PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624920}

Grimm

2011 - 2017
7,5 25 tys. ocen
7,5 10 1 24515
Grimm
powrót do forum serialu Grimm

hmm pytanie dla oglądajacych oba czy to jakaś podróbka supernatural czy coś zupełnie nowego ?

ocenił(a) serial na 8
Dworsky0

Są podobne pod względem, że są zjawiska nadprzyrodzone i osoba, która je ściga(zabija). Jednak nie jest to podróbka. Jest inny pomysł, ciekawa fabuła i bohaterowie. Musiałbyś się sam przekonać. Mi przypadło do gustu. Jednak pierwsze odcinki są dość kiepskie to później akcja nabiera tempa.

ocenił(a) serial na 10
Dworsky0

Nie przekonało mnie "Supernatural", natomiast "Grimm" mnie wciągnął
:)

ocenił(a) serial na 9
Dworsky0

Serial jest praktycznie całkowicie inny niż "supernatural". Tam mieliśmy dwóch braci-pogromców, podróżujących po kraju i eliminujących kolejne z reguły złe istoty (demony, duchy, potwory, zombie i inne takie). To była podstawa - złe lub bardzo złe istoty.
Tutaj mamy natomiast policjanta który dostał wóz z książkami i bronią, odkrył świat "zwierzoludzi" - nie są one złe, są zwyczajne jako całość i żyją obok ludzi. Tak też je glina traktuje, nie eliminuje każdego stwora lecz raczej im pomaga. Nie ma magii w sensie kul ognistych, zawsze jest jakieś w miarę logiczne wytłumaczenie. Kolejne odcinki to kolejne sprawy (np. trollowej mafii budowlanej), a nam bardzo powolutku autorzy odsłaniają ich świat i społeczność w społeczności ze swą hierarchią tego świata zwierząt, z organizacjami i problemami. W sumie nic nadzwyczajnego, są podobne seriale, ale ogląda się przyjemnie.

ocenił(a) serial na 8
Dworsky0

Nie . Łączy je tylko to , że są właśnie zjawiska nadprzyrodzone . A tak ogólnie to oba seriale mocno polecam !^.^

Dworsky0

Oglądam oba seriale i według mnie "Grimm" jest serialem lajtowym i troszkę nudniejszym od "Supernaturala". Stwory występujące w "Grimm" są mało realistyczne i nie sposób się ich przestraszyć :) Natomiast oglądając "Supernaturala" parę razy bałam się iść wieczorem do WC :D Tytułowy Grimm jest bardzo wyrozumiały i współczujący dla obcych istot, co bardzo odróżnia go od Sama i Deana :)
Łapię się czasami na tym, że oglądając Grimma czekam, aż wpadną bracia Winchester i rozwalą tą sielankę :D