PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624920}

Grimm

2011 - 2017
7,5 25 tys. ocen
7,5 10 1 24515
Grimm
powrót do forum serialu Grimm

Grimm S03E18

ocenił(a) serial na 10

Jak wasze wrażenia po obejrzeniu tego odcinka?

ocenił(a) serial na 7
VanMaanena

Ja osobiście przez chwilę uwierzyłem w ich intrygę :D A imię dla dziecka bardzo ładne :) Ciekawe jestem czy zobaczymy jakiś skok o kilka lat do przodu czy temat dziecka się urwie.

VanMaanena

ujowy. Biedna Adalind...

VanMaanena

Dobrze, ładnie, ślicznie. i całkiem dobrze, aaalee z wielgachnym błędem - czemu wcześniej Diana potrafiła się teleportować do Ad przy rozstaniu i zostawiać fantoma, a gdy została zabrana przez Victora to już nie? :O

Druga sprawa: nie podoba mi się kierunek obrany przez scenarzystów - dajmy nową zabawkę, używamy jej, zapomnijmy.
O co chodzi?
- Środek 2 sezonu: Grimm poprawia sobie słuch w skutek ślepoty - chwila używania, dobranoc.
- początek - Grimm zyskuje moc zombifikacji, przez co zwiększa się jego wydajność, robimy z tego cud miód i orzeszki - zapominamy
- koniec sezonu nawał wątku dziecka Adlin (odcinek po przerwą, że narodziny tego bobo zwiastują zło i cierpienie) - i stawiam, że teraz pokręcą się przy tym do końca sezonu, na początku 2 a potem "baay"
O monetach i kluczu nie wspomnę.

ocenił(a) serial na 10
Likore

Również jestem rozczarowany, ze dali nam widzą pogląddać dzieciaka i już go zabierają. Chociaż sama akcja zmylenia na lotnisku była fajna : ) nie spodziewałem się :)

no przebudzenie nadzwyczajnych mocy Grimma ?wtf a w innych odcinkach to co już uśpione?:)

na plus- fajnie, że Nick dogaduje się z Renardem
na minus - wiadomo każdy ma jakąś osobowość ale matka Nicka mogła by się nauczyć dziękuje mówić a nie cały czas poważna na 200% obojętnie czy walczy czy je tort" jakbymiała pretensje. że jest Grimmem i robo to co robi
trochę wiecej luzu............

kto widział zapowiedź 19 odcinka? pojawienie się nowego Grimma może być ciekawie :D:D:D

mam nadzieję,że nie pojada po bandzie i wrócą do sprawy z kluczem : )

w każym razie poza moimi widzimisię :P odcinek mi się podobał : )

ocenił(a) serial na 10
Magii_Mistrz

Ja tak sobie myślę, że po tym co Kelly przeszła...po prostu nie umie inaczej się zachowywać,
to bardzo logiczne podejście. Ona mówi tylko to co uważa za stosowne, tak samo z działaniem,
woli coś zrobić, niż ględzić godzinami o dupie maryni. To bardzo praktyczna babka i za
to ją lubię.Osobiście uważam, że Kelly musiała nauczyć się jak być Grimmem i przetrwać(zapewne
widziała wiele okropnych rzeczy ), to zapewne zobojętniło ją na wiele spraw, ale mimo wszystko
posiada dużo empatii, co czasami pokazuje. To jest tak, że profesja potrafi wejść w krew i zawitać
do innych aspektów życia .A z silnymi osobowościami jest tak, że albo się je lubi, albo nie.
Co do reszty to wypowiem się w odpowiedzi do postu Likore

Magii_Mistrz

Akurat mama Nicka to idealny obraz Grimma z opowieści Monroe - zły, morderca i zły morderca. Sama wskazuje "też musiała oddać dziecko z racji tego, kim byłam". Takie "pierw zabić, a potem obrąbaną głowę przepytać". Nick to bardziej właśnie typowy glina - choćby sytuacja z agentem FBI - zamiast uczynić Grimmowski obowiązek oderżnięcia mu łba, stawia sprawę w świetle prawa. "Mordować w ostateczności" rzecz się chce.
Relacja na linii Nick-Renard jest bardzo sympatyczna, wskazuje na owocną współpracę (tuszowanie śladów po morderstwie Nicka w szale na początku sezonu) - widać, że on najlepiej rozumie tę sprawę.

Co do zapowiedzi - Grimmwoman z zwiastuna wygląda obiecująco, jakkolwiek stawiam, że to jednorazowy wystrzał z armatki, który może się echem odbijać w dali (epizodyczne wejścia w jakiś odcinkach). Zbliżamy się do końca sezonu, trochę późno na nową postać, chociaż - kto wie. Teraz właśnie idzie o to, by zyskiwać dalej widzów, napędzanych emocjami - by chcieli oglądać 4 sezon. Tradycyjnie zapewne - otwarty finał i przerwa do październikolistopadów.

ocenił(a) serial na 10
Likore

No coż, Grimm serial pisany z sezonu na sezon, zdaje się, że scenarzyści nie
mają rozpisanej całej fabuły od A do Z i dlatego mamy takie kwiatki.
Ale ale, ja nie spisuje tych napomknień na straty możliwe, że zostaną jeszcze wykorzystane,
bo przecież nigdy nic nie wiadomo.

A co do odcinka to strasznie szkoda mi Adalind, ja rozumiem, że musieli zabrać jej to dziecko, ale
sposób w jaki to zrobili...kurde, rozpacz zębowiedzmy była naprawdę przekonywująca, aż zrobiło
mi się jej żal. Diana pewnie powróci za jakiś czas, pytanie tylko czy przeniosą akcje do przodu
o kilka lat...czy planują 10 sezonów(żart), bo chyba planują jeszcze wykorzystać wątek mocy tej małej.

ocenił(a) serial na 10
VanMaanena

mi też się strasznie Adalind żal zrobiło:(( znowu zrobią z niej najgorszą z najgorszych.. jakby nie mogła z dzieckiem zostać wywieziona...

ocenił(a) serial na 10
akam91

Ano, niestety, ale myśle, ze rozdzielono ją z dzieckiem dla jej i Diany bezpieczeństwa.
Mam nadzieję, że Adalind po całej aferze odzyska dziecko.

ocenił(a) serial na 7
VanMaanena

Ja to się trochę obawiam, że Adalind może zrobić komuś krzywdę właśnie za zabranie dziecka :)

ocenił(a) serial na 10
Bartolek

Mi chodziło raczej o to, ze jeśli dziecko zostałyby przy Adalind, to zarówno zębowiedzma
jak i Diana byłyby w niebezpieczeństwie. A tak, skoro kapitan oddał Victorowi dziecko, później "ruch oporu"
je odbił, to wątpię, żeby teraz rodzina królewska szukała Diany u Adalind. Chyba o to chodziło w tym całym planie.
Ale masz racje, możliwe, że Adalind będzie szukać córki nie zważając na metody...

ocenił(a) serial na 10
VanMaanena

jeśli na prawdę obudził się u niej instynkt macierzyński to na pewno będzie ostro -tz zrobi wszystko by ją odzyskać
w sumie nie zdziwię się jak zabije mamę Nicka, i nawet nie mam nic przeciwko..
ja uważam że powinni wpierw z nią pogadać na ten temat a nie tak hmm cham*ko odebrać córeczkę

ocenił(a) serial na 10
akam91

Ostatnio czytałam kilka komentarzy jakoby ta cała matczyna miłość była na pokaz,
ale ja myślę, że te łzy i rozpacz jednak były prawdziwe. Ja rozumiem motywacje jakimi się
kierowali, ale no kurde...to było mega mega okrutne zagranie. Jeśli Adalind naprawdę kocha córkę, to będzie jej
szukać i coś czuje, ze konfrontacja z mamą Nicka może być...brutalna.

ocenił(a) serial na 10
VanMaanena

i szczerze nie mogę się doczekać co będzie;) liczę na córkę i Adalind:)

ocenił(a) serial na 8
VanMaanena

ogólnie byłam zaskoczona całościa odcinka..... nie mogłam uwierzyć że kpitan tak łatwo odda córkę, i się nie myliłam :) szkoda mi addalind, w końcu jest matką, a zabranie dziecka w taki sposób było straszne
szkoda że wątek z kluczami i monetami ucichł, bo jestem bardzo ciekawa co by mogło być dalej, a jeśli chodzi o wątek z super mocami nicka to ujawniają się, chyba nie zauważyliście że w mieszkaniu kapitana użył właśnie swego super słuchu...... dziewczynka zniknie na jakiś czas bo musi się ukrywać..... może za jakiś czas wróci bylo by fajnie zobaczyć co ta mała w przyszłości będzie potrafić :D

ocenił(a) serial na 10
Hikaru2501

Tak, zabranie małej było okropne, nie powinni tego robić.
Wątek kluczy zapewne powróci, przecież to jednen z najważniejszych wątków tego serialu.
Mi się marzy kilka odcinków poświęconych właśnie kluczom, coś jak akcja z zomiakami na początku
sezonu. A małą Dianę mam nadzieję jeszcze ujrzymy, bo bardzo podoba mi się wątek
z jej mocą.

VanMaanena

ten serial niestety okazuje się być porażką jak dla mnie - fajny 1 sezon - 2 sezon od biedy ale w 3 to ewidentnie widać, że scenarzyści nie mają zielonego pojęcia jak pozamykać wątki i otwierają kolejne - zabranie dziecka jest kolejnym dowodem na brak domknięcia wątku - dziecko przeszkadzałoby im w prowadzeniu dalszej fabuły - stąd po prostu się jego pozbyli i może czasem będzie jakaś tam wzmianka lub odcinek też nic nie wyjasniający.
Bardzo lubiłem ten serial, samego Nicka i Monroe ich relacje, ale widocznie jak juz się wszyscu poznali i pokochali ze sobą i weszli w związki to tym samym zrobiło się bardzo czarno-biało i jednowymiarowo.