Na oficjalnej stronie serialu znajduje się Dziennik Mistrza. Są to krótkie notatki które zamieszczano po każdym odcinku (w Polsce to będzie po każdych dwóch odcinkach) i według zapowiedzi mają one zawierać ukryte wskazówki do odkrycia tożsamości Mistrza. Poniżej zamieszczam fragment jego dziennika do trzeciego odcinka:
Odcinek 1 (1,2 w Polsce)
Ty też być może, zupełnie jak Keller i Esther, że koszmar skończył się dwa lata temu. Ale w rzeczywistości koszmar dopiero się zaczyna...Otóż dwa lata czekałem na odpowiedni moment, aby dokończyć moją zemstę. Dwa lata czekałem, aby wreszcie gwiazdy były mi przychylne. To co jest przeznaczone zdarzy się i ci którzy muszą zapłacić, zapłacą. Tego wieczoru zamierzam zabrać się za wykonanie pierwszej części mojego planu i za pomocą niewinnej krwi, ukarzę zdrajców. Naturalnie oni będą próbować mnie zdemaskować. Oni nie wiedzą, że jestem tutaj, aby ich obserwować i aby igrać z nimi...Jeżeli ty jesteś mi wierny, to ja cię wynagrodzę ,zdradzając ci niektóre elementy z mojego dzieła. Jeśli ty jesteś na tyle szalony, by uwierzyć w to, że domyślisz się kim jestem to przyjdź tutaj [przed telewizor] i mnie zobacz.
Tak jak ja mogłeś zobaczyć, że Esther nie miała za dużo szacunku do własnej osoby i oddała się całkowicie w nocy nieznajomemu...i to na dodatek Daguerrowi! Zauważ, że nie ma się czemu dziwić...z takim predyspozycjami astralnymi. Chociaż było tak, że ona nie wysłuchała mojej groźby. Teraz już wie, że nieposłuszeństwo wobec Mistrza sporo kosztuje. Zabójcza część mojej mściwej duszy uspokoiła się. Zaznałem dużo przyjemności, widząc cierpienia zdrajców. Oni sądzą, że zamierzam poprzestać na tym... Krew Daguerrów musi jeszcze popłynąć... Dlatego, że miłość i nienawiść są tak blisko, to nie miałabym za złe, gdyby jedno przekształciło się w drugie i odwrotnie. Dokończę w ten sposób następny etap mojego makabrycznego dzieła.
Odcinek 2 (3,4)
Biedny Keller myślał, że wszystko opanował w tej sprawie. Myślał, że potrafi mnie powstrzymać tak jak powstrzymał Mathias'a dwa lata temu. Obecnie upadł z wysoka i teraz zrozumiał, że mogę znieść wszelkie uderzenia w swoim życiu bez żadnej trudności. Keller jest tylko pionkiem na szachownicy moich knowań. Pewnego dnia go wyeliminuję i wyjawię ukrytą prawdę. Tajemnice, dotyczące korzeni nienawiści między Daugerrami i Saint-Andre'ami, zbyt długo były skryte. Żądza zemsty się nie wyczerpie dopóki nie znajdę tego, czego szukam. Dlatego nie zawaham się siać zamętu wśród tych ludzi, którzy zbyt długo ignorowali błędy swojej przeszłości. Ignorują też to, że potrafię manipulować w taki sposób, by przekształcić w zabójcę jak najbardziej niewinną osobę spośród nich. Esther zignorowała mój rozkaz zabicia Keller'a, ale nie jestem pozbawiony innych środków. Ponieważ ty przyjdziesz tutaj [przed telewizor] szukać mocnych wrażeń, mogę Ciebie zapewnić, że uda mi się zrobić zło, które tobą wstrząśnie.
Odcinek 3 (5,6)
Byłeś przecież tak blisko poznania prawdy, a moja tożsamość była o krok od odkrycia. .......
Jeżeli ktoś będzie chciał to kolejną część mogę dopisać po emisji kolejnych odcinków. We Francji serial ten był emitowany od 10 lipca i widzowie dopiero 7 sierpnia dowiedzieli się kto jest Mistrzem.
Jak sądzicie czy na podstawie takich wskazówek naprawdę można się domyślić kto jest Mistrzem?
hmm... czy na podstawie Dziennika można domyślić sie kto jest Mistrzem? nie sądzę... choć być może w oryginalnej, francuskiej wersji ten tekst jest bardziej dwuznaczny czy wielowymiarowy, no ale chyba się tego nie dowiemy;) wiemy tylko tyle, że możemy wykluczyć Kellera, Esther i chyba Mathiasa...
obejrzałam 6 odcinków i nie pamiętam żadnych fragmentów dziennika mistrza na końcu? w Polsce też były puszczane? albo jestem mało spostrzegawcza :-/
obejrzałam 6 odcinków i nie pamiętam żadnych fragmentów dziennika mistrza na końcu? w Polsce też były puszczane? albo jestem mało spostrzegawcza :-/
Piszac o stronie serialu, miam na mysli francuska strone, z ktorej przetlumaczylam Dziennik.
na razie nie spotkalam jakiejs, sa tylko ogolne informacje o serialu albo na roznych forach znajduja sie wzmianki o nim. Na francuskich stronach sa osoby, ktore utworzyly wlasne strony, ale jest ich niewiele.
Moim zdaniem, nijak nie można domyślić się kto jest mistrzem po tym dzienniku;-) ale zobaczymy co powiecie, jak będziecie wiedziec, kto jest mistrzem;-D pozdr;-*
A ja uwazm,ze na podstwie Dziennika mozna sie domyslic kto jest Mistrzem. Z pierwszej czesci wiadomo, ze ta osoba nienawidzi Daguerrow i nazywa ich zdrajcami, wiec trzeba poszukac jakiegos wydarzenia z przeszlosci, w ktorym Dagerrowie maczali palce i w wyniku czegos ktos ucierpial, za co sie teraz msci. Z drugiej czesci wazne jest zdanie jak to milosc i nienawisc latwo sie przemieniaja w to drugie i jak sie to odniesie do akcji w serialu to od razu sytuacja jest jasniejsza.
W nasepnym fragmencie wskazowka jest to, ze Mistrz manipuluje Kellerem i ze ma zamiar spowodowac, ze go Esther zabije.
Odcinek 3 (5,6)
Byłeś przecież tak blisko poznania prawdy, a moja tożsamość była o krok od odkrycia. Tak jak Esther, która być może lepiej, by zrobiła gdyby została w Stanach Zjednoczonych. Usprawiedliwiający swoją winę stary Daguerre będzie miał powód, by zabrać swoją tajemnicę do grobu. Tym lepiej dla mnie ponieważ teraz, kiedy porwę syna Esther będę mieć w końcu wszystkie karty w ręku, by dalej bawić się z moimi marionetkami. Na szczęście moje ostatnie słowa były w dostatecznej dawce, aby spowodować u wszystkich tych ludzi drżenie. Wczoraj bracia nieprzyjaciele, dzisiaj bracia krwi. Ta sama krew jest winna. Obsesja honoru noszona przez nią [krew] zrodziła im mordercze szaleństwo. Ona nosi przy swojej piersi bratobójcze popędy, które na pewno mogą zupełnie wszystko wypaczać. Grabarze włożą w ziemię więcej umarłych, ale czy oni naprawdę wiedzą kto jest martwy, a kto nie jest?
Odcinek 4 (7,8)
Oczywiście było napisane, że osiągnę mój rewanż. Jak mogło być inaczej? Ty też widziałeś, w którym momencie było mi łatwo manipulować tymi słabeuszami. Ale ostatnie wydarzenia przeszły moje wszystkie oczekiwania.
Jest to kolejny fragment Dziennika Mistrza. Czy myślicie, że zawiera jakieś wskazówki dotyczące tożsamości Mistrza?
Na pewno jest to ktos spokrewniony z ktoras z rodzin. Mowa tam juz nie o "braciach nieprzyjaciolach", a o "braciach krwi". Oni raczej nie wiedza o jej prawdziwym pochodzeniu i moze dlatego tak doskonale wszystkimi manipuluje. Jest to pewnie ktos kto ma dostep do calej sprawy i kontroluje cala sytuacje. A do tego ma maly problem ze soba... chyba sie domyslam :D I nie mam na mysli Kellera. Chociaz moge sie mylic. Inwencja tworcow tego serialu jest doprawdy nieograniczona...
"Bracia nieprzyjaciele;bracia krwi" tutaj chodzi o rodziny Daguerrów i Saint-Andre, które się nienawidzą i też nie wiedzą,że są ze sobą spokrewnieni.
z ostatniego fragmentu zaciekawiło mnie to stwierdzenie "Grabarze włożą w ziemię więcej umarłych, ale czy oni naprawdę wiedzą kto jest martwy, a kto nie jest? " ....
Czyli być może Mistrz dawał wskazówki kogo zabije..... ale nie wydaje mi się że możemy być na 100% pewni że wszystkie ofiary tak naprawdę zgineły....
Pewnie okaże się niedługo że pewne osoby żyją z wszepionymi implantami i w ukryciu pomagają Mistrzowi realizować jego plan zemsty
Dobre!!! Tez mi sie zdaje, ze pewnie ktos kogo uwazaja za martwego zyje. Kurcze ciekawe kto? Cecile chyba nie, bo ja odkopali. Moze Grace?
mnie się wydaje, że cecile żyje i to ona się mści. wszystko by pasowało: esther jest jej córką i dlatego do niej kieruje swoje listy, jest powiązana z obiema rodzinami i została skrzywdzona
Dobra, nawet jesli Cecile zyje, i tak chyba msci sie ktos innym. No bo zobacz, jesli Esther jest corka Cecile, to co z rodzenstwem Mathiasa? To wtedy jego brat/siostra byla w podobnej sytuacji co Mathias, ktory mial pretensje (w 1 serii), ze matka go nie chciala i nie kochala. A skoro nikt nie wiedzial o nim/niej (z naciskiem na niej!!!) to moze to jest powodem zemsty? Poza tym zdaje mi sie, ze duzo do powiedzenia w calej sprawie ma Mathias i on nie jest taki swiety za jakiego go maja.
Dobra, nawet jesli Cecile zyje, i tak chyba msci sie ktos innym. No bo zobacz, jesli Esther jest corka Cecile, to co z rodzenstwem Mathiasa? To wtedy jego brat/siostra byla w podobnej sytuacji co Mathias, ktory mial pretensje (w 1 serii), ze matka go nie chciala i nie kochala. A skoro nikt nie wiedzial o nim/niej (z naciskiem na niej!!!) to moze to jest powodem zemsty? Brak milosci. Ze jej/ jego nie uznano? Poza tym zdaje mi sie, ze duzo do powiedzenia w calej sprawie ma Mathias i on nie jest taki swiety za jakiego go maja.
Cecile nie żyje i na pewno zginęla w wypadku samochodowym 25 lat temu, tylko to nie jej zwłoki wykopali, bo zamieniono tabliczki na grobach.
Czyli wykopali zwloki tej kobiety, ktora zostala zastrzelona na jeziorem? I to chodzi o zemste za te kobiete? Ale skoro zabil ja stary Daguerre i dotyczy to tych dwoch rodzin to niby ta zabita kobieta byla z rodziny Sait Andre? Dobrze mysle?
Tak, wykopali zwloki tej kobiety zastrzelonej nad jeziorem przez Pierra-Antoine Daguerra, ktory ja zabil jak mial 12 lat, bo byla ona kochanka jego ojca Luisa. Ta zabita kobieta dala poczatek rodowi Saint-Andre. Ten watek tlumaczy pokrewienstwo miedzy Daguerrami a Saint-Andre'ami. Nie chodzi o zemste za nia, ale o inna zemste.
ło matko! oni zawsze tak namieszają, że trudno spamiętać, kto jak się nazywa i kim jest dla poszczególnych członków rodziny. ale serial i tak mi się podoba
ło żesz wy... maskara... a nic nie rozumiem z tego co Wy piszecie. Kto z kim, po co, dlaczego!!!!!!
A z drugiej strony ten serial myli mi się z tym drugim francuskim serialem co leci w pon. "Na krawezi prawdy"...
ah, no bo przydało bo sie wszystko... chodzi mi o to dalsze pokolenie, tzn. o ta rodzine co prowadzi uniwersytet...
A ta cecile to była siostra tych co mają ten dom, gdzie znaleźli tą martwa dziewczynkę, córkę Mathiasa i tej kobitki... tak??
I ci co mają ten dom to małżeństwo czy rodzeństwo??
Sa dwie rodziny: Daguerrowie i Saint-Andre. W serii pierwszej bylo o rodzinie Saint-Andre. Jej seniorem byl Gabriel, ktory mial z zona Rose-Marie dzieci:Jerome, Juliette,Marion(zabita przez Mathiasa),Cecile(zginela w wypadku samochodowym 25 lat temu) oraz adoptowal syna zony Pierra. Oprocz tego okazalo sie, ze ze swoja kochanka Grace mial bliznieta: Mathiasa i Esther. Ten dom, w ktorym znaleziono dziewczynke, nalezy do rodziny Saint-Andre. Teraz mieszka w nim Pierre i odwiedza go siostra Juliette, czyli jest to rodzenstwo. Jerome mieszka w hotelu nad jeziorem, gdzie wynajmuje 2 pietra. Mieszka u niego Esther z Quentinem(jest to syn Marion i Felixa-on zostal zastrzelony przez policje).
Rodzina, ktora prowadzi Instytut to Daguerrowie. Najstarszy byl(bo w ostatnim odcinku popelnil samobojstwo)Pierre-Antoine. On ma dwoch synow: Bertrand(zona :Philipine, z ktora adoptowali Lucie-ta zabita dziewczynka) i Alexis (pierwsza zona: Giovanna, z ktora ma syna Loica; druga zona: Helene, z ktora ma dzieci:Lea i Sandrine-zabita przez Mistrza).Oprocz tego Alexis kochal Cecile.
Mam nadzieje, ze jasno wytlumaczylam.Jak masz jeszcze jakies pytania to napisz,pozdr
Jak ktoś chce się co nie co dowiedziec o tych dwóch rodzinach wejdzcie na strone www.tf1.fr i dokładnie przeanalizujcie drzewo genealogiczne tych dwóch rodzin a dowiecie sie czegoś ciekawego=]
a dokładniej na tę http://maitreduzodiaque.tf1.fr/maitreduzodiaque/personnages/ [maitreduzodiaque.tf1.fr...]
Odcinek 4 (7,8)
Oczywiście było napisane, że osiągnę mój rewanż. Jak mogło być inaczej? Ty też widziałeś, w którym momencie było mi łatwo manipulować tymi słabeuszami. Ale ostatnie wydarzenia przeszły moje wszystkie oczekiwania : Pierre-Antoine, który zbudował swoją rodzinę na podwalinach zbrodni, już nie istnieje. Nawet udało się im zgromadzić te dwa podle i winne potomstwa[Daguerr’ów i Saint-Andre’ów]. Esther wreszcie mnie posłuchała i wysłała Keller’a tam, gdzie nie może już więcej interweniować w mój plan. I podsumowując, mam nawet patetycznego naśladowcę w osobie Loic’a, który gdyby rzeczywiście wytrwał przy swoim, to pozbawiłby mnie mojej ostatecznej zemsty. Ale w udręce, która ich wszystkich opanowała, czy są oni w stanie wyobrazić sobie przyczyny, które ożywiły mój gniew? To jest przecież proste. Oni pozbawili mnie miłości, która była mi przeznaczona i ukradli mi życie. Nawet jeżeli jest już za późno, by naprawić błędy przeszłości, ja zrobię wszystko, by prawda wybucha ponad fałszywe korzenie. Tak długo, póki porządek rzeczy nie zostanie ustalony, nie zostawię ich w spokoju.
Odcinek 5 (9,10)
Otóż to! Osiągnąłem swój cel i od tej chwili wiesz kim jestem. Wszyscy ci, którzy mieli umrzeć, umarli, ale to na czym najbardziej mi zależało to zobaczyć śmierć tej, która ….
Ten fragment Dziennika Mistrza został opublikowany po 4(w Polsce po 7 i 8) odcinku. Czy myślicie, że w nim można się doszukać jakiejś podpowiedzi o tożsamości Mistrza? Które fragmenty są najważniejsze dla rozwiązania tajemnicy?
Chyba fragment o przyczynach gniewu Mistrza i to, ze ktos pobawil ja milosci kogos. Ciekawe kogo Mistrz ma na mysli mowiac: slabeusze?
Mysle ze pierwsza czesc dziennika dotyczy Evy.Ona miała głowny motyw zemsty na rodzinie Daguerre.Była gwałcona przez kilkanascie dni! *** Nawet udało się im zgromadzić te dwa podle i winne potomstwa[Daguerr’ów i Saint-Andre’ów]. *** O kim jest mowa ? Moze o Loicu i Matiasie ???
W kwadratowych nawiasach napisałam o kogo chodzi- dwa potomstwa to dwie rodziny: Saint-Andre i Daguerre. Odbyło się zebranie, w którym uczestniczyły obie rodziny.
jeśli rzeczywiście eva jest córka Grace to mści sie za to , że odebrano jej matke i normalne dzieciństwo, gwałcono ją, pasuje na zodiaka ale nie na mistrza.
Moim zdaniem ten fragment mowi duzo o Mistrzu: "Oni pozbawili mnie miłości, która była mi przeznaczona i ukradli mi życie. Nawet jeżeli jest już za późno, by naprawić błędy przeszłości, ja zrobię wszystko, by prawda wybucha ponad fałszywe korzenie".
Odebrano jej milosc matki, a kto zajal jej miejsce? Esther, ktora Grace darzyla prawdziwa miloscia. A ja sie nikt nie interesowal. Czy to nie powod?
Może Mistrz zostawił sobie Esther na deser:D żeby najpierw pozabijac tych którzy zepsuli jej życie a potem tę która zamiast niej dostawałą miłośc matki a ona była sama pZdR=]
przeanalizujcie podane wyżej drzewo geneologiczne i wszystko będzie jasne. Sama się nie spodziewałam czegoś takiego(!!!!!)
No i według mneie Mistrzem jest kobieta i jest nią Evą. Ma rzeczywiście duży powód do zemsty.
http://maitreduzodiaque.tf1.fr/maitreduzodiaque/personnages/ [maitreduzodiaque.tf1.fr...]
i kliknijcier na drzewo pod zdjęciem Mathiasa
A jezeli przeanalizowalas drzewo to jak myslisz dlaczego Mistrz otrol Mathiasa, wiedzac, ze jest to jego brat?
Ale to nie mistrz musiał go otruc. Mi się wydaje że zrobił to Piere Sait-andre ponieważ on bardzo się starał żeby Mathiasa ukarac za to co zrobił jego córce
Raczej nie otrol go Pierre, bo nie mial wstepu na komisariat. Przeciez ta policjantka co przywiozla Mathias'owi jedzenie to powiedziala, ze zostawila tace bez opieki tylko na komisariacie przed palarnia, kiedy poszla zapalic, wiec mogl to ktos zrobic kto sie znajdowal na komisariacie, a Pierre tam nie bylo.
Ale może Pieere wynajoł kogoś kto dosypał trucizny do jedzenia Mathiasa np. kucharza albo nawet policjanta.A na dodatek w tym samym odcinku powiedział że pragnie tylko zabic morderce córki
Zgoda,ze Pierre ma powod, by go zabic, ale dlaczego tego nie zrobil skoro mial okazje przy basenie jak zginela Sandrine? Poza tym bedzie mial jeszcze jedna okazje by go zastrzelic i tez tego nie zrobi, wiec raczej to nie on go otrol.
Dziwią mnie dwie rzeczy... jedna nie dotyczy zodiaka - Esther i Antoine sa polaczeni i maja miedzy soba napis Mariage i obraczki... to oni sie pobrali?? A drugie, gdy najedzie sie myszka na Esther nie ma linii laczacych ja z Gabrielem ani z Grace, za to sa linie do Alexisa i Giovanny. Czy to by znaczylo, ze Esther jest siostra Loica, a Mathias i Eva to blizniaki?? Troche namieszali, ale umiem odczytywac drzewo gewnealogiczne tylko nie jestem pewna co do napisow, bo nie umieiem francuskiego :))
Oj, pomyliłam się w pisaniu nie do Giovanny tylko do Cecile i to wioedziałam od dawna :))