PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=314209}
8,0 8,0 tys. ocen
8,0 10 1 7976
5,0 2 krytyków
Jane Eyre
powrót do forum serialu Jane Eyre

Odcinek IV
Scena w domku rodzeństwa Rivers: Jane pierwszy raz wstaje z łóżka i patrzy w lustro na swoją zmizerniałą twarz. Zza okna dochodzi kobiecy śmiech, Jane podchodzi do okna i widzi panny Rivers rozmawiające po niemiecku w ogrodzie.
Scena wyjazdu panien Rivers do pracy (będą guwernantkami). Są smutne, boją się, czy jeszcze kiedykolwiek zobaczą swój dom i brata, który zamierza wyjechać jako misjonarz. Proszą Jane, by dbała o St Johna i odwiodła go od planowanego wyjazdu na misję. Siostry odjeżdżają, Hanna płacze, Jane ją pociesza.
Scena w szkole: dziewczynki jeszcze nie umieją się zachować, Jane uczy jedną z nich używać dzwonka na znak końca lekcji, dziewczynki hałaśliwie i bezładnie wybiegają ze szkoły. Przychodzi St John, a zaraz za nim przyjeżdża na koniu panna Rosamunda Oliver i ofiarowuje Jane dwa białe gołębie w klatce. Rosamunda znowu zaprasza St Johna do swego domu, on odmawia, Rosamunda odjeżdża. Jane prosi St Johna, by został, bo chce z nim porozmawiać.
Scena w szkole [rok później]: Jane pokazuje dziewczynkom motyla i pyta, jak poczwarka przekształca się w motyla – wszystkie uczennice chcą odpowiadać. Na koniec lekcji mała Alice sama dzwoni dzwonkiem, uczennice grzecznie żegnają się z Jane i parami wychodzą ze szkoły.
Scena rozmowy z St Johnem o śmierci stryja Jane – wycięto z niej postanowienie Jane o podziale 20 000 tys. funtów na czworo rodzeństwa, i zapowiedź, że jutro Jane napisze list do sióstr z prośbą, aby porzuciły pracę i wróciły do domu.
Scena w domku Riversów: Jane i Hanna przygotowują dom na przyjazd panien Rivers, w końcu one przyjeżdżają, radosna scena powitania.
Scena rozmowy sióstr Rivers i Jane na temat planów misyjnych St Johna i jego chęci zabrania Jane ze sobą - siostry są tym przerażone, nie chcą się z nią rozstawać.

ocenił(a) serial na 10
nuzak

To jest przerażające! Takie ważne sceny usunięto! Dziękuję, że wymieniłaś te wycięte fragmenty, zadałaś sobie dużo trudu. Wygląda na to, że będę musiała jednak kupić oryginalne DVD. Swoją drogą ciekawe, co wycięto z innych seriali? I w ogóle - czy tak wolno? Przecież to jest ingerencja w dzieło, do którego ktoś (w tym przypadku - BBC) ma prawa autorskie!

ocenił(a) serial na 10
kantylena

Nie wiem, czy to jest możliwe, aby bezkarnie powycinać tyle scen. A może taka wersja została zakupiona? Nie znam się na tym. Wiem tylko, że w tej wersji film jest okaleczony i chyba dobrze jest wiedzieć, że istnieje pełny, sensownie zmontowany film. Jeden z najpiękniejszych, jakie powstały w ogóle.

ocenił(a) serial na 10
nuzak

Podowiadywałam się czegoś na temat tej okrojonej wersji: taka sama była wyświetlana w Grecji, niestety.
Wersje pełna BBC to 4 odcinki 60-minutowe (w USA: dwa odcinki dwugodzinne), a wersja dla TV komercyjnych to 4 odcinki po 50 minut. I tyle.
W tej sytuacji "dobre i to", mam na myśli emisje serialu przez TVN. Skoro publicznej się nie chciało...