PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=314209}
8,0 8,0 tys. ocen
8,0 10 1 7962
5,0 2 krytyków
Jane Eyre
powrót do forum serialu Jane Eyre

Odcinki upstrzone reklamami, z POWYCINANYMI fragmentami! Masakra! Jestem szczęśliwa, że sprowadziłam sobie oryginalne DVD, angielskie. Dopiero wtedy mogłam naprawdę docenić, jakiej klasy jest to film - aktorzy, nastrój, zdjęcia, reżyseria, muzyka... Ponadto DVD zawiera wywiady z aktorami, reżyserką i autorką scenariusza, trailery i sceny, które ostatecznie nie weszły do filmu.
Rozkawałkowane "przerywniki do reklam", dowolnie poskracane przez TVN, nie dają żadnego pojęcia o "Jane Eyre" z 2006.

ocenił(a) serial na 8
nuzak

też byłam rozczarowana.
zabrakło mi wątku o podziale spadku miedzy kuzynami,
wprawdzie Jane wspomina panu Rochester, że większość pieniędzy rozdała, ale to trochę urwane z choinki, bo wcześniej nie jest pokazane komu i na co?
Nie ma sceny z powrotem sióstr Rivers do domu ( po listach Jane)

zupełnie nie wiem, czemu pocięto serial?

ocenił(a) serial na 10
jagnapl

Nie wiem, kto o tym decyduje i dlaczego.
Ale tak czy inaczej, to całkowity brak szacunku dla nas, widzów, i dla twórców filmu.

nuzak

Podpisuję się pod waszymi opiniami!! Też widziałam "tą" Jane w oryginale, i nie mogę uwierzyć że tak można było zbeszcześcić tak wspaniale zrobiony serial!! Całość wyszła strasznie postrzępiona, bez głębi, być może to tylko odczucie osoby która ma porównanie..już sama nie wiem. Oglądałam ostatni odcinek w czwartek o 22:30, mało tego, skusiałam się jeszcze w piątek o 20:00 i to co zobaczyłam dobiło mnie już totalnie!! Piątkowy odcinek był jeszcze bardziej okrojony niż ten czwartkowy- choć wydawało mi się to niemożliwe tak BYŁO!! Niewiarygodne... To są kpiny, odpowiedzialne za to osoby chyba nie zdawały sobie sprawdy jak bardzo umniejszyli wielkość i klasę Jane Eyre '06!!! Pozostaje mi cieszyć się z tego że mam oryginał i przy okazji dokształcać się z języka angielskiego. Współczuję tylko tym, którzy musieli wyrobić sobie zdanie o tym filmie tylko na podstawie wersji tvn style ;/ tragedia

ocenił(a) serial na 10
Bethi_2

to straszne co piszecie - ja właśnie widziała tylko tą wersję z tvn style a ostatni odcinek widziałam tylko w piątek o 20:00 i w sumie wydawał mi się taki dziwny.
co dokładnie z tego serialu powycinali???
a i czy jest już polskie wydanie dvd???
piszecie, że macie angielską wersje - ciekawe czy polska też będzie okrojona.

ocenił(a) serial na 10
Bethi_2

Uważam, że masz 100 % racji - oczywiście, że film został pozbawiony głębi, postaciom odebrano pełnię i zarżnięto ciągłość i klarowność narracji! Rozumiem, takie czasy, że MUSIMY jakoś przeżyć reklamy przerywające film, ale skandaliczne jest dowolne wycinanie scen! Powiem wam tylko, że każdy odcinek oryginalny trwa 65 minut!!! A teraz sobie policzcie, ile wycięto, skoro w TVN odcinek trwał 55 minut, minus jeszcze reklamy.

Faktycznie, napisy na DVD oryginalnym (dosłowny tekst, który wypowiadają aktorzy), u dołu drobnym drukiem, dla osób niesłyszących) to świetny sposób na dokształcanie sie z angielskiego!!! :-)

nuzak

Czesc,
Ja dopiero teraz mialam okazję obejrzeć ten film na tvn style widocznie powtórki, nie znalam książki wcześniej( ale teraz na pewno musze ja przeczytac ) i jestem urzeczona, skoro piszesz o tym, ze sa jakies róznice i brak scen powiedz gdzie mozna kupic wersje nieskrócona wraz z tymi dodatkami, na allegro jest pare ofert wlasnie z dodatkami ale pisze ze calosc ma 232 minuty wiec odcinek przypada te 50 pare minut wiec jak to zdobyc? plis daj znac

Bethi_2

Czytam Wasze wypowiedzi i jestem szczęśliwa, że nie udało mi się zobaczyć tego serialu na tvnStyle (nie widziałam pierwszego odcinka, a oglądać od drugiego nie było sensu). Mam nadzieję, że niedługo film wyjdzie na dvd w Polsce, a jak nie to trzeba będzie poszukać wersji angielskiej.

użytkownik usunięty
Nedvedek

Nawet gdyby wyszedł, możliwe jest, że również byłaby to okrojona wersja. Nowa "Rozważna i romantyczna" ma wyciętych kilka scen.

nuzak

cześć, możesz podać skąd wzięłaś tę włąściwą wersję jane eyre, na alegro jest wersja 232 minutowa, czy to włąściwe żródło czy moż eznasz inne lepsze? Pozdrawiam

L.M.

ocenił(a) serial na 10
nuzak

nie widziałam oryginalnej wersji, a tylko tę w TVN, ale korzystając z filmików na Youtubie zauważyłam sceny, których nie było w filmie, ponadto mam wrażenie, że nawet to co mówili aktorzy, tzn ich dialogi nieco się różniły, od fragmentów znalezionych w internecie, bo te tłumaczyłam mozolnie, potem wsłuchując się w TV w mowę aktorów nie mogłam tego jakoś załapać, nie wiem, czy to tylko mi się wydaje, czy tak było istotnie.
W każdym razie szkoda tych ujęć i scen, których nie widać w serialu, bo mam wrażenie, że wiele by wniosły.

iwona927

Jak dobrze, że przeczytałam ten wątek! Czytałam "Jane Eyre" lata temu, kocham tę książkę jak własne życie i niedawno zaczęłam o niej na nowo myśleć - ściągnęłam najnowszą wersję i jestem nią urzeczona. Żadnych reklam, podział całości na dwie części (nie na cztery, jak sugerowałaby liczba odcinków), no i byłam przekonana, że mam całość... Ale jedna część trwa 114 minut, czyli po 57 minut na odcinek - a Nuzak pisała o oryginalnej wersji jako o 65-minutowej... Poczułam się strasznie rozczarowana. Czy któraś z Was wie może, skąd ściągnąć pełną wersję serialu? Jeśli nie będzie to możliwe, to kupię oryginał na allegro, ta ekranizacja jest tego zdecydowanie warta, ale chciałabym się cieszyć póki co pełną wersją zawsze i wszędzie - to naprawdę cudowny film, tak cudowny, że wrzuciłam go na swoje mp4 i mogę go teraz oglądać wszędzie (:

ocenił(a) serial na 10
fifkalala

ja ściągnęłam serial z programu Ares (w wyszukiwarce programu wpisać Jane Eyre) są tam 4 odcinki w super jakości i nagrane z telewizji BBC One (przed każdym odcinkiem jest streszczenie co było w poprzednim) i naprawdę dopatrzyłam się wielu scen, których nie było na TVN Style. Napisy do serialu mam dzięki programowi Napi-projekt.

ocenił(a) serial na 10
fifkalala

To też jest moja Desert Island Book - i nie wyobrażałam sobie, że zobaczę kiedyś filmową adaptację moich marzeń. Kto zna poprzednie ekranizacje, ten powinien mnie zrozumieć... Dziewczyny, idą święta, zróbcie sobie prezent, naprawdę, oryginalne DVD, z angielskimi napisami (dla niesłyszacych) i wszystkimi dodatkami jest warte wszystkich pieniędzy! :-)))

A na YouTube już jest prawie cała "Mała Dorrit" BBC 2008, cudo!

nuzak

Wczoraj przeszukałam allegro i ebay, dodatkowo amazon i efekt był taki, że trafiłam na kilka wersji dvd. Na allegro.pl - 233 minuty, na amazon.com bodajże 228, natomiast różnie na ebay.com - czasem nawet na wersje 240, i były dla regionu 1, tj. dla USA i Kanady. Jak to właściwie jest? Czy naprawdę ta wersja z allegro jest niepełna w stosunku do innych i lepiej zainwestować w przesyłkę ze Stanów, czy spokojnie kupować u polskich sprzedawców?

ocenił(a) serial na 10
nuzak

Dokładnie, to jest ekranizacja marzeń, nie zmieniłabym niczego!

nuzak

skąd sprowadzałaś? przez Amazon? Z tego co wiem są dwie wersje (jedna okrojona) i nie chciałabym się naciąć... Będę wdzięczna za info :)

nina_cz_p

Naprawde okroili ten serial? To już chyba standard w każdej telewizji bo większość seriali obcinają:(
Pomimo iz okroili "Jane..." bardzo mi się ten serial podobał:)

ocenił(a) serial na 9
ewasia23

dziewczyny (i chłopaki) film w wersji pełnej można wypożyczyć w bibliotekach British Council (ja mam z tej w Lublinie) i sobie go przegrać. :)
adresy bibliotek:
http://www.britishcouncil.org/pl/poland-partner-libraries-network.htm

http://www.britishcouncil.org/pl/poland-library-and-information-services.htm

ocenił(a) serial na 9
pinks

że aż zapomniałam dodać - wersja z dodatkami- w tym z boskimi scenami które wypadły przy montażu!!! :) mniam!

nuzak

Za pośrednictwem czego ściągnęłaś to oryginalne DVD? Chodzi mi czy przez jakąś stronę internetową czy coś...

MaggieMay

szwagierka mojego kuzyna mieszka w Anglii i ona mi go przywiezie, ale można przez allegro, tam mają w swojej ofercie a oceny o wiarygodności są bardzo pochlebne. Pozdrawiam

lenka1974

Aha:) Dzięki za info:) (za krótki, za krótki)

ocenił(a) serial na 10
MaggieMay

Ja sciagnełam z chomika oryginalne odcinki ( bez wycinek) z napisami,na pewno mozna jeszcze z tamtąd ściagnać, pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Misti

Hej, nie ogladałam zakończenia, możecie mi powiedzieć co sie z nimi ostatecznie stało? Z góry dziekuję :*

Butterfly_1609

Jak masz możliwośc to teraz znów są powtórki na TVN style, w tym tygodniu jest drugi odcinek, więc ostatni odcinek będzie w czwartek za 2 tygodnie o 22.00

ocenił(a) serial na 10
linka03

Dzięki wielkie :) Sprawdzałam w programie i rzeczywiście są :) tylko jakos tak dziwnie po 3 odcinki w tygodniu i wszystkie takie same.. czy dzisiaj znów bedzie powtórka drugiego?

Butterfly_1609

Tak, lecą tak jak przed wakacjami czwartek premiera, w piątek sobotę i niedzielę powtórki. :)

ocenił(a) serial na 10
linka03

Jeśli chodzi o ścisłość, to te powtórki są bez piątków.

ocenił(a) serial na 10
nuzak

Zgadzam się.Czemu powycinali tyle scen???Dziś obejrzałam 3 odcinki,które ściągnęłam z neta i jestem w szoku!Tyle fajnych scen usuniętych...

ocenił(a) serial na 9
renata_p1

cześć kochani,
Ja mam 1 odc - 57 min
2,3,4, po 59 min nie zwróciłam uwagi, żeby coś było wycięte :((

ocenił(a) serial na 10
niziel

Hej!
To zależy skąd masz te odcinki. Jeśli nagrywałaś je z TVN Style to na pewno jest wersja skrócona, ale jeśli masz je na podstawie oryginału, to te nie będą ucięte. Jednak żeby mieć pewność musisz je po prostu porównać. Podana przez Ciebie długość odcinków sugeruje jednak, że chyba masz tę wersję bez cięć.
Sprawdziłam przed chwilą - moja oryginalna płyta DVD ma długość 232 min.(według napisu na okładce)

ocenił(a) serial na 9
iwona927

wersja z bbc, nie z tvn style :)))))))

za krótki

ocenił(a) serial na 10
iwona927

hej
A wiesz może jakie sceny zostały wycięte? Nie oglądałam wersji z TVN Style ale z bbc.

Ps. Właśnie obejrzałam "Tajemnice domu na wzgórzu" gdzie grają Tara Fitzgerald i Toby Stephens. A Tara gra również w "Jane Eyre" Panią Reed.