Witam.
Zaczęłam czytać książkę ,,Dziwne losy Jane Eyre” Charlotte Bronte i jestem zawiedziona. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy na temat tej książki z którymi się nie zgadzam. Główna bohaterka jak i pozostałe postacie książki wydają mi się płytkie. Książka nie ma w sobie ani klimatu, ani romantyzmu. Wszystko jest naciągane i kojarzy mi się ze zwykłym romansem typu harlequin. Nie cierpię porównań powieści Bronte do powieści Austin czy Gaskell. Tam bohaterowie maja w sobie życie, a historie, które przeżywają są piękne i romantyczne.
Ekranizacja BBC tej książki jest lepsza od powieści. Ma w sobie tajemniczość, postacie są trochę bardziej rzeczywiste. Pokazane jest piękno przyrody. A z historii Jane wybrane są te fragmenty które są najbardziej rzeczywiste i romantyczne. Usunięte są te fragmenty, które wydają się zbędne i nudne w powieści. Lecz nie zmienia to faktu, ze moja ocena serialu to 7, a książki 5.
Czytałaś Wichrowe Wzgórza Emily Bronte ?, jeśli i ta książka sióstr nie przypadła ci do gustu to faktycznie cię zjem:)