... szkoda, że tylko na Epic Drama i po nocach.
W streszczeniu wydaje się jakąś głupawką (inspektor policji, który widuje zmarłych), ale to jest perełka. Neapol z lat trzydziestych, który wygląda jak Neapol z lat trzydziestych, a nie jak magazyn dekoracji teatralnych, scenariusz, w którym są zagadki i emocje, a nade wszystko - aktorstwo. Jest parę znakomitych ról (Raffaele, Rosa, Bambinella), a Lino Guanciale jest niewiarygodnie dobry, o co nie było łatwo w stylizacji na amanta z lat trzydziestych z filuternym loczkiem. Mroczne i surowe pozory skrywające neurotyczność, nieśmiałość, wrażliwość - warto zobaczyć, jak to jest zagrane. W ogóle warto zobaczyć.
Zgadzam się z każdym słowem. Przypadkowo natrafiłam na ten serial i muszę przyznać, ze dawno nie oglądałam tak interesującego serialu. Przewija się tu kryminał, dramat, szczypta humoru a nawet wątek miłosny. Świetna obsada, klimat dawnych czasów, scenariusz. Oby szybko wyemitowali 2 sezon.
Mam te same odczucia, świetnie uchwyciłyście fenomen tego serialu. Jestem zachwycona i czekam na drugi sezon. Warto obejrzeć, bo niesamowicie wciąga
Kurczę, chyba napisałam dobrą recenzję, bo znalazłam ją w dzisiejszym (19.07.24) numerze To i Owo (nr 31 str 8), zerżniętą prawie słowo w słowo, z filuternym loczkiem włącznie.