PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433116}

Gwiezdne wrota: wszechświat

SGU Stargate Universe
2009 - 2011
7,5 10 tys. ocen
7,5 10 1 10228
8,0 2 krytyków
Gwiezdne wrota: wszechświat
powrót do forum serialu Gwiezdne wrota: wszechświat

Uwielbiam SG-1 i Atlantis, oglądałam wszystkie sezony po kilka razy i pewnie jeszcze obejrzę :) ale Universe mnie rozczarował, ciągle tylko latają w tym kosmosie i praktycznie nic się tam nie dzieje, albo się kłócą, albo ktoś umiera po jakimś dziwnym wirusie z pustych planet, pełnych piasku i wody. Ostatni odcinek przed przerwą zakończył się w miarę intrygująco, Rush został sam na planecie z zepsutym statkiem i tu już robi się ciekawie, o ile nowe odcinki w kwietniu pokażą coś lepszego, to będzie można uznać to za jakiś plus. Poczekamy, zobaczymy :)

free_jinga

Nie wiem, jaka ekipa robiła ten serial (aż tak głęboko w temacie nie siedzę), bo na pewno nie miała nic wspólnego z tą od SG i Atlantis. Ubodzy krewni?... Brak pomysłów, brak funduszy (efekty specjalne, ha!), brak dobrych aktorów. Fakt, nic się nie dzieje, jakieś jałowe dyskusje, nie ma wyrazistych i ciekawych postaci... Ten młodociany geniusz w niczym swego geniuszu nie ujawnia, pozostali - stado nie wiadomo kogo. Facet - totalny dupek - nagle okazuje się bohaterem i ginie za wszystkich, bo akurat jest śmiertelnie chory. O tym, jakim był wspaniałym człowiekiem dowiadujemy sie z opowiadań córki, chociaż kilkanaście minut wcześniej nic nie wskazywało na to, że go ceniła... Jeszcze się komuś pochrzaniły akty i prawie do końca pierwszego odcinka nie było wiadomo o co tak naprawdę chodzi. Może to był zamysł reżyserski, ale mocno nietrafiony. Ktoś z Was słusznie zauważył, że to prawie brazylijska telenowela... W porównaniu z poprzednimi - dno i wodorosty. A tak się cieszyłam na cos w stylu tamtych. Jedno przynajmniej wiem: wiem, dlaczego Anderson wycofał się z tamtych seriali - mocno się postarzał!... Wygląda prawie jak mumia faraona... Szkoda.