Ten serial jest super, pokazują inne gatunki smoków :) Poza tym animacja na bardzo wysokim
poziomie jak na serial, który tworzony jest bardzo szybko. Historie w poszczególnych odcinkach są
ciekawe, tak, że człowiek nie może doczekać się kolejnych odcinków. Myślałam, że to będzie dno,
ale wyszło świetnie.
Również,dzięki całą pieczołowitością,jaką twórcy włożyli w kreację tego całego świata,zarówno pod względem graficznym,artystycznym oraz fabularnym (wydarzenia w jednym odcinku, powodują konsekwencje w następnych,dialogi oraz żarty w nich zawarte są przemyślane i oryginalne,zwroty akcji może nie zawsze, ale potrafią zaskoczyć itp. za dużo by wymieniać), .Mnie osobiście najbardziej do gustu przypadło moralizatorstwo.Prawie każdy odcinek niesie ze sobą jakieś przesłanie, do którego powinniśmy się odnieść w codziennym życiu :]
Da się przetrawić... mimo iż to animacja ewidentnie dla dzieci do 12 roku życia, z tego typu morałami i humorem (bąki, zderzenia, głupie miny) jakoś to idzie. Pomaga w tym dubbing, jest też trochę aluzji jak owca i pleśniak tudzież niektóre postacie drugoplanowe. Z pewnością lżejszy ciężar gatunkowy niż "Pingwiny" z ich humorem słownym, parodią, ogólnie pojętym "shrekyzmem".
Ujdzie.
Gdy dopiero wyszedł 1 sezon to takie mialam wrażenie że twórcy skierowali go do młodszych widzów - wtedy oceniłam go na 6/10, ale za po wyjściu 2 sezonu zaczęłam zmieniać zdanie, fabuła odcinków bardziej przemyślana, nowi wrogowie, nowe gatunki smoków itp. A teraz po obejrzeniu ostatnich 2 odcinków, oceniłam go na 9/10. Nawet mój brat obejrzał ze mną te odcinki a tego serialu nie lubi (:O).
Moja ocena 9/10.