PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624920}

Grimm

2011 - 2017
7,5 24 tys. ocen
7,5 10 1 24485
Grimm
powrót do forum serialu Grimm

i serial troszkę mnie wciągnął , fajnie że jest nawiązanie do bajek
1 odc. czerwony kapturek.
2 odc. złotowłosa i 3 misie.
albo tylko ja mam taką jazdę :-)

ocenił(a) serial na 8
Jezier_T

Też to zauważyłam :P zresztą... na samym początku każdego odcinka, jest fragment z poszczególnej bajki :). Takie nawiązania są naprawdę interesujące.

ocenił(a) serial na 8
kamilash7

tak, to prawda. też to zauważyliśmy oglądając! :)

Jezier_T

Racja :) Każdy odcinek nawiązuje do jakiejś opowieści braci Grimm.

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Nie każdy. Np. Złotowłosa nie była braci Grimm.

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Szczurołap tez chyba nie, tak samo jak ten odcinek o pszczołach. Nie kojarzę baśni Grimm, w której by były pszczoły.

Fakt :) Szczurołap nawiązuje do ,,Popiela'' Tak myślę. Pszczoły również nie są od braci G.

ocenił(a) serial na 7
Mateusz15401

Gdzie tam twórcom "Grimma" do naszych rodzimych legend... ;) Szczurołap, a raczej "Flecista z Hameln" znalazł się również wśród baśni spisanych przez braci Grimm. Pszczoły róznież owszem są od braci Grimm - "Królowa pszczół".
Nie jestem bynajmniej oblatana w baśniach, ale wyszukiwarka Google to narzędzie, którego nie da się przecenić... ;]

Znasz może nazwy Wszystkich dotychczasowych bestii które się pojawiły w tych 6 odcinkach? Nigdy nie potrafię zapamiętać ich nazw. Prócz Grimma:D oczywiście ...

użytkownik usunięty
Mateusz15401

O ja... jakie pytanie:D wiesz, zapamiętałam tylko trzy, ale nie mam pojęcia jak się je pisze. Coś typu haxenbestia, bloodbaden i chyba schweinbaden. Te nazwy są tak skomplikowane, że trudno je zapamiętać.

Rzeczywiście trudne są do zapamiętania ... No nic, pozostaje tylko oglądać dalej i z niecierpliwością czekać na kolejne jutrzejsze odcinki :) Ale i tak dzięki.

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Nie ma za co:)

użytkownik usunięty

Ktoś kojarzy może do jakich baśni były nawiązania w dzisiejszych odcinkach? Pierwszy śmierdział mi Roszpunką (długie włosy, domek wysoko w lesie), ale nie pasował mi opis do odcinka i to, że była wilkiem. A co do drugiego, to nie mam pojęcia. Jakieś pomysły?

shrek ha ha ( w końcu ogr )

pierwszy odc. też obstawiam roszpunkę

użytkownik usunięty

Może mi ktoś napisać o czym były wczorajsze odcinki? Niestety nie oglądałam.

Bitsie Tulloch ,,Juliette Silverton''
Myślisz że dziewczyna Nicka jest nieco podejrzana? Wydaje mi się że może być jakąś ,,bestią'' i doskonale się maskuje, jak np. zwierzchnik Nicka ... Wiesz który :) (?)

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Wiem, wiem:) a co do jego dziewczyny, to nie wydaje mi się, aby była jakimś wrogiem. Nie zauważyłam nic podejrzanego w jej zachowaniu.

:) Czy w tym dzisiejszym pierwszym odcinku Nick już powoli zaczyna może domyślać się czegoś o swoim zwierzchniku? ,,Trzy monety'', które trzymał sprawiły że zaczął wygłaszać jakąś mowę, a poźniej Nick w jednej z tych książek ciotki odnalazł bestię która też coś takiego czyniła ... Sam niewiem. Jak to jest? :)

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Mam nadzieję, że szybko go zdemaskuje, bo już nie mogę się doczekać, co to za jeden:)

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Podobał mi się ten odcinek ze złodziejem dżentelmenem:)

A i mnie również :) A w tym drugim to był smok czy raczej wąż? Oryginalny tutuł nosi nazwę ,,Plumed Serpent''

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Oczywiście smok. Nawet było mówione, że smok porwał księżniczkę do swojej kryjówki i książę musi ją uwolnić:) a w ogóle to chciało mi się śmiać z Hitlera:D

Jaki jest główny cel tego że Hank miał zjeść te ,,czekoladowe'' ciastko? Czy aby chodziło im napewno o Hanka, a nie o Nicka? I co dzieje się z tym skośnookim gliną ... Także skosztował jedno? (Chyba nie dość uważnie oglądałem ten odcinek ,,Island of dreams'' Najprawdopodobniej zakochał się w tej blondi ...

ocenił(a) serial na 5
Mateusz15401

Chodziło o Hanka - na zasadzie "skoro nie możesz być dziewczyną Nicka, zbliż się do niego przez przyjaciela". A skośnooki zjadł ciastko nie przeznaczone dla niego, co dało właśnie taki efekt.

gunia5

:) Thx za wyjaśnienie ...

ocenił(a) serial na 7
Mateusz15401

W sumie nie wiemy, czy kapitan jest jakąś bestią. Na razie sądzę, że nie. Mam nadzieję, że w 2 sezonie dowiemy się kim dokładnie jest i co mu daje przynależnosć do królewskiego rodu.
Co do Juliette, podejrzewam, że coś może być jakaś tajemnica wokół niej, ale też na bestie mi nie wygląda. Już dawno powinna się zmienić przy Nicku, a finał 1 sezonu raczej potwierdza, że o niczym nie ma pojęcia.

milkaway

Ta ciotka Nicka coś wspominała na początku, że to nie jest odpowiednia kobieta dla niego ...

ocenił(a) serial na 7
Mateusz15401

Nie, nie, mówiła, żeby się z nią rozstał dla dobra samej Juliette, bo jego druga tożsamość narazi ją na niebezpieczeństwo.

milkaway

mi tam ona wygląda jak kaczka...

ocenił(a) serial na 10
Mateusz15401

Trochę po fakcie ale polecam oficjalną stronę serialu jest tam księga w której są opisane wszystkie bestie po kolei jak były w serialu http://www.nbc.com/grimm/exclusives/trailer/ (najpierw sie naciska na drzwi przyczepy, potem na stół i księgę) ;)

aga2713

Hej ... Świetna rzecz :D Czy to jest oficjalna strona serialu?

ocenił(a) serial na 10
Mateusz15401

tak ;) Od drugiego sezonu jest na niej także sklepik Rosalee i książka z miksturami

aga2713

Sposób w jaki Nick dziś zniszczył te blondynkę był całkiem niezły ... Co takiego może mieć w sobie ten klucz? Ciekawi mnie to :D Jest napewno ważny bo ta ciotka mówiła by go dobrze pilnował ... Haxenbstia pokonana :)

aga2713

Większość osób jakoś wcześniej ogląda drugi sezon serialu. Dziś widziałem dopiero dwa przedostanie odcinki. Czy ten Griffin rzeczywiście dowie się kim jest Nick? (W drugim sezonie mam na myśli) Chyba że jeszcze w pierwszym, ale to w czwartek się dowiem jak coś ...

ocenił(a) serial na 7
Mateusz15401

A owszem, dowie się w 2 sezonie.. :]

ocenił(a) serial na 9

Nazwy są skomplikowane ale tylko w wersji z lektorem. Ja oglądam na necie z napisami i tam one są spolszczane. I tak blutbad jest wilkorem, fuchsbau - lisorem; są też pszczelokształtni, zębowiedźmy, bobrzaki, czarozwierze, rzadkie ptaki itp. Na początku oglądałem serial z lektorem ale denerwowały mnie te nazwy i postanowiłem przerzucić się na napisy.

ocenił(a) serial na 7
Mateusz15401

A proszę, tu jest cala lista potworków z serialu uporządkowana alfabetycznie. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Creatures_of_Grimm

milkaway

A jednak jest :) Wielkie dzięki ...

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Oglądałeś ostatnie odcinki?? Matko w takim momenci zrobili koniec sezonu!:( Oreintujesz się może kiedy będzie drugi sezon??

Ach ... Ten pierwszy wywołał u mnie lekkie dreszcze, ale ten drugi! Taki moment, Ja nie moge :D Domyślałem się że to jest jego matka. A Juliette, może stała się jakąś bestią ... Z niecierpliwoscią czekam na 2 sezon w Canal+. Nie zamierzam w języku angieskim oglądać z jako takim wyprzedzeniem. I niestety nie wiem kiedy bd 2 sezon. Mimo to warto czekąć :)

użytkownik usunięty
Mateusz15401

Też nie chcę oglądać z napisami. Wolę lektora, a poza tym mój nie lubi napisów i na pewno by nie oglądał, a tak to sobie razem oglądamy:) Na pewno trzeba będzie poczekać sporo czasu:( szukałam wczoraj na necie jakiegoś info, kiedy może pojawić się 2 sezon, ale nic nie znalazłam. Ciekawe, czy wydadzą serial na dvd. Chętni bym kupiła:) już się nie mogę doczekać następnych odcinków. Szkoda, że Hank i Juliette widzą co i jak (zakładam, że Nick powie Hankowi, a Juliette mu uwierzy). Lepiej było jak Nick sam się wszystkim zajmował, no z pomocą Monroe:) a teraz to się zrobi cała banda

Też chętnie bym kupił :) ... W necie nie ma niestety nic co by podpowadało kiedy tam ten 2 sezon miałby być, też sprawdzałem. Po prostu czekajmy cierpliwie :-P Bądź i niecierpliwie :))

użytkownik usunięty
Mateusz15401

No niestety tylko to nam pozostało:)