Witam ! Chciałam abyście mi doradzili czy mam siegnąć po książkę " Dziwne losy Jane Eyre" widziałam 1 i 2 odcinek na Tvn Style a 3, 4 miała po angielsku z BBC i teraz nie wiem czy ksiazka niebedzie mnie nudzic kiedy obejzałam juz film . Czy film duzo różni sie od ksiązki ?
Film nie różni się znacznie od książki, w powieści ewentualnie są wydarzenia, które też pojawiają się w serialu, ale są szerzej opisane (np. dzieciństwo Jane). No i powieść jest pisana w pierwszej osobie, nie każdy to lubi. Ale ja przeczytałam ją bardzo szybko i polecam.
Ja przeczytałam bo obejrzałam ten cudowny serial i na maksa się wciągnęłam :) W książce jest trochę więcej faktów, jak się ją przeczyta to szybko się kojarzy co i jak się dzieje w serialu ;) Niektóre sceny są trochę zmienione, ale nieznacznie :)Jedyne co nie denerwowało, to to, że narratorem powieści jest sama Jane, ale to raczej osobiste uprzedzenie ;)
Ogólnie bardzo polecam!
Bardzo Ci polecam przeczytanie książki! Tylko zwróć uwagę, aby to było tłumaczenie Teresy Świderskiej, to bardzo ważne. Nowsze tłumaczenie jst beznadziejne. Pozdrawiam, J.