PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=661974}

Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
2013 - 2017
7,0 11 tys. ocen
7,0 10 1 10918
Jeździec bez głowy
powrót do forum serialu Jeździec bez głowy

Po po pierwsze to w ogóle nie pokazują Abrahama , a to w końcu serial się nazywa Jezdzec bez glowy co nie ma sensu . Syn Katriny i Crana paskuda fe masakra mogli dac mlodego przystojnego a nie jakiegoś starego dziada. Na początku mi się podobało a teraz juz nie mam ochoty. Abby mi sie nie podoba przydka aktorka mogli dac inna juz jej siostra ladniejsza filmowa. Robi glupie miny i wiecznie ma otwartą buzie ;/ eh masakra. I drazni mnie akcent Crane ;p

ocenił(a) serial na 5
MrsVampire

Nazwa serialu... przede wszystkim miasto w którym akcja się dzieje się tak nazywa, więc to nie jest bezpośrednie odwołanie do Abrahama. [ SPOILER ] Już się nie przejmuj Henrym po ostatnim odcinku [ KONIEC SPOILERA ] . Akcent Ichaboda mnie się naprawdę podoba, wg mnie dobrze obrazuje realia j. angielskiego z XIX wieku.
A ja po ostatnim odcinku w końcu jestem zainteresowana i zaintrygowana tym co się stanie i jestem ciekawa jak rozwinie się sytuacja :) Czekam na kolejny odcinek :)

ocenił(a) serial na 5
MrsVampire

dodam jeszcze że Sleepy Hollow niekoniecznie oznacza jeźdźca bez głowy, a Senną Kotlinę. Polecam zapoznać się z legendą o niej :)

Nefertete

co za żenująca wypowiedz.Co do Sleepy Hollow -wcześniej już napisano co to jest. A co do aktorów i ich urody?!! jeżeli ktoś ogląda serial tylko dla ich urody to jest idiotą/idiotką. Znajdź sobie serial gdzie chodzi tylko o urodę a nie o treść(jakaś telenowela argentyńska lub coś w tym stylu)

homo34

Sto procent racji co do motywu oglądania produkcji filmowej pod kątem powierzchowności aktorów, ale dałeś trochę ostro, autorka wątku może się poczuć mało komfortowo. Bo o ile się orientuję, m.in. z lektury wielu wątków na tym portalu oglądających żeby zobaczyć "dobrze wyglądających" jest tu cała armia.
Z kolei MrsVamipre ma podobną do mnie wrażliwość - nie znosi aktorki z otwartymi ustami. Natalia Rybicka zdobyła popularność dzięki serialowi "Londyńczycy"; ciężkiej cholery szło dostać gdy oglądało się kogoś grającego ze stale rozdziawioną gębą.

ocenił(a) serial na 8
MrsVampire

Po Twojej wypowiedzi można stwierdzić tylko, że masz 13 lat i powinnaś oglądać takie seriale jak pamiętniki wampirów.. czy inne ''ambitne'' produkcje.

Serial nie jest o jezdzcu bez głowy, tylko jak wyżej ktoś napisał powinien się nazywać ''senna dolina'', gdyż od początku Abraham był tylko poboczną rolą, czyli jednym z 4 jezdzców.

A co do bohaterów.. od, kiedy mają być modelami?? Ważne, że świetnie grają, wszyscy są idealnie dopasowani i nie można się przyczepić do gry aktorskiej, a Abbie i Henry to najciekawsze i najbardziej dynamiczne postacie po których na prawdę wiele można oczekiwać.

Ps. Proponuje już nigdy nie włączyć tego serialu i iść pooglądać ''Violettę'' pozdrawiam.

creeepy

"Ważne, że świetnie grają, wszyscy są idealnie dopasowani".
O ile w kwestii dopasowania nie mam zarzutów, tak niestety do gry aktorskiej Nicole Beharie dość sporo. Nie potrafi mnie do siebie przekonać, mało wiarygodnie gra. W pewnym momentach, w podniosłych scenach wybuchałam śmiechem, bo starała się tak bardzo, że aż sztuczne. Ciut brak jej talentu ;]

ocenił(a) serial na 8
MrsVampire

No w sumie czego można się spodziewać po osobie która dała W11 - 10/10 *załamana*

ocenił(a) serial na 8
MrsVampire

Więc Jeździec bez głowy to polski tytuł, orginalna to SLEEPY HOLLOW. Jak osobiście zauważyłam to Polacy każdy tytuł tak tłumaczą nie ważne ze nie ma sensu ważne że ładnie brzmi

MrsVampire

Dokładnie, tytuł nawiązuje do nazwy miasteczka, a nie do Jeźdźca bez głowy, a tłumaczenia polskie są zazwyczaj nie nawiązujące do tych oryginalnych.. Ichabot ma wspaniały akcent, taki, jaki mieli ludzie w dawnej Anglii :) I nie każdy aktor musi być piękny, bo chyba nie dlatego oglądasz serial tylko dla fabuły :)

MrsVampire

A mi właśnie podoba się ten serial za to, co tobie nie odpowiada. Nie twierdzę, że Nicole Beharie jest świetną aktorką, jednak nie jest zła (chyba nikt nie przebije Kristen Stewart w byciu aktorem z najbardziej rozwartą gębą ever oraz zawsze kamienną twarzą), ale podoba mi się jej uroda, że ma jakieś kształty a nie jest wychudzoną szkapą. Świetnie, że syn Ichaboda jest starszy, dodaje to charakteru. Gdyby jakiś młodzieniaszek był zjadaczem grzechów to raczej nie brałabym go na poważnie. I przede wszystkim gdyby był młodszy to wyszłoby podobieństwo do Icha lub Katriny, a dzięki zmarszczkom już trudniej było to ogarnąć.

I akcent Crane'a <3 To typowy brytyjski akcent, który jest jeszcze bardziej wyraźniejszy gdy wszyscy dookoła gadają amerykańskim. Jeżeli nie podoba ci się jego akcent, to chyba nie przepadasz za większością brytyjskich aktorów.

I tytuł serialu może nie ma tak do końca sensu w odniesienia do całości, ale stawiam, że producenci po prostu wzięli to po filmie z 1999. Tam też 'Sleepy Hollow' zostało przetłumaczone na 'Jeździec bez głowy'.

użytkownik usunięty
jolink_zmora

Chudy jak szczapa się mówi, nie jak szkapa.

Szkapa - lichy, nędzny, zabiedzony koń. Pasuje.

użytkownik usunięty
jolink_zmora

Prawidłowy związek frazeologiczny brzmi "chudy jak szczapa", nie "chudy jak szkapa".

Mam tego świadomość i cieszę się, że i ty to wiesz, ale po prostu powiedziałam 'po swojemu', FraziNazi.