Dlaczego praktycznie w każdej obecnie tworzonej produkcji, mężczyzn stawia się jako tych pierdołowatych, albo starych zgorzkniałych idiotów, a kobiety to mechaniczki lub wojowniczki z wyrazem twarzy takim że samo ich spojrzenie miażdży facetom jaja, nosz kur... ile znacie kobiet zajmujących się mechaniką czy myślistwem? (Jestem dopiero po pierwszym odcinku)
1 faza robienie z kobiet mężczyzn
2 faza robienie z mężczyzn trans kobiet
feminizacja społeczeństwa zakończona, brak mężczyzn, rozbicie rodzin, brak dzieci
3 faza sprowadzanie imigrantów
nie wiem co jest dalej, bo w tej chwili (2025) na zachodzie stoją w tym punkcie
nie wiem też po co to jest robione, ale widać że to jest celowe działanie
Znam zero kobiet mechaników samochodowych. Natomiast myśliwych w ogóle nie znam, ani mężczyzn ani kobiet - wśród znajomych mam kilka osób legalnie posiadających broń palną (np. były policjant), ale i tu wszyscy ci znajomi to mężczyźni. Ale to Polska. W Stanach spotkanie kobiety posiadającej w domu broń palną nie jest problemem i chyba nie trzeba tych różnic kulturowych tłumaczyć.
Czy w Stanach łatwo spotkać kobietę, która jest mechanikiem samochodowym? Nie wiem. W Polsce pojawiają się już kobiety jako kierowcy ciężarówek, ale to raczej rzadkie przypadki, które są wręcz nagłaśniane w prasie, robi się z tymi paniami wywiady, opowiada o ich życiu itd. Zapewne kobiety w tym zawodzie stanowią mniej niż 5% przypadków.
Kobietę-policjanta spotkał chyba każdy, również w wojsku jest pań z roku na rok coraz więcej. Żona Hołowni to pilot myśliwca, więc tak, to są rzeczy możliwe i coraz częstsze. Żeby zostać pilotem myśliwca to jednak trzeba przejść pewną selekcję.
Dla mnie jest oczywiste, że to jest proces, który musi potrwać wiele lat, wiele pokoleń, ale proporcje będą się wyrównywać wszędzie tam, gdzie przewaga fizyczna nie jest wymagana. Panowie (średnio) zawsze będą silniejsi fizycznie od pań, a panie będą musiały włożyć dużo więcej wysiłku (od mężczyzn) by osiągnąć określoną sprawność i siłę, ale też siła w coraz mniejszej liczbie zawodów jest kryterium podstawowym.
Na razie bazujemy na uwarunkowaniach społecznych i kulturowych kształtowanych przez setki czy tysiące lat, ale nie twierdzę, że musimy czekać drugie tyle by to odwrócić - nowe zawody, nowe technologie, nowe normy społeczne, obyczajowe, kulturowe te różnice będą niwelować.
Dzisiaj kobieta policjantka nikogo nie dziwi, sto lat temu to byłby szok, niedowierzanie oraz oburzenie. Gdybym zobaczył w warsztacie kobietę gmerającą w roboczym kombinezonie pod moim samochodem, to byłaby to dla mnie ciekawostka, ale już nie szok, nie niedowierzanie i nie oburzenie.
Dobrze wiesz jaki był zamysł mojego komentarza, tj. przerysowane role kobiece na siłę ukierunkowane na role męskie i nie twierdzę, że nie ma takich kobiet, ale jeśli są to jest to promil naszego społeczeństwa.
Właśnie wleciał zwiastun serialu dla ciebie od Marvela, Ironheart, także czekam na twoją recenzję :)