1. Pokazuje jej wazki nad wodą i mówi: Takie tylko widywałem w Indiach, nigdy tutaj. A Ty nie chcesz abym droczył się z Adele". Nie widzę związku?
2.Po pożarze okrywa ją kocem i mówi" " A przecież uzgodniliśmy że już nigdy nie będzie Ci zimno" Znowu coś przeoczyłam?
3. Przed ślubem pokazuje mu pocięty welon zaniepokojona, mówi Mu że Go kocha a On ze stoickim spokojem:"Spójrz, burza ucichła". Czekał na to wyznanie tyle czasu, czy w książce też tak jest?
1. zdanie "Takie tylko widywałem w Indiach, nigdy tutaj" - to zdanie było zapewne wtrąceniem na widok ważki. I tyle.
2. Jane uczyła się w szkole, której właściciel był skąpy i dziewczęta często marzły. Rochester o tym wiedział i rozumiał, że dla Jane zimno się kojarzy z koszmarem tej szkoły i nie chce, by do tego wracała.
Ad. 1) W wersji nieokrojonej serialu jest scena lekcji biologii w ogrodach nad wodą, podczas której Rochester opowiada Adele bajkę o ognistym ptaku, którego można zobaczyć nawet w ogrodach Thornfield Hall. Jane zwraca mu uwagę, że nie powinien droczyć się z Adele. I to, że takie ważki widywał tylko w Indiach jest nawiązaniem do tej sceny.
Ad. 2) Już moja przedmówczyni wyjaśniła.
Ad. 3) No to, że burza się skończyła to nie ma moim zdaniem wiele wspólnego z tym wyznaniem. Po prostu, ona była pełna obaw, dzień przed ślubem ktoś jej pociął welon i stał nad jej łóżkiem w nocy ze świecą, do tego śniły jej się koszmary, a on stara się ją uspokoić, mówi, że już po wszystkim, jutro będą małżeństwem i do tego burza się skończyła - to jakby znak, że wszystko już teraz będzie dobrze.
To tyle na podstawie filmu - książkę dopiero czytam.