PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=221833}

Jak poznałem waszą matkę

How I Met Your Mother
2005 - 2014
8,0 209 tys. ocen
8,0 10 1 208742
7,1 23 krytyków
Jak poznałem waszą matkę
powrót do forum serialu Jak poznałem waszą matkę

[W przykładach mogą wystąpić SPOILERY!]

Forma tego serialu to po prostu Mistrzostwo!
Te wszystkie retrospekcje, używanie zdarzeń, które zostały wspomniane nawet kilka
sezonów wcześniej, wszystkie POV (Point of View) sa naprawde świetne.
Przykladowo POV: Kazdy bohater inaczej pamieta jakas historie, wiec historia jest
przedstawiana kilka razy z pewnymi zmianami- w zaleznosci od punktu widzenia/
zapamietania zdarzen przez uczestnikow. Naprade świetny zabieg i duże brawa dla
reżysera. Nigdy nie spotkalem sie z filmem/serialem gdzie byłaby użyta tak duża ilość
różnych zabiegów.
Sam pomysł narratora-bohatera jest także świetna. Opowiada on historię jego
poszukiwań wybranki serca oraz inne historie (których bohaterami są zarówno on jak i
jego przyjaciele), które są bardzo zabawne, a niekiedy dość poważne/ smutne. To
wszystko jest opowiadane dzieciom narratora (Ted'a), także nie może on zbytnio używać
wulgarnych słów, dlatego tez musi zastępować je innymi- np. kiedy Ted w historii nazywa
Lilly GRINCH'em, tak na prawde użył słowa BITCH. Albo kiedy sąsiedzi Ted'a uprawiali
seks, on nazwał to Graniem na dudach (szkocka trąbka). Z kolei kiedy zapomina imienia
jednej z dziewczyn, z którą się umawiał, przyjmuje że będzie nazywał ją 'Bla bla' i wtedy w
serialu kobieta ta przedstawia się : "Hello guys, I'm Bla bla" po czym przyjaciele
narratora odpowiadają "Nice to meet you Bla Bla".

Oprocz formy, bardzo podobają mi się teksty i dialogi.

Pewnie wiele osób, w tym ja, uwielbia teksty Barney'a. Najbardziej znanym jest zapewne
jego "This is goin to be Legen... wait for it.... dary!" lub jego ciągła chęć przybicia 'piątki'
po powiedzeniu jakiegoś śmiesznego tekstu. Te teksty cały czas zmieniają się i ulegają
transformacji na potrzeby tematu- np. Kiedy Barney spędził wieczór z Robin na oglądaniu
filmu "Legends of the fall" (Wichry Namiętności), powiedzial coś w tym stylu "We were
watching a movie... It was LEGEN...wait for it..... DS OF THE FALL! Legends of the fall!"
chcąc powiedzieć ze oglądanie bylo super (legendarne), przywołał tytuł filmu który
wspólnie oglądali z Robin. Z kolei UP TOP, HIGH FIVE (przybij piątke) takze jest
modyfikowane we wszelaki sposob- np. HIGH FIVE, HIGH SIX, HIGH V (rzymska piątka),
Hipotetical Five (przybicie w myslach), UP FIVE DOWN LOW etc.

Oczywiscie jest wiele innych ciekawych rzeczy uzytych w tym serialu. Te ktore wymienilem
spodobaly mi sie najbardziej :)

Pozdrawiam!