Owszem, Sleepy Hollow to właśnie Jeździec bez głowy. Oryginalny tytuł to "The Legend of Sleepy Hollow" - Jeździec bez głowy.
No to będzie raczej taka nowa historia na motywach Jeźdzca bez głowy, bo to będzie się działo w XXIw..
Jak widzisz, ta wskrzeszona postać, Ichabod Crane to dokładnie ta postać, którą grał Johnny Depp. Był on policjantem-detektywem, który bardzo chciał rozwiązywać zagadki kryminalne przy pomocy nauki. Tutaj będzie pomagał młodej pani detektyw we współczesnym miasteczku Sleepy Hallow, więc pewnie czasem będą wracać do wydarzeń sprzed wielu, wielu lat oraz do samego jeźdźca:)
Z oryginalną historią niema nic wspólnego. Jest to połączenie mitu o Czterech Jeźdźcach Apokalipsy (w tym śmierci - jeźdzca bez głowy) z motywem z filmu (rozwiązywanie zagadek).
Mam nadzieje że przy walce ze złem (czarownice itp.) bohaterzy będą używać wiedzy i informacji z akt detektywa lub ksiąg, a nie czarów...
No właśnie mam zamiar zacząć ten serial. Pomysł na serial dziwaczny, ale to ostatnio częste. Wszystko zależeć będzie od sposobu podania.