PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=314209}
8,0 8,0 tys. ocen
8,0 10 1 7976
5,0 2 krytyków
Jane Eyre
powrót do forum serialu Jane Eyre

Odcinek I.
Scena w pokoju szkolnym: Jane pisze na tablicy datę listopadową, potem widzimy datę lutową – upływ czasu. Scena w gabinecie p. Rochestera, Jane, która jeszcze nie zna Rochestera, podziwia jego zbiory egzotycznych roślin i owadów. Scena w ogrodzie, jeszcze przed przyjazdem Rochestera – powiewający czerwony szal z okna wieży, zapowiedź tajemnicy. Scena w ogrodzie: p. Rochester, w obecności pani Fairfax i Jane, uczy Adelkę poznawać świat roślin i owadów, jest dość ostry dla Adelki, córki „paryskiej laleczki”, jak mówi do Jane. Jane broni Adelki („to tylko dziecko”). Scena w korytarzu – Jane przygląda się chorym postaciom na malowidle. Symboliczne.

Odcinek II.
Po „pierwszym pożarze” scena w pokoju Rochestera, kiedy zostaje sam po odejściu Jane. Scena następnego ranka: Jane przygląda się sobie w lustrze i zawiązuje pod szyją czerwoną chusteczkę - jest zakochana, to pierwszy znak delikatnej kokieterii. Długa sekwencja w ogrodzie: Jane, p. Fairfax, Adelka, opowieści pani F. o p. Rochesterze, Jane pisze pamiętnik – scena obrazuje długie wyczekiwanie na powrót p. Rochestera i tęsknotę Jane. Scena po przybyciu gości: Jane i Adelka, skulone schodach, długo przypatrują się gościom , aż Adelka zasypia. Scena następnego dnia przy śniadaniu: pani Fairfax przekazuje Jane polecenie p. Rochestera, który życzy sobie widzieć ją i Adelkę każdego wieczoru w salonie. Scena wieczorem: Jane i Adelka wchodzą pustego do salonu przed gośćmi (tak im poradziła rano pani Fairfax) i siadają za parawanem. Inny wieczór: p. Rochester zatrzymuje Jane na korytarzu. To jedna z kluczowych scen obrazujących relacje Rochester-Jane! Rochester pyta, co Jane sądzi o miss Ingram i czy sądzi, że on jest zakochany w miss Ingram. Jane odpowiada : I know nothing of love, sir! Rochester prosi, aby nie była długo w pokoju pani Fairfax i zeszła szybko do salonu, bo gra się rozpoczyna. Nieco później w salonie: p. Rochester zabawia towarzystwo przy tabliczce ouija, „duchy” podpowiadają słowa, pannie Ingram przypada słowo heart, a potem less: razem heartless. Blanche jest urażona i udaje się na spoczynek - Jane widzi wszystko.
Po scenie z Cyganką: przerażony słowami Jane o przybyciu Masona p. Rochester wchodzi potem do salonu i z udawaną swobodą, serdecznie wita nowego gościa. Nazajutrz po nocnej napaści na Masona Grace Pool przekazuje Jane wiadomość od pani Fairfax, że przybył do niej gość: i rzeczywiście w hallu czeka Bessie, służąca z Gateshead Hall, która powiadamia Jane o chorobie pani Reed i prosi, aby Jane spełniła prośbę umierającej ciotki i pojechała do Gateshead. Dopiero potem następuje słynna scena „pięć szylingów”!

nuzak

właśnie te daty zwróciły moją uwagę, mam ściągnięty ten film i jak go oglądałam to skojarzyłam, że na tvn nie było tak swoją drogą kto to wycina i dlaczzego?????czy to jakieś inne wersje są