Moim zdaniem jedno z lepszych anime jakie powstało. Idealny horror anime: bardzo ciekawa i wciągająca fabuła, interesujące postacie, naprawdę potrafi przestraszyć. 9/10 :)
Mimo iż nie jestem miłośnikiem Anime takiego gatunku to nie ma co mówić : Było bardzo fajne. Jest to raczej pierwsze Anime jakie oglądałem tego typu więc ciężko się wypowiedzieć jakoś profesjonalniej, lecz chociaż to posiadało fabułę. Chociaż wolę jak Anime mają przez daną serię jeden ciąg zdarzeń (bez podziału na części jak tu jest), ale mimo to Anime super. Warto czekać chodź by na ostatnia część gdzie sporo się wyjaśnia, ale nawet po obejrzeniu całości i tak sporo rzeczy nie pojmuję. Więc co ? Proste ! Czas zacząć 2 serie ponieważ podobno się tam wyjaśnia trochę. Mi tu trochę zbrakło do oceny 10 więc dam 9/10. Mimo co kilka faktów mi się nie klei nie będę pisał jakich bo nie ma sensu nie będę zdradzał serialu. Zachęcam do obejrzenia. Pozdro!
Bo Elfen Leid to głównie dramat, a nie horror. Higurashi to chyba pierwsze dobre anime spełniające kryteria horroru.
Określanie czegoś jako horror, po ilości zabitych ew. krwii i flaków jest błędne.
Z której strony Higurashi przypomina wam horror ? Co prawda obejrzałem tylko pierwszą serię ( może pozostałe 2 są w innym klimacie), ale nie było tam nawet jedej sceny, która kwalifikowałaby ten serial jako horror( w moim odczuciu oczwiście). Moim zdaniem jest to dramat psychologiczny z nutką komedii i dodatkiem brutalnych scen.
Znalazł się znawca. Nie masz pojęcia co to horror, ani dramat.
Horror to nie tylko mroczne klimaty, które maja straszyc widzów. Są 2 rodzaje horrorów.
1. Te które maja straszyć
2. Te w których sa niewyjasnione, lub wiele zabójstw.
Jakbyś oglądał 1 i 2 zezon, to bys wiedział, że (MAŁY SPOILER) nie ma tam żadnego dramatu...(koniec spoilera).
Owszem, może jest tam trochę dramatu i psychologicznego filmu, ale jesli byś obejżył anime w całości, to bys wiedział, że te gatunki, jakie wymawiasz, mogą być "zdradliwe".