Więc obejrzałam odcinek jeszcze raz, scena za sceną i dochodzę do wniosku.. Zanim to
przeczytacie, pragnę przypomnieć że finał był taki a nie inny, ze względu takiego że nie było
wiadomo czy postanie trzeci sezon.. Wiadomo że Fuller to troll także.. Fuller tak naprawdę być
może podał nam trzeci sezon na talerzu
Oglądając odcinek finałowy Hannibala, pierwsze co spostrzegłam niepokojącego to Garret
Jacob Hobbs, stojący tuż obok Willa, na werandzie. Will strzela do jelenia.. Na tym koniec.
Potem scena w której Will pyta Lectera, czy skorzysta ze swojego pałacu pamięci gdy zostanie
schwytany.. Uważam że to mogło być ważne.. Idźmy dalej.. Scena Walki między Hannibalem a
Jackiem, i widzimy broń, następnie wszyscy umierają jest krew i znów jeleń, to tak w skrócie..
Gdyby połączyć to wszystko.
Wydaje mi się Wil mógł postrzelić Hannibala zanim ten wyszedł z domu dlaczego? Otóż w
pierwszych pięciu minutach gdy pojawia sie Hobbs, Will również strzela do jelenia, co może być
małą wskazówką do tego co stanie się później. Jackowi wylatuje broń z rąk, więc teoretycznie
Will, gdyby miał siłę \ chciał mógłby strzelić do Lectera dlatego też widzimy zakrwawionego
jelenia w kuchni, gdy Will powoli kona. Od samego początku jeleniem był Hannibal, więc wątpie
aby Fuller nagle to zmienił, i zrobił z Willa jelonka.
Scena końcowa wyjaśnienie : Bedelia, słodka Bedelia widzimy jak Hannibal z nią wyfruwa, być
może to jest początek sceny z pałacem pamięci, został postrzelony a więc złapany, ale dlaczego
Bedelia? Moze dlatego że była jego psychiatrą a złamała etykę i powiedziała o wszystkim FBI, o
jego terapiach.. Dlatego jest u nieco na celowniku, być może bardzo ją lubił? W dodatku, scena z
Jackiem gdy jeszcze żył, mówi że FBI będzie go chroniło nim wejdzie do domu, Lectera.
Wydaje mi się że trzeci sezon rozpocznie się właśnie tak, że przez jeden odcinek będziemy mogli
śledzić poczynania Hannibala, co by zrobił gdyby rzeczywiście uciekł, a na końcu Fuller stroluje
nas wszystkich, i zobaczymy Hannibala za kratkami i że to wszystko było jego własnym
wymysłem.
To by było jedyne logiczne wyjaśnienie, jeszcze jakiś czas temu bym się pod tym podpisał ale jest jeden problem - Fuller powiedział, że to nie był pałac pamięci i Hannibal jest na wolności w realu a nie w swojej mądrej głowie. Napisał to gdy już wiedział, że powstanie 3 sezon. Jako, że Fuller sporo spoilerował i jego słowa się sprawdzały ta teoria mimo, że logiczna i ciekawa jest na 99% błędna. Wydaje mi się, że to miało być dwuznaczne zakończenie w razie niekontynuowania serialu a tak postanowili utrzymać ludożerce na wolności.
Co do Fullera, czytając jego posty z Twittera, a czytałam wczoraj w nocy całkiem sporo, pan Fuller ostro lubi pogrywać z widzami, i to widać na każdym kroku. Jedno mówi, drugie myśli, trzecie robi.
Tak samo jak ma być z Francisem Dolarhyde, jeśli dołączy do obsady, co Fuller sugerował a częściowo III sezon ma być oparty na książkach, to Hannibal już wtedy siedział wiezieniu i "pomagał" Willowi właśnie stamtąd.
Po obejrzeniu finału nie zgadzają mi się pewne fakty, bo niby po co pokazywali ojca Abigail, być może mogli tylko chcieć przypomnieć nam jak wygląda, albo po to aby coś zasugerować, albo po to zeby był tak "O" i to wcale nie jest istotne.
Bardzo dziękuje za odpowiedź, i oczywiście przyznam cicho że liczę na to że ta teoria się nie sprawdzi, bo jednak Hannibal za kratkami byłby interesujący, ale maks jeden, dwa odcinki nie więcej.
Serial dał nam możliwość zobaczenia postaci Hannibala w codzienności i czuję niedosyt. Nie poznałam bardziej tego potwora. Większość jego osoby to słowne przepychanki w gabinecie i ładny look ( ^^) . Więc nie chciałabym, żeby się snuł się po Europie zaliczał panienki lub ciotki i nic z tego nie wyszło. Zatem wolę go w więzieniu jako prawdziwą, ujarzmioną bestię.
Fuller potwierdził (albo na Twitterze, albo w jakimś wywiadzie), że Bedelia i cała scena końcowa jak najbardziej odbywają się w realu.
Tak Fuller potwierdził, że to wszystko dzieje się w realu. Powiedział też, że w pierwszym odcinku nie dowiemy się kto przeżył masakrę w kuchni Hannibala, bo akcja będzie się skupiać na naszym kanibalu i Bedelii. Będą chcieli wyjaśnić dlaczego znalazła się ona w samolocie. Fuller wspomniał też, że widzowie nie znają pewnych rozmów z drugiej połowy sezonu drugiego, więc pewnie będzie trochę retrospekcji.
Na youtube dostępne są rozważania odnośnie każdego odcinka tzw. afterbuzz tv i jeśli chodzi o finał do studia zaproszono Marthę De Laurentiis. Zadała pytanie prowadzącym, jak odebrali mimikę twarzy Bedelii w samolocie, czy zwrócili na nią uwagę. Jej mina wskazuje, że nie jest zadowolona i myślę, że tak jak napisała jocisko Bedelia przyczyni się do schwytania Hannibala - może sama, może we współpracy z FBI (wg. Fullera nie znamy pewnych rozmów). Trudno powiedzieć. Twórcy chcą Gillian w trzecim sezonie na więcej niż kilka epizodów a od dawna Fuller mówił, że ma ciekawą historię Hannibala i jego psychiatry do opowiedzenia, więc może zobaczymy coś zaskakującego w nowej odsłonie serialu.
Pożyjemy zobaczymy.