1. W odcinku z Hefajstosem (w 3 sezonie) Hefajstos mowi do Afrodyty ze nie jest synem Zeusa.. Jakim cudem skoro to syn Zeusa i Hery?
2. Afrodyta mówi ze jest córka Zeusa.. jakim cudem skoro ona sie zrodzila ze zmiarzdzonych jader uranosa i byla starsza od samego Zeusa?
3. Czemu herze zamierzalo na smieric Herkulesa? I tak trafilby na pola elizejskie gdzie nawet nie mogla by go przesladowac (Hades by jej nie pozwolil...)
4. Skoro hera chcial go usmiercic to czemu nie ostrzelala go np piorunami? Co za różnica czy zabije go w ten czy inny sposób? Zeus by sie rozzlosil jakby mu dlaa popalic piorunem ale nie jak nasle na niego zbiry?
5. Gdy umarl Jolaos to chcial go wskrzesic.. Gdy zabito jego rodzine nie próbowal ich wskrzesic.. Czemu?
6. Czy ten serial unika watkow kazirodczych? Nie chce przepominac ze KAŻDY Bóg byl ze soba spokrewnione.. Hera i Zeus to brat i siostra, Dejanira wg. mitologii byla córka Dionizosa który byl bratem Zeusa, Persefona to córka Demeter i Zeusa (tez brat i siostra) a Hades (z któy chodzila persefona) to brat demeter i zeusa.. Mozna by wymieniac w nieskonczonosc.
Nie doszukuj się aż tak bardzo logiki, bo np. dziś w Xenie grają na elektrycznych gitarach w starożytności ...
Ale Xena to bardziej luzowaty serial..
Aczkowlwiek z Afrodyta to sie pomylilem bo w wielu mitach jest pokazywana jako Córka Zeusa i kogos tam ejszcze lub posejdona i kogos tam jeszcze..
Z Erosem tak samo - Mógł sie zrodizc z Haosu albo ejst synem Aresa i Afrodyty
Aresa to mi w gruncie rzeczy szkoda bo nikt go nie lubi...
Rodzice go nie lubili.. Hefajstos mial lepiej bo jego nie lubiola tylko Hera a Aresa nie lubila Hera i Zeus którzy oddali go idiocie pod wychowanie, nie lubila go siostra Atena któa chciala go zabic.. Dobrego dziecinstwa itp to on nie mial
No ale w serialu to za bardzo losów jego dzieciństwa nie widzimy .. może stał się takim jakim się stał bo np. go siostra Atena biła ? a kto wie .. nie wiem jak dzieciństwo, ale życie dorosłe to on chyba złe nie miał i jeszcze taką siostrzyczkę jak Afrodyta mieć ...
Atena go nie tylko bila.. Przebila go nozem który zabijal Bogów.. Zeus nie chcial mu pomóc bo czul do niego niechec wiec zwrócil sie do jakiegos kogos..
Afrodyta byla później jego kochanka wiec... Osobiscie odpycha mnie kazirodztwo ale jakbym mial bliska taka Afrodyte i ni byla by ze ma spokrewniona..
Oczywiście ja także jestem przeciwnikiem kaziroctwa .. Afrodyta chyba częściej wystepuje w Herculesie niż Xenie, tak nawiasem pisząc to pamiętam ten niezapomniany lektor Herculesa, zawsze ten głos kojarzył mi się pozniej z tym serialem ...
Ja nie jestem rpzeciwkiem kazirodztwa tylko sie nim brzydze.. Jak wieloma narkotykami (narkotykami itp) które mi nie przeszkadzaja..
Ja jestem na 3 sezonie Herkulesa a Xene zaczalem ogladac o 5 sezonu.. Nie wiem ile wystepuje afrodyta tu, i tu.. Aczkowliek strasznie ladna.. Dejanira i Genezis tez niczego sobie.. Szkoda ze nigdy nie pokazali Hery.. Ale z tego co wiadomo byla okropnie brzydka (wg mitologii tak brzydka ze lusta pekaly gdy pezechodzila..)
Ale pod względem urody uważam że i w Xenie i w Herculesie bezkonkurencyjna była Callisto lecz nie w wydaniu anioła, tylko w początkowych odcinkach .. mam taki przebłysk że Herę jednak kiedyś pokazano w ludzkiej postaci, ale nie pamiętam odcinków bo przecież kiedy się to oglądało, kilkanaście lat temu, no i może kilka odcinków rok temu sobie obejrzałem ale tylko kilka ..
Callisto była ladna al nie bardziej niz ksena, dejanira czy afrodyta..
Herkules z charakterem Xeny to bylo by cos..
Mam nadzieję że widziałeś takie odcinki takie jak "Callisto" i "Return of Callisto" bo tam jej wdzięk jest na najwyższym poziomie .. Ares miał taką naturę, najwyrazniej lubił skakać z kwiatka na kwiatek w końcu był bogiem ... w tych serialach oczywiście są też takie nieścisłości jak pomieszanie bogów greckich z faktami historycznymi itp .. Herkules swój charakter miał jak najbardziej ok, myślę że nie gorszy od Xeny, może nie był taki brutalny ale niczego mu nie brakowało .. a tam na forum Xeny z tym sądem to sobie jaja robię z tego gamonia ...
W Xenie to raczej nie bo xeny w sumie nie ogladalem.. Kilka odcinków z 5 sezonu ogladam ale nic poza tym.
Wiem ze na forum Xeny robisz sobie jaja z idioty. On tez chyba nie byl na tyle glupi by to wziasc na powazne
Kiedyś zastanawiałem się jakby to wyglądało gdyby doszło to pojedynku pomiędzy Herculesem a Xeną, choć chyba już było coś na rzeczy gdyby dobrze prześledzić ich losy, mój typ zwycięstwo Herculesa przez KO ... zaczynać Xeną od piątego sezonu nawet i można bo fabuła ciągle podobna ale najlepiej zacząć od pierwszych odcinków, bo np. Gabriela bardzo się zmieniła .. i w szczególności polecam właśnie te dwa wyżej wymienione odcinki są na prawdę świetne ...
Zaczne ogladac od poczatku.. Herkulesa posciagam z neta to zaczne Xene..
Walka Herkulesa i Xeny skonczyla by sie tak że wygralby Herkules... Xena moze i umie lepiej walczyc ale wielu umialo a nie dalo Herkulesowi rady
Nie powiedziałbym że Xena lepiej walczyła, może efektowniej, te wyskoki i okrzyki, ale nie przetrwałaby w starciu z siłą ciosu Herculesa, na początku może walka by była wyrównana ale potem KO .. ja tam za bardzo nie widziałem żeby ktoś lepiej w tym serialu lepiej walczył od niego, ale oglądałem dawno ...
Zeus walczyl lepiej odn iego (w filmie kinowamy Herkules i ognisty krag)
Mógł go zabic w sekunde
Ale Zeus był najpotężniejszym z bogów i miał super moce, Hercules był w połowie śmiertelnikiem, to tak jakby walczyć ze sobą mieli Pacquiao i Kliczko ..
Zeus byl najpotezniejszym z Bogów? Czy ja wiem.. Zostal królem Bogów bo ciagneli losy kto bedzie Królem Bogow ale on byl najmlodszy z rodzenstw.
Posejdon byl najstarszy ale nie udalo mu sie obalic Zeusa..
Przodkowie Zeusa byli tytanami.. Babcia Zeusa (Gaja - z która tez mia ltroche dzieci) byla tytanem, dziadek zeusa (uranos który byl albo synem gei albo wylonil sie z chaosu) tez byl tytanem ale dobrym tylko cynicznym. Kronos (ojciec zeusa) byl ostatnim wladca tytanów. Zeus obalil wladze swoich przodków.. Ojca oraz wielu innych Bogów wrzucil do tartaru (Tartar czyli Bóg ciemnosci który wylonil sie z chaoosu byl w tartarze z wlasnej woli by ich pilnowac.. byli tam cyklopi itp)
Ogólnie w mitologii nie wyjasnili kilku spraw
Czy Uranos (mąż Gai) wylonil sie z Chaosu jak Gaja czy byl jej synem (zrodzonym bez udzialu innych)
Czy Eros byl zrodzony z Chaosu czy byl synem Aresa i Afrodyty
Czy Afrodyta zrodzila sie ze zmiarzdzonych jaj uranosa czy byla córka Zeusa??
ogólnie najlepiej wybrac sobie te najwygodniejsze i najfajniejsze dla nas opcje..
Tylko pamiętaj że ten serial nie koniecznie jest odzwierciedleniem mitologi , zwyczajnie luzno nawiązuje do kilku rzeczy .. jeśli Ares miał dzieci z Afrodytą to jeszcze bardziej mu zaczynam zazdrościć ..
A no nie zawsze odzwierciella mitologia.. ale Prometeusz naprawde byl gigantem.. Pierwsai Bogowie (Uranos, Gaja itp) byli tytanami i byli gigantyczniw porónaniu z innymi... Dopiero potomstwo Kronosa z siostra Reją bylo wielkosci człowieka.. Bogowie Olimpijscy przejely wladze nad swiatem po czym tytanów typu Kronos itp wrzucili do Tartatu.. Tartar, Gaja, Promteusz i wielu innych tytanów przetrwalo bo poparlo Zeusa... Zeus uwolnil tez cyklopów i tych co mieli po 100 rak... ale gigantów (giganci to tez bogowie) wrzucil do tartaru.
Wg. Mitologi wlasnie Eros/Kupidyn którego znamy z 3 sezonu Herkulesa byl synem Aresa i Afrodyty.. Jeśli przyjac ze Afrodyta byla siostra Aresa to troche nieskaczne
Ale KAŻDY Bóg (tytani, bogowie olimpijscy, cyklopi, giganci, itp) byl ze soba spokrewniony wiec to tu nie robi różnicy
No i masz Herę w ludzkiej postaci właśnie, przed chwilą włączyłem tv i już skojarzyłem osobe ... no może to nie Afrodyta, ale na szczęście lustra nie pękają ...
Wlasnie mialem to napisac tobie (xD)
Hera w ludzkiej postaci..
Chociazo że pomoglo Herkulesowi ot juz sa jaja jakies.. W mitologii sie pojednali po smierci Herkulesa a tutaj pomaga mu chociaz to wiaze sie z wyginieciem Bogu..
Za to Zeus okazal sie skonczona swinia... Zeus z filmów telewizyjnych kochal Herkuleda, byl mily i cieply a ten to jakis dran.. Zepsule tą wspaniala postac...
Może i taka krótkotrwała odmiana się przyda, nie do końca jestem w temacie dzisiejszego odcinka bo włączyłem przed chwilą, ale Hera chyba faktycznie ma dziś dobre intencje , a zawsze było odwrotnie ... dziwną ma fryzurę dziś Hercules te sceny gdy Xena przed chwilą rozwaliła przeciwników przypominają mi walki Power Rangersów z kitowcami ...
Hera i Zeus zgineli a Bogowie (chyba bo nie mam pewnosci) stali sie smiertelnikami
To mi sie nie podoba..
No jak uimiera clzowiek to idzie na pla elizejskie, do tartaru czy tam gdzie.. Jak umiera Bóg to chyba sie rozplywa.. Jeśli Bóg idzie na pola elizejskei czy tam gdzies to byc moze Zeus, Hera itp powróca.. W sumie żal mi bylo Hery. Hera, Demeter, Hestia, Zeus, Posejdon, Hades.. Bez tego rodzenstwa to nie bedie to samo
Sorki ze sie wtrącę no ale,nie martw się inni Bogowie jeszcze żyją i maja swoje moce ;] ale niebawem Xena z nimi powalczy w obronie dziecka, to będzie epickie jeden z najlepszych odcinków w całym serialu...cierpliwości ;)
Ale mój ulubiony Bóg zginal.. Zresztą to ze w serialu ZNISZCZONO postac Zeusa jest hanba
skad ty te glupoty wzioles Atena nigdy nie bila Aresa ani go nie przebila zadnym nozem
5. Dodatkowo znajdowal sobie inne laski (Nemesis, ta "lania") chociaz dejanira z rodzina czekala na niego na polach elizejskich.. To ja bym sie wolal zabic niz szukac nowych kobiet... Przeciez to glupie
Akurat w samej mitologii Hera też chciała uśmiercić Herkulesa. Poza tym nie wiem czy akurat piorunami mogłaby go zabić. To prędzej Zeus, on ciskał piorunami. Co do Afrodyty - wikipedia podaje, że wg Homera była ona córką Zeusa i Diony. Może tego trzymali się twórcy.
Przeciez wiem ze w mitologii Hera tez chciala usmiercic Zeusa..
Ale bardziej znanym mitem na temat Afrodyty jest ten iż zrodzila sie z jader Uranosa
1.
Z historii okulawienia wynika, że był związany emocjonalnie z Herą. Może inna wersja ojcostwa.
2.
Według najpopularniejszej wersji urodziła się z piany morskiej i jąder Uranosa.
3.
Dla satysfakcji postawienia na swoim przed Zeusem? Pola Elizejskie chyba nie za bardzo ją obchodziły jako żonę władcy niebios.
4.
Za szybko i za prosto. To była zabawa w kotka i myszkę.
5.
Wskrzeszanie śmiertelnych nie miało najlepszej renomy w antycznych mitach. Przeważnie ktoś musiał pójść na miejsce wyciągniętego z grobu. Podbajerowali.
6.
Przystopowali z romansami Herkulesa (w wersji antycznej zdarzały mu się romanse) i generalnie wytonowali wątki erotyczne, to fakt.