątym tomie będą. O ile nie mylę kolejności wcześniej nastąpi najazd Żelaznych na Reach i wzmianka o oblężeniu, w którym ciężko ranny zostanie Loras.

10. Za cholerę nie rozumiem, co zrobiono w tym odcinku ze zdobyciem miasta. W książce zostało wzięte podstępem, ale nieco innym.
W każdym razie jest już Daenerys, a w 10. odcinku raczej zobaczysz reformy społeczne ;)

użytkownik usunięty

ad 5. a w za zasadzie "za pomocą Sansy"

użytkownik usunięty

" Na razie mniej ważnych i Brienne ;), ale być może złapie Jaimiego - zaginął w akcji i nie zostało to wyjaśnione."
Z tego co pamiętam Brienne jednak przeżyła, przecież pojawiła się w Tańcu :) chyba, że coś pomieszałem :D

użytkownik usunięty

dlatego z uśmieszkiem - o ile pamiętam pojawiła się przy Jaimiem,
ale czy na pewno całkiem żywa?

"Bogowie bądźcie łaskawi, wygląda dziesięć lat starzej, niż kiedy widziałem ją ostatnio. I co się stało z jej twarzą?
- Ten bandaż... zostałaś ranna..."

użytkownik usunięty

No tak, właściwie nic o niej nie wiadomo :) mam tylko nadzieje Jaimie będzie cały i zdrowy w dalszych tomach :D

no juz nie taki caly ;)

ocenił(a) serial na 10

10. W serialu po prostu jak niewolnicy w mieście zobaczyli ,że jest jakaś walka już w samym mieście to wystąpili przeciwko swoim panom, tylko nie wiadomo czy Nieskalani i Drudzy Synowie w serialu się dołączyli do tej trójki czy sami to powstanie "wywołali", racja beznadziejnie to zrobili, mogliby pokazać chociaż ,że tam jakaś grupka Nieskalanych wchodzi przez otwarte bramy bo tak to jest mało wiarygodne.

ocenił(a) serial na 9
Daragox

1. Na moment tak, ale Zelazni po smierci Balona wracaja z nowym impetem, Stannis zas wraz z klanami z polnocy (nie mylic z Lordami) uderza na Ramsaya, wynik bitwy w 6 tomie zapewne.
2. Stannis walczy na polnocy przeciw dzikim oraz stara sie pobic Boltonow i zjednac sobie polnoc. Tyrrelowie wlasciwie dziela sie tortem na poludniu, ich armie sa nieco rozproszone
3 Victarion i Euron, bracia Balona, na wiecu Euron zostaje wybrany krolem, Vic przyrzeka mu wiernosc, Aeron trzeci brat Balona ucieka nie uznaje wladczy Eurona i stara sie zbudowac opozycje do jego rzadow
Euron postanawia najechac nie bronione Reach zamiast zimnej polnocy, Vic dostaje zadanie doplyniecia do Dany i przywiezc ja do Eurona
4. Kevan, SPOILER !!!!!!! po jego smierci wlasciwie nie ma kto wladac armia Lannisterow.
5. Tyrrel z LF, o ile dobrze rozumiem ;p
6. Narazie tak bedzie zabijac Lann'ow i Freyow ktorzy sie jej nawina, Arya jest juz w Essos wiec raczej szans na spotkanie nie ma
7. slub Lorasa z Cersei to wersja serialowa, Tyrrelowie mieli 3 synow Loras byl najmlodszy. Dziedzicem Wysokogrodu byl Willas Kuternoga, siedzial caly czas w Reach
8. Jest wzmianka pod koniec 5 tomu, Jon dostaje kruka z info ze Umarli szturmuja zachodnia(?) straznice, jest ich w ciul i wylaza z kazdej dziury.
9. Oblezenie Dragonstone oraz pod koniec 5 tomu walki o Wyspy Tarczowe chroniace ujscie Manderu w Reach, ich zdobycie otwiera droge wprost do Wysokogrodu, Zelazni maja chyba nawet zamiar szturmowac stolice Reach co w polaczeniu z faktem ze prawie cala armia jest rozproszona na polnocy jest calkiem realna
10. serialu nie ogladam, w ksiazce Jorah za zdrade dostaje zadanie wraz grupka Nieskalanych przejscia przez kanaly sciekowe i wyskoczenie w srodku miasta i otworzenei w ten sposobo bramy miejskiej.

ocenił(a) serial na 10
Razengoroth

podepnę się pod temat i tez zadam parę pytań

1. co to za rudy koleżka Ari od którego dostała monetę z bravos , co to za miasto to bravos i czy Aria kiedykolwiek użyje tej monety i wypowie valar morgulis

2. co oznacza ten zwrot valar morgulis bo juz kilka razy go słyszałem w serialu

3. czy to prawda że Aria przejdzie jakąś metamorfozę i stanie się zabójcą

4. na koniec pytanie o moją ulubiona postać o prawdziwego zakapiora :D Stannisa , mam nadzieje że jeszcze trochę pożyje , po co on sie wybiera na północ ze swoja armią z kim chce tam walczyć

panteraworange

1. Skrytobójca - jeden z Ludzi Bez Twarzy. Bravos - miasto za morzem, rządzone przez uciekinierów z miast niewolniczych. Bogate i wpływowe. Tak.
2. Valar Morghulis Każdy musi umrzeć.
3. Tak (jeszcze podczas szkolenia, ale już aktywnym).
4. Z dzikimi (Cebulowy Lord przekonuje go, że powinnością króla jest bronić królestwa). Po pokonaniu dzikich Stannis chce za pomocą północnych klanów i pomniejszych Lordów, a także Jona Starka obalić Boltonów i przejąć północ dla siebie. Jon jednak pozostaje Snowem - nie bierze udziału w bezpośrednich akcjach Stannisa, więc ten ostatni rozpoczyna poszukiwania Rickona.

Squarkenzo

ja tylko dodam, ze za pomoca Jona Starka w sensie doslownym, ze chce, zeby Jon rzucil czarnych braci w cholere i przyjal nazwisko Stark (Stannis jako krol ma prawo robic takie numery) i zostal lordem WInterfell
poniewaz honor Jonowi na to nie pozwala, Stannis potrzebuje kolejnego kandydata na pana Westeros

fune

*pana Winterfell oczywiscie
(kiedy w koncu bedzie mozna edytowac te przeklete bledne posty)

ocenił(a) serial na 10
fune

to taki ma plan Stannis, a Jon pewnie zginie przez swój honor tak jak inni starkowie
jak już o Arię pytałem to zapytam o pozostałą trójkę Starków

1.skoro Aria się zmieni to czy Sansa też się zmieni czy dalej będzie taką miłą potulną dziewczyną nad którą można będzie się znęcać , czy w końcu zrozumie że musi się włączyć do gry w której nie ma żadnych zasad i ona też będzie spiskować , tworzyć jakieś układy itd
2. co się będzie działo z Rikonem i jego bratem

panteraworange

1.Sansa ewoluuje, ze tak powiem w dobra strone, ale trudno jeszcze jednoznacznie stwierdzic, czy faktycznie sie ogarnie. Jest duza szansa, ze wzgledu na Littlefingera
SPOILERY
Littlefinger zabral ja do Orlego Gniazda, w miedzyczasie dowiedziala sie o kilku jego intrygach, przezywszy troche rozczarowan (again). U Lysy udaje bekarta Littlefingera, Alayne Stone, poniewaz Cersei chce dla niej egzekucji i jest oficjalnie poszukiwana. Nie ma wyjscia i musi brac udzial w spiskach Littlefingerach, jest troche molestowana tu i owdzie. Zaczyna coraz bardziej czuc sie prawdziwa Alayne niz Sansa.

2. o Rickonie za bardzo nic nie wiadomo, poza tym ze Osha zabrala go w jakies nieznane miejsce i jego watek na razie sie skonczyl
sa plotki, ze jest na wyspie Skagos, Davos go tam bedzie szukal

ocenił(a) serial na 10
fune

dzięki za odpowiedzi , a co się tyczy tego śliskiego gada littlefingera to mam nadzieje że spotka go zasłużony los
np. ktoś nadzieje jego dupsko na pal jak to kiedyś nasi robili ;p

ocenił(a) serial na 8
fune

stuprocentowy Stark