PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407702
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Mam ogromną ochotę na "A game of thrones". Pojawiły się jednak wątpliwości, czy nie będzie to za
dużo wyzwanie. Przechodząc do rzeczy, w pewnym teście w Internecie wyszło mi że znam około 7,5
tysiąca słów. Obawiam się jednak, że to za mało. Co myślicie? Próbować czy dać sobie od razu
spokój?

ocenił(a) serial na 10
Arkadiusz_N

Daj sobie lepiej spokój. Nie profanuj tak wspaniałego dzieła...

Razoll

Czytać w tłumaczeniu Pawła Kruka to też jednak profanacja...

ocenił(a) serial na 7
Arkadiusz_N

XD Testy to nie jest zbyt dobry sprawdzian na znajomość językaXD Jak chcesz czytać po ang, to po prostu musisz zacząć czytaćXD To wbrew pozorom najtrudniejsze - przestawić się i zacząć czytać książkę w innym języku, a więc nie tłumaczyć sobie w głowie co chwila jakby to brzmiało po polskuXD GoT nie jest trudną literaturą, ale ma swoje kruczki - wiele tam wyrazów, których nie używa się współcześnie - świat Westeros to takie późne średniowiecze, Essos ma dużo wspólnego ze starożytnością, dlatego sporo w tekście nazw, których niekoniecznie uczą na lekcjach angielskiego - np. różne rodzaje broni białej, zbroi, ubrań, jedzenia, funkcji różnych ludzi na zamku, itd;) Więc na pewno bez słownika się nie obejdzie, co nie zmienia faktu, że jak najbardziej warto spróbować, daj sobie szansę;)

nynavee

Jakieś dwa lata temu próbowałem zacząć czytać książki po angielsku, ale szło mi raczej średnio, sporo słów musiałem szukać w słowniku, ja nie miałem wtedy zbyt dużo czasu i rzuciłem to. Mimo wszystko wydaje mi się, że przez te dwa lata trochę się jednak nauczyłem, i chyba jednak spróbuję, już po kilku-kilkunastu stronach będę wiedział czy to nie za wysokie progi.

ocenił(a) serial na 8
Arkadiusz_N

Oczywiście musisz spróbować! Zapisuj słowa, których nie znasz i staraj się ich nauczyć. Po przeczytaniu ksążki, twój zasób słów napewno będzie dużo większy.

użytkownik usunięty
Arkadiusz_N

Ja to Wichry zimy juz po staro valyriansku przeczytałem...ale nie ma się tym z kim podzielić bo tylko ja we wsi znam valyrianski