Akcja ma się rozgrywać w latach 1715-1725, a miasto Port Royal w którym, o ile dobrze usłyszałem, dzieje się akcja zostało całkowicie zniszczone w wyniku trzęsienia ziemi w 1692 roku. Czarnobrody zaś w 1715 roku miał około 40tki, a gra go 60 latek.
Propo pierwszej części Twojej wypowiedzi to zapewnię masz rację. Ale, ale co z tego że 40 sto latka gra koleś po 60 tse. A Ileż to osób z trzema dychami na plecach gra licealistów(stki).
skąd taki pomysł? Łysieli i siwieli szybciej? Raczej wręcz przeciwnie, jeśli już, mniej chemii w żarciu, zanieczyszczeń itp. Umierali młodziej bo nie było lekarstw na wiele chorób, medycyna stała na niższym poziomie, a większość społeczeństwa była zwyczajnie bardzo biedna.
Trudniejszy tryb życia, ludzie na prawdę wygladali starzej, zwłaszcza ci z biedniejszych warstw. Zresztą średnia długośc życia wynosiła wtedy około 35 lat.
Yyyyy... Ale akcja rozgrywa się w Nassau a nie w Port Royal. Tak więc cała twoja wypowiedź nie ma za bardzo sensu :)
@Rysiu11 Nie oglądam już tego serialu, ale pamiętam, że na początku pierwszego odcinka wyraźnie mówili o Port Royal, sam tego nie wymyśliłem:) I bezpośrednio po nim pisałem swój komentarz.
A co do wieku i wyglądu- podtrzymuję swoje zdanie. Malkovitch jako Czarnobrody za cholerę nie wygląda na 40 latka, nie ważne czy w XVIII wieku, renesansie, średniowieczu czy neolicie - no ale ktoś może to potraktować jako czepialstwo, nie takie odstępstwa w kreowaniu historycznych postaci filmowcy mają już na sumieniu;)