PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331208}

Herosi

Heroes
2006 - 2010
7,3 60 tys. ocen
7,3 10 1 60189
6,8 12 krytyków
Herosi
powrót do forum serialu Herosi

Peter

ocenił(a) serial na 8

Mam pytanie odnośnie Petera.
Już w pierwszym sezonie miał moc podróżowania w czasie od Hiro i regenerację od Claire. Wiadomo że w 3 sezonie jego ojciec odebrał mu moce i dopiero po wstszyknięciu mieszanki Mohindera dysponował podobną mocą - znowu pożyczał ją od innych ale mógł mieć tylko jedną jednocześnie. Z kolei w drugim sezonie jego wersja z przyszłości podróżuje w czasie i zmienia kształty. Pytam więc jak?
Czy jego moc się z czasem rozwinęła i mógł mieć kilka jednocześnie?

ocenił(a) serial na 7
mareczekp2

Wiesz... Twórcy serialu byli sami zagubieni w tym, co stworzyli. To było widać już w 2 sezonie, 3 był dla mnie totalna klapą, strasznie dużo nieścisłosci. Nie da się odpowiedzieć logicznie na Twoje pytanie, bo jest t błąd twórców. Fakt, mozna spekulować, że mógł rozwinąćumiejętności ale jednak...

Tak samo było z samymi podróżami w czasie... tyle błędów, że trudno to sobie wyobrazić. Choćby to, gdy Peter cofnął się z przyszłości żeby powstrzymać Patrelli'ego z przemówieniem. Po zmienieniu czegoś w przeszłosci świadomość wszystkich ludzi w jego prawdziwym czasie zmieniałą się, ale jednak on pozostawał ze wspomnieniami z obojga wersji wydarzeń... To tak, jakb mógł żyć w dwóch równoległych rzeczywistościach, w których działy sie różne rzeczy...
Podróże w czasie to bardzo trudny temat do ogarnięcia w taki sposób, żeby nie zrobić przy tym rażąch błędów. Scenarzysci troche nie przemyśleli tego chyba na początku, ale potem nie było juz odwrotu.

ocenił(a) serial na 7
Kanarek90

odpowiedz jest prosta: liczy sie niestety tylko pierwszy sezon >.<

ocenił(a) serial na 7
Kanarek90

jaki byłby sens zmienienia przeszłości gdyby nie pamiętał co zmienił? twórcy byli przynajmniej na tyle konsekwentni we wszystkich sezonach by pokazać, że ingerencja w kontinuum czasu to jedna wielka ruletka. to co nazywasz nieprzemyślanym działaniem ja traktuję jako: rytmicznie następujące po sobie zwroty akcji (często perfidne:)) wynikające z para-komiksowej konstrukcji. zgadzam się, iż podruże w czasie to bardzo trudny temat do ogarnięcia; paradoksy efekt motyla i te sprawy. jest wiele teorii i nic dziwnego, iż scenarzyści wybierają to co im w danym momencje bardziej pasuje. mi osobiście podoba się sposób w jaki robił to zemeckis w powrocie do przyszłości. tylko, że w serialu herosi częstotliwość zmian była częstsza - stąd też i większa zawiłość. wystarczy sobie przypomnieć np: ile razy hero cofał się w czasie będąc na pustyni? co do pytania mareczekp2. są 2 możliwości. 1. powstało zbyt wiele zmian i wspomniana przyszłość petera (ale też hero, ando i innych) nigdy nie nastąpi(ła). 2. może planowali coś w tym kierunku na kolejne sezony ale raczej się tego nie dowiemy.

pseudoalias

Ja mam pewną teorię. Peter z przyszłości wziął moc Sylera, Pamiętacie jak Syler pytał się Petera, czy odczuwa ten sam głód co on? Nie pamiętam natomiast, kiedy i czy w ogóle było pokazane jak od niego przejmuje moc. Taki serial trzeba co najmniej dwa razy obejrzeć, dużo się dzieje.