Jestem świeżo po finale. Świetny serial. Co możecie polecić z innych seriali na podobnie wysokim poziomie? Boardwalk nie oglądałem ani Person of Interest, nie wiem czy się za to zabierać. "24" skończyłem na trzecim sezonie - warto obejrzeć kolejne czy poziom faktycznie zaczął spadać?
FlashForward miał odrobinę podobne klimaty z rewelacyjnym zakończeniem - jeśli ktoś nie oglądał to polecam.
To co polecę może torche odbiegać od twojego gustu. Ja nie podzielam ogólnego zachwytu nad serialem. Po kilku odcinkach formuła się wyczerpała, sprymitywizowała, ale to moje subiektywne odczucie. Jeśli lubisz mroczne klimaty to polecam brytyjskie seriale:
- Luther,
- The Shadow Line,
- The Take.
Sprawdź opisy na Filmwebie czy seriale "podejdą" tobie, ale według mnie te propozycje przebijają Homeland. Brytyjskie propozycje są bardziej wyrafinowane i wysmakowane - szczególnie The Shadow Line.
O czym jest The Shadow Line? Konwencją przypomina Luther'a? Wymieniłeś te filmy obok siebie tylko dlatego, że oba są brytyjskie czy mają też inne cechy wspólne?
Hello,
Umieściłem filmy razem ze względu na podobieństwo gatunkowe. Wszystkie filmy są dramatami kryminalnymi.
The Take opowiada historię brytyjskiego oprycha.
Natomiast smakołyk jakim jest The Shadow Line porusza (w dużym skrócie i uproszczeniu) problem korupcji w brytyjskiej policji. Jeśli podobała się Tobie postać Carrie, to przypadnie Tobie do gustu główna postać tego serialu Jonah Gabriel, ze względu na zbliżone problemy natury... hmmm.. mentalnej, z jakimi musi się borykać. Postacie w serialu są wielowymiarowe, nic nie jest po prostu czarne, albo białe. Jest tam splecionych wiele wątków, których nie będę opisywał żeby nie psuć Tobie przyjemności z oglądania. W serii można się doszukać sporo brytyjskiego, suchego humoru. Oczywiście nie każdy gustuje. Polecam.
Person of Interest niekoniecznie polecam... niby jest ok ale dość banalny, po 8 odcinkach oglądania w kółko tego samego, ma się dość.