PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331208}

Herosi

Heroes
2006 - 2010
7,3 60 tys. ocen
7,3 10 1 60190
6,8 12 krytyków
Herosi
powrót do forum serialu Herosi

Czy sylar jak załatwił tę dziewczynę o darze do przekonywaniato tez zdobył jej moc?

ocenił(a) serial na 10
jakuza22

chyba nie! bo moim zdaniem, aby Sylar zdobył moc musi zjeść mózg ofiary..A ona rozwaliła sobie mózg strzałem w głowę...Ale nie wiem...

ocenił(a) serial na 9
vouge_

Sylar zdobył tę moc. We wczorajszym odcinku widzimy jak Sylar mówi do Petera tym "głosem" i Peter ląduje na ścianie. Jeżeli Eden do siebie strzeliła to co? Mózgu nie ma prawa być? Sylar najwidoczniej sobie jakoś poradził.

ocenił(a) serial na 7
freepick

Dokładnie: 'jeżeli Eden do siebie strzeliła, to mózgu nie ma prawa być' :) Poza tym Sylar nie mówił 'tym' głosem (bo on powiedział 'I know you' i to miało przekonać Petera 'do rzucenia się o ścianę'?), a Peter wylądował na ścianie, gdyż Sylar użył, przejętej od jednej z ofiar, mocy telekinezy.

ocenił(a) serial na 9
Azrael_PL

Nagraj może sobie ten fragment i odtwórz w zwolnionym tempie. Ja nawet oglądając to po raz 3, tyle że w tv zdałem sobie sprawę, że to moc Eden. Peter też przejął tą moc w odc., w którym odwiedza Izaaka i ginie Simon: słyszymy to i widzimy.

A może brakuje Ci jakiegoś filmu na faktach, np. TMPM, w którym kobieta sobie odstrzeliwuje głowę, ale rewolwerem (a taki rewolwer jest co prawda silniejszy) i co? Mózgu nie ma? Oczywiście, że jest, bo jeszcze nie zdążył wyparować. A każdy, komu zależałoby na mocy, znalazłby i się zająłby tym.

użytkownik usunięty
freepick

moim zdaniem przejął ją moc. w odcinkach z tego tygodnia było to widać w rozmowach z mohinderem ( i nie chodzi mu o rozkaz rzucenia się na ściane xd)

ocenił(a) serial na 7

Nie muszę sobie tego nagrywać, bo nie ma takiej potrzeby. Odesłanie do teksańskiej masakry również jest zbędne. Proponuję zamiast tego wrócić do tych odcinków, w których Eden korzystała ze swojej mocy (np. podczas spotkania z Parkman'em, Sylarem albo Isaakiem), aby zauważyć, iż nie jest to taki sam sposób, w jaki mówią Sylar i Peter. Poza tym, panowie, mocą Eden jest perswazja, która sprowadza się w tym przypadku do wydania polecenia. Ergo, Peter wylądowałby na ścianie, wówczas, gdyby usłyszał zdanie "Rzuć się na ścianę" (jakkolwiek śmiesznie i absurdalnie to brzmi). A jeśli chodzi o kwestię mózgu, to Sylar zjada tylko mózgi żywych, gdyż ich mózgi nadal funkcjonują. Cytat z wypowiedzi poprzednika, nie oznaczał bynajmniej twierdzenia, że "mózgu tam nie ma", a jedynie sugerował, iż nie jest już on cały. Mam nadzieję, że teraz wyraziłem się w miarę jasno.

ocenił(a) serial na 9
Azrael_PL

W miarę jasne, chyba tylko dla siebie.

Ja radzę Tobie przypomnieć sobie odcinek Homecoming, w którym Eden "usypia" Sylara, bo gdyby nie jej głos i moc Haitańczyka już dawno by była trupem. Cytat: "Nie chcesz mi zrobić krzywdy", potem Sylar jest zdezorientowany i zapada w sen po mocy Haitańczyka, przy którym niczyje moce nie działają.
Tak więc samo to: "rzuć się na ścianę" by nie pomogło. Potrzebna by była właśnie moc telekinezy; zapewne, gdyby Sylar nie użył mocy Eden (którą uprzednio zdobył) Peter byłby wstanie "odbić" moc Sylara i by nie wylądował na ścianie - nawiązanie do próbnej walki z niewidzialnym człowiekiem.

Ale jest jedno "ale".
Otóż podstawowym źródłem informacji jest...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sylar

A tu cytat (z tabelki):
Eden McCain - In order to prevent Sylar from acquiring her power (persuasion), Eden commits suicide by shooting herself in the head.

Przetłumaczone na...
Aby zapobiec zdobycia przez Sylara swojej mocy, Eden popełnia samobójstwo, strzelając sobie w głowę.

No cóż: każdy to może interpretować po swojemu, GDYŻ artykuł jest tak obszerny, że znalazłem w nim na razie tylko dwa nawiązania do mocy Eden, którą Sylar użył.

ocenił(a) serial na 7
freepick

Zgoda co do odcinka 'Homecoming', bo to nie przeczy temu, co pisałem (Eden mówi do Sylara (wydaje mu słowne 'polecenie'), że 'nie chce jej zrobić krzywdy', co Sylar wykonuje, a następnie wkracza Haitańczyk i usypia Sylara). Niemniej jednak nadal nie widzę mocy Eden w scenie pojedynku Sylara z Peterem (nie ma żadnego 'polecenia').

Poza tym napisałeś:
"Tak więc samo to: "rzuć się na ścianę" by nie pomogło. Potrzebna by była właśnie moc telekinezy; zapewne, gdyby Sylar nie użył mocy Eden (którą uprzednio zdobył) Peter byłby wstanie "odbić" moc Sylara i by nie wylądował na ścianie - nawiązanie do próbnej walki z niewidzialnym człowiekiem."
Po pierwsze, gdzie jest moc Eden w tej scenie, gdzie jest ta perswazja?
Po drugie, Sylar wie jak korzystać ze swoich mocy w lepszym stopniu niż Peter (o czym starały się nas przekonać poprzednie odcinki, z niewidzialnym człowiekiem włącznie), dlatego to on pierwszy użył telekinezy (zdezorientowany Peter nie wiedział przez pewien czas co robić). I tyle. Dalszy przebieg akcji znamy.

No i słuszne odniesienie do artykułu w Wikipedii. Widzimy w nim, że Sylar NIE MA JEJ MOCY (dlaczego zatem piszesz: "artykuł jest tak obszerny, że znalazłem w nim na razie tylko dwa nawiązania do MOCY EDEN, KTÓRĄ SYLAR UŻYŁ"?). A skoro już o Wikipedii mowa to polecam też artykuł:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eden_McCain
aby rozwiać wątpliwości co do sposobu działania mocy Eden.

ocenił(a) serial na 7
Azrael_PL

Odbiegając niejako od mojej powyższej wypowiedzi, chciałbym zauważyć, że dyskusja, którą tu toczymy nie jest jedyną na ten temat. Oto kilka linków:

http://www.youtube.com/watch?v=bEeqL-_a8vU&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=tW8sS21fLm0&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=H_18Esw2NqM&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=WSLkPQGCVuU&mode=related&search=

Na forum pod pierwszym linkiem prowadzona jest dyskusja w związku z pytaniem czy Peter i Sylar posiadają moc Eden. Zauważyć tam można argumenty przytaczane w powyższych postach (m.in. na "tak': zmiana głosu, na "nie": brak ustnego polecenia).
Niemniej jednak, jako fan komiksów dopuszczam do siebie inne argumenty i teorie związane z poruszonym tematem. Zastanawiam się bowiem:
1. czy Sylar jednak nie zjadł mózgu Eden, lecz z racji tego, że był on "zniszczony" przez strzał w głowę, to moc nie działa tak, jak powinna (jest tylko "głos", nie działa perswazja) - tutaj dosyć przekonujące wydają się wcześniej nieprzytaczane spotkania Petera z Isaakiem (moc działa, Peter mówi "don't lie to me" i Isaac zaczyna nawijać) i Sylara z Isaakiem (moc nie działa, Sylar mówi "show me", ale Isaac to olewa i patrzy na broń)
2. czy argumentem za tym, że Peter i Sylar mogą mieć jakąś cześć mocy Eden, jest fakt iż oboje dokonują manifestacji tej mocy (tudzież samego "głosu") dopiero po tym jak spotkali Eden
3. dlaczego moc Eden nie zadziałała na Sylara, kiedy było on w celi Primatechu, a Eden nakazała mu strzelić sobie w głowę?
4. dlaczego Sylar nie użył teoretycznie posiadanej mocy Eden na Mohinderze, aby przekonać go do oddania listy?