PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=101513}

Idiota

Idiot
2003
7,8 576  ocen
7,8 10 1 576
Idiota
powrót do forum serialu Idiota

Proza Dostojewskiego ma to do siebie, ze trudno na jej podstawie zrobic dobra adaptacje. Moze dlatego iz jest tak obszerna. Dlatego serial wydaje sie bardzo dobrym rozwiazaniem, zwlaszcza taki serial, swietnie zagrany i wierny oryginalowi. Dolacze jednak do grona ludzi narzekajacych na kompromitujaca polska TV pore emisji. Dobrze, ze istnieje takie urzadzenie jak video... ale wolalabym ogladac film na goraco, a nie odgrzewac go nastepnego dnia.

diana_sieja

Tak, fakt, bardzo wierna adaptacja, nie wiem, czy nie aż za bardzo, czuję się oglądając ten film, jakbym czytała "Idiotę" z obrazkami, i gość grający Rogożyna trochę mi nie odpowiada, ale ogólnie na plus.

ocenił(a) serial na 9
chaela

no, mi akurat Maszkow pasuje do roli Rogożyna idealnie... :-)

ocenił(a) serial na 10
moody_mic

aaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!czes c, sluchajcie jestem zafascynowany tworczosci ai zyciem mistrza Dostojewskiego juz od dluzszego Czasu i zbieram wszystko co Jego dotyczy. Niestety, nie moge znalezc nigdzie dvd z seria odcinkow "Idiota"!!to baaardzo pilne i strasznie Was prosze pomóżcie mi!!

PS.: Zgadzam sie ze pora emitowania Idioty w tvp byla kayrgodna i chetnie bym porozmawial z prezesem i mu powiedizal co o nim mysle z tego powodu. niestety zyjemy w takich czasach, w ktorych prezesi puszczaja to co obejrzy wiecej osob, czyli np hollywoodzkie filmy akcji a nie porzadne kino na poziomie.
pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 10
diana_sieja

Serial dla mnie świetny. Co prawda nie czytałam książki, więc trudno mi powiedzieć jak się ma to wszystko do tego co napisał Dostojewski, ale moim zdaniem dobór aktorów dobry. Maszkow rewelacyjny, taki facet z temperamentem. No i Mironow w roli Myszkina... poruszajacy.

ocenił(a) serial na 9
diana_sieja

To chyba najlepsza ekranizacja powieści jaką widziałam. A aktorzy są swietni. Z początku trochę irytował mnie śmiech odtwórczyni nastasji, ale koniec końców aktorka ta wspaniale zagrała tę postać. Książę Myszkin, a raczej Mironow jest wprost wycięty z mojej głowy.
Rogożyna wyobrażałam sobie inaczej, ale Maszkow się sprawdza wybornie.
Do zachwytów dorzucę Ferdyszczenko. Ach, w ogóle Dostojewski to mistrz i aż dziw bierze, że ktoś oddał "Idiotę" tak dobrze na ekranie.