Mam pytanie odnośnie Petera.
Już w pierwszym sezonie miał moc podróżowania w czasie od Hiro i regenerację od Claire. Wiadomo że w 3 sezonie jego ojciec odebrał mu moce i dopiero po wstszyknięciu mieszanki Mohindera dysponował podobną mocą - znowu pożyczał ją od innych ale mógł mieć tylko jedną jednocześnie. Z kolei w drugim sezonie jego wersja z przyszłości podróżuje w czasie i zmienia kształty. Pytam więc jak?
Czy jego moc się z czasem rozwinęła i mógł mieć kilka jednocześnie?
Wiesz... Twórcy serialu byli sami zagubieni w tym, co stworzyli. To było widać już w 2 sezonie, 3 był dla mnie totalna klapą, strasznie dużo nieścisłosci. Nie da się odpowiedzieć logicznie na Twoje pytanie, bo jest t błąd twórców. Fakt, mozna spekulować, że mógł rozwinąćumiejętności ale jednak...
Tak samo było z samymi podróżami w czasie... tyle błędów, że trudno to sobie wyobrazić. Choćby to, gdy Peter cofnął się z przyszłości żeby powstrzymać Patrelli'ego z przemówieniem. Po zmienieniu czegoś w przeszłosci świadomość wszystkich ludzi w jego prawdziwym czasie zmieniałą się, ale jednak on pozostawał ze wspomnieniami z obojga wersji wydarzeń... To tak, jakb mógł żyć w dwóch równoległych rzeczywistościach, w których działy sie różne rzeczy...
Podróże w czasie to bardzo trudny temat do ogarnięcia w taki sposób, żeby nie zrobić przy tym rażąch błędów. Scenarzysci troche nie przemyśleli tego chyba na początku, ale potem nie było juz odwrotu.
jaki byłby sens zmienienia przeszłości gdyby nie pamiętał co zmienił? twórcy byli przynajmniej na tyle konsekwentni we wszystkich sezonach by pokazać, że ingerencja w kontinuum czasu to jedna wielka ruletka. to co nazywasz nieprzemyślanym działaniem ja traktuję jako: rytmicznie następujące po sobie zwroty akcji (często perfidne:)) wynikające z para-komiksowej konstrukcji. zgadzam się, iż podruże w czasie to bardzo trudny temat do ogarnięcia; paradoksy efekt motyla i te sprawy. jest wiele teorii i nic dziwnego, iż scenarzyści wybierają to co im w danym momencje bardziej pasuje. mi osobiście podoba się sposób w jaki robił to zemeckis w powrocie do przyszłości. tylko, że w serialu herosi częstotliwość zmian była częstsza - stąd też i większa zawiłość. wystarczy sobie przypomnieć np: ile razy hero cofał się w czasie będąc na pustyni? co do pytania mareczekp2. są 2 możliwości. 1. powstało zbyt wiele zmian i wspomniana przyszłość petera (ale też hero, ando i innych) nigdy nie nastąpi(ła). 2. może planowali coś w tym kierunku na kolejne sezony ale raczej się tego nie dowiemy.