mi strescic pierwszy sezon, prosze. Nie moge znaelzc na internecie podajcie linka jak macie. Nie czaje nic w tym drugim sezonie prawie motanina troche :/
Cholera, na niemalże każdej stronie typu kinoman. tv, a już na każdym torrencie znajdziesz.
Streścić się nie da.
Trochę ciężko jest streścić cały pierwszy sezon (przynajmniej dla mnie), tu masz link do obu sezonów HoC http://dedd.tv/house-of-cards/ pierwszy jest już z napisami pl, i z lektorem, a drugi na razie ma 2 pierwsze odcinki po pl.
Ogladalem pierwszy sezon eh. potrzebuje tylko troche wyjaśnień bo nie pamietam jak zginal Russo kto był zamieszany itd, najwazniejsze wątki mi chodzi.A jak bym mial zamiar obejrzeć i tracic 13h czasu to nie wchodziłbym tu, tylko sobie szukał gdzie trzeba w hd i broń Boże z lektorem.
Cóż moze znajdzie sie jeszcze jakaś poczciwa osoba ktora mi skroci powie najwazniejsze rzeczy... dziekuje bardzo z góry.
Russo ginie w oparach spalin ze swojego własnego samochodu, zostawionego na gazie w zamkniętym garażu, a wszystko to pięknie zaaranżowane przez Underwooda na samobójstwo. Niedoszły gubernator (Russo) najwidoczniej okazał się być zbyt niestałą emocjonalnie osobą, by z posiadaną wiedzą o sposobie politykowania Underwooda móc sobie dalej spokojnie egzystować. W serialu żadna z postaci nie komentowała tego zdarzenia, sam Fracis, który posiada zdolność prowadzenia narracji do widza nie wykorzystał tego w tym momencie (przynajmniej nie przypominam sobie takiego faktu) a spotykając się później w swoim domu ze swoją prawą ręką - Stamperem wypowiada słowa typu "Nie będziemy o tym nigdy więcej rozmawiać" (Nie jest to dokładny cytat, nie mam aktualnie możliwości sprawdzenia jak brzmiał właściwy, ale sens powinien się zgadzać)
Russo był pionkiem potrzebnym do tego by Underwood utorował sobie drogę do fotela WP.
Podobnie jak Zoe, która jednak nie zostaje w tyle, a postanowiła dociec prawdy o śmierci kongresmena.
Po śmierci Russo w politycznym panteonie powstaje próżnia, nie ma realnego kandydata na gubernatora, więc zostaje nim obecny WP (tu mogę się mylić bo sama kiepsko pamiętam ten motyw) W każdym razie ważne jest to, że powstaje wakat na stanowisku WP. Prezydent ma znaleźć swojego zastępcę w 2 tygodnie, w białym domu aż wre. Zostaje poruszona cała machina polityczna z kilkoma biznesmenami w roli głównej, w tym potentatem energii atomowej na czele. Kilka sprawnych zagrań ze strony Francisa, umiejętność wpasowania się w tok myślenia kilku decydujących osób i tada! mamy scenę z prezydentem proszącym Francisa o to czy zostanie jego WP. A tuż po tym w domu Underwooda czeka na niego naprawiony kran i kochająca żona, kochająca jeszcze bardziej niż zwykle, bo chwile temu dowiedziała się, że jest szansa na to, że zostanie matką.
Serial oglądałam już jakiś czas temu, po angielsku więc jest szansa, ze mogłam czegoś nie zrozumieć właściwie, niemniej mam nadzieje, że pomogłam ;)
Bardzo pomogłaś :) A pamiętasz może o co chodziło z tą prostytutką Rachel? Wiem, że była ona jakoś zamieszana w sprawę Russo, ale o co dokładnie chodziło? Bardzo proszę:)
o! zapomniałam o niej, a wydaje się dość ważna. Underwood wykorzystał ją, jako przynętę do zwabienia Russo na jakimś bankiecie do pokoju hotelowego gdzie ta z łatwością go upijała i zabawiała do momentu gdy odsłoniła zasłony o świcie, uświadamiając go, że za chwile ma mieć ważny wywiad w radiu. Oczywiście wywiadł poszedł fatalnie i to było przyczyną załamania Russo oraz końcem jego kariery politycznej.
Francis wiedział, że biorąc właśnie tę prostytutkę akcja skazana jest na powodzenie, ponieważ to była dokładnie ta osoba, która jakiś czas przed tym wszystkim jechała w samochodzie z pijanym kongresmenem w momencie gdy zatrzymała go policja (Russo sam ją sobie wybrał więc wiadomo było, że kolejny raz też na nią poleci). Francis płacił jej za milczenie, za pomocą Stamper’a zdobył nawet jej zaufanie a może i sympatię no i wykorzystał w odpowiednim momencie.
Dziekuje bardzo ponizszym postom rowniez.
Czy jeszcze jakies szczegoly? ja wlasnie sobie uswiadomilem ze nic nie pamietam :D
rozumiem ze FU uzyl russo ale do czego? tak prostymi slowami
Wydaje mi się, że Russo miał od początku być kozłem ofiarnym, kimś kogo łatwo bedzie można wypromować a później jeszcze łatwiej zdegradować w odpowiednim momencie by wprowadzić zamieszanie z którego skorzysta FU. To był właśnie ten moment przed wyborami, gdy wszyscy panikowali a Underwood zachował zimną krew i mógł wszystkimi sterować, jak na swojej konsoli (playstation o ile się nie mylę ;) )
a! W wykorzystaniu Russo bardzo pomógł jego slaby punkt, czyli nałóg i kobiety. Underwood wybierał bardzo starannie swojego kandydata.
prosze powiedz mi jescze o co chodzi z tym mcgunnisem czy jak mu tam ten odznaczony wojskowy, jestem w 2 odcinku gdzie claire sie rozplakala ze to on i nawet nie wiem ocb :/
A to nie było też czasem tak, że Russo zaczął wymykać się nieco spod kontroli? Tzn. jego decyzje czy działania niekoniecznie pokrywały się z wolą FU, więc został trochę w taki sposób ukarany? Chyba muszę sobie przypomnieć 1 sezon :)
Zgadza się. Okazał sie zbyt niestabilny emocjonalnie a tym samym nieprzewidywalny, podczas gdy pragmatyczny Underwood sobie zaplanował że Russo po upokorzeniu po prostu odsunie sie w cień. A czy został ukarany hmmm... nie wiem czy FW marnowałby swój cenny czas na karanie kogoś kto już i tak sie nie liczy ;)
czytajcie ze zrozumieniem nie moge znalezc streszczenia a nie serialu, obejrzalem pierwszy odc. 2 sezonu ale sporo nie rozumiem i nie rusze z drugim dopoki sie nie dowiem. prosze o pomoc
Oglądnij pierwszy sezon. Nic nie stracisz (no ok, trochę godzin), ale dużo zyskasz. A drugi sezon nie zając - nie ucieknie:) A satysfakcja będzie dużo dużo większa niż każde streszczenie:)
Czemu taka ignorancja sie szerzy nie czytacie tego co napisałem !
OBEJRZAŁEM pierwszy sezon. Potrzebuje tylko drobnego przypomnienia eh nie mam czasu 13h na 1 sezon, wiekszosc kojarze chodzi mi o głowne wątki zeby 2 sezon lepiej zrozumiec, widze nikomu sie nie chce spoko.
No dobra, ok, mea culpa.
Z chęcią więc Ci pomogę - pytaj o co chcesz, czego nie pamiętasz, który wątek zgubiłeś?.
Jest jeszcze Raymond Tusk, który pojawił się dopiero pod koniec 1. sezonu, ale jest go dużo w drugim. To zaufany mentor prezydenta, do którego ten wyslal Franka, z poleceniem wybadania, czy Tusk bylby zainteresowany stanowiskiem WP. Na miejscu okazalo się, że sprawdzanie idzie w odwrotna strone i chodzi o to, by Tusk klepnął kandydaturę FU. Klepnął, a teraz uwaza, że Frank mu to zawdziecza, stad szorstka przyjazn pomiedzy nimi w 2. sezonie.
Są takze inne alianse i zaszlosci pomiedzy Frankiem i kongresmenami z pierwszego sezonu dot. reformy edukacji, ale są one dość lopatologicznie przypominane na biezaco z drugim sezonie wiec z tym nie bedzie klopotu.
Wyjdzie jeszcze sprawa bliskiej zazylosci Franka z kolega ze studiow, ktora byla zasygnalizowana w odcinku o otwarciu biblioteki jego imienia w kampusie, wiec o tym tez pamietaj, ze bylo.
Ale Netflix wydaje sie miec swiadomosc, ze minal rok i pamiec widzow juz nie taka swieza, wiec imo obchodzi sie z nami raczej elegancko.
W większości wypowiedzi zgadzam się z Tobą, bo stosuje złą retorykę swoich wypowiedzi. Z drugiej strony ma trochę racji, bo w pierwszym poście zawarł to, że poszukuje streszczenia pierwszego sezonu i prosi o linka, bo nie może znaleźć. Zakładam więc, że szukał. Natomiast dużo osób nakłania go do obejrzenia 1 sezonu. Ja zrozumiałem o co mu chodzi, bo sam podczas oglądania 1 odcinka drugiego sezonu się motałem o co chodzi, ale na bieżąco sobie przypominałem. Dlatego uważam, że taki gruby wjazd na kogoś jest przesadą. Tyle z mojej strony
Pamięta ktoś w którym odcinku Claire mówiła do byłego ochroniarza jak Frank się jej oświadczył? Scena w szpitalu.
ah coś drukiem widze rzucilo sie w oczy - pierwsza strone bla bla, tak szukalem idioto/idiotko w internecie jednakze moje poszlaki okazaly sie trefne, prosze oswiec mnie i wklej mi link