PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=636103}
5,8 6,0 tys. ocen
5,8 10 1 6042
Ja to mam szczęście
powrót do forum serialu Ja to mam szczęście

Lubię czasem to obejrzeć, kiedy leci w telewizji. Duzo osob porownuje ten serial do serialu Rodzinka.pl. W sumie podobne scenariusze, motyw rodziny, humor, komizm, etc. Ale wydaje mi się, że "Ja to mam szczęście" jest bardziej luźnym serialem i bardziej naturalnym po mimo swojej sztuczności (przecież to telewizja, więc trudno o naturalność). I ten serial i Rodzinka intensywnie promują różne produkty, przedstawiają obraz rodziny jako obraz tak zwanych "jaj", fajnego mieszkania, choć wydaje mi się, że Rodzinka.pl mimo swojego osobliwego komizmu na przymus pokazuje pewne motywy(reklamy produktów,sztywność,plastik). Natomiast ten serial ma w sobie więcej dystansu, trochę jest taki "niemożliwy" i wcale nie próbuje być "możliwy", realny. Jest już, bawi i już. Jest mniej w nim przepychu niż w Rodzince. Przydaloby sie więcej od telewizji,ale tak juz ona działa, liczy sie szablon zachodu... Nawet jesli tak sie nie dzieje w polskich rodzinach,domach, to jednak ktoś to oglądać lubi, moze wlasnie przez to, ze obraz ukazywany w serialu odbiega od norm.. Ogolnie ok.

ocenił(a) serial na 9
emmarta

Zdecydowanie wolę "Ja to mam szczęście" od "Rodzinki.pl"! Rzeczywiście, jak już pisałaś, na pierwszy rzut oka te seriale wydają się bardzo do siebie podobne i dopiero po chwili można dostrzec różnice. "Ja to mam szczęście" wydaje mi się takie bardziej... niefrasobliwe, nierealne - i to relaksuje. Nikt nie usiłuje udawać, że takie życie jest realne, cała rzecz ma po prostu bawić, ale nie pustym śmiechem. A "Rodzinka" drażni mnie na każdym kroku: fabularnie (bo jakoś mnie te skecze nie przekonują) i właśnie tymi cisnącymi się wszędzie reklamami ;)

mimbulus_mimbletonia

dokładnie, niektóre skecze w rodzince są tak na prawdę bez sensu. Chociaż ogladam jedno i drugie :P