PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=314209}
8,0 8,0 tys. ocen
8,0 10 1 7976
5,0 2 krytyków
Jane Eyre
powrót do forum serialu Jane Eyre

Proszę o pomoc :)

ocenił(a) serial na 10

Witam ! Chciałam abyście mi doradzili czy mam siegnąć po książkę " Dziwne losy Jane Eyre" widziałam 1 i 2 odcinek na Tvn Style a 3, 4 miała po angielsku z BBC i teraz nie wiem czy ksiazka niebedzie mnie nudzic kiedy obejzałam juz film . Czy film duzo różni sie od ksiązki ?

użytkownik usunięty
Esperanza

Film nie różni się znacznie od książki, w powieści ewentualnie są wydarzenia, które też pojawiają się w serialu, ale są szerzej opisane (np. dzieciństwo Jane). No i powieść jest pisana w pierwszej osobie, nie każdy to lubi. Ale ja przeczytałam ją bardzo szybko i polecam.

ocenił(a) serial na 9

Ja przeczytałam bo obejrzałam ten cudowny serial i na maksa się wciągnęłam :) W książce jest trochę więcej faktów, jak się ją przeczyta to szybko się kojarzy co i jak się dzieje w serialu ;) Niektóre sceny są trochę zmienione, ale nieznacznie :)Jedyne co nie denerwowało, to to, że narratorem powieści jest sama Jane, ale to raczej osobiste uprzedzenie ;)

Ogólnie bardzo polecam!

Esperanza

jak to film bardz rózni się od książki(a ta jest cudowna)- nie bedziesz się nudzić....

ocenił(a) serial na 10
Esperanza

Bardzo Ci polecam przeczytanie książki! Tylko zwróć uwagę, aby to było tłumaczenie Teresy Świderskiej, to bardzo ważne. Nowsze tłumaczenie jst beznadziejne. Pozdrawiam, J.

użytkownik usunięty
nuzak

Sięgaj, sięgaj obowiązkowo. Znajdź jakieś stare wydanie, żeby było dobre tłumaczeine. A potem, jak już poznasz fabułę, przeczytaj w oryginale - o ile Cię nie zraża XIX-wieczna angielszczyzna.