PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=848410}

Jeszcze nigdy...

Never Have I Ever
2020 - 2023
6,9 18 tys. ocen
6,9 10 1 18161
6,9 11 krytyków
Jeszcze nigdy...
powrót do forum serialu Jeszcze nigdy...

meh

ocenił(a) serial na 4

serial jest meh. netfliksowy do granic możliwości - nienaturalnie wpleciony wątek homoseksualizmu, aby przypadkowo nie podłożyć się komuś, kto mógłby zarzucić twórcom dyskryminację (popieram lgbt, natomiast mam wrażenie, że wszędzie jest to wpychane na siłę, celowo stosowane jako chwyt marketingowy). co więcej!!! pierwszy raz chyba spotkałam się z czymś takim, że w serialu dostępnym na jakimś serwisie jest bez kitu dosłowna reklama serwisu i jego produkcji. pojawia się koszulka stranger things, pykanie po netflixie i fragment riverdale? lmao, bez przesady. trochę wymuszony humor. i na koniec: serial od początku porusza problem 15-letniej dziewczynki, która dotąd z nikim się nie przespała i próbuje wszystkiego, aby to zmienić. nie jest to zbyt mądre posunięcie - mniej inteligentny widz, zwłaszcza młody, może odebrać to jako sygnał, że on też powinien pójść z kimś do łóżka za wszelką cenę - w końcu ma 15 lat! no przepraszam, netflix, jaki jest twój problem

użytkownik usunięty
zonabuly

Zgodzę się z oceną serialu, ale męczy mnie czytanie "wciskanie wątku homo na siłę". Ktoś chciał by jedna z bohaterek była lesbijką i tyle. Druga z koleżanek też miała swój wątek romantyczny no i główna bohaterka również. W serialu, który głównie skupia się na romansach i problemach nastolatków, wątek LGBT jest czymś bardzo pasującym. Zresztą co ja gadam. Nawet w hardcorowym fantasy z mieczami i rycerzami wątek LGBT jest okej. To, że jest napisany beznadziejnie, oparty na kliszy, która została już przerobiona milion razy i jest delikatnie obraźliwy dla społeczności LGBT, to inna sprawa.

ocenił(a) serial na 4

pewnie masz rację; może właśnie rzecz w tym, ze jest napisany beznadziejnie. Moje wrażenie wciskania na sile zapewne bierze się z tego, ze w zasadzie ten element jest pokazany mocno powierzchownie i płytko. Nie zagłębiamy się ani trochę w głowę tej dziewczyny ani w jej relację z ta druga laska. wiesz o co mi chodzi mniej więcej? Ze można by tego uniknąć, ewentualnie główna bohaterka miałaby jedna przyjaciółkę, która byłaby właśnie homoseksualna. Wtedy taki wątek miałby szansę na rozbudowanie, poświęcenie mu czasu i może zyskałby większy sens - teraz nadal uważam, ze jest zupełnie niepotrzebny

zonabuly

@zonabuly, zgadzam się z tobą w 100 procentach. Sama nie mam nic do wątków LGBT, ale pojawia się on w każdym serielu czy filmie netflixa i trochę to już oklepane. Można się spodziewać, że w każdej ich produkcji będzie te wątek.

ocenił(a) serial na 6
dominikasienkiewicz666

Oklepane bo pojawiają się w każdym serialu czy filmie Netflixa? Z taką argumentacją i sposobem myślenia wątki heteroseksualne są już do kwadratu oklepane. Niby dlaczego w każdej produkcji miałoby nie być wątki homoseksualnego?

Jakie to typowe: "nie mam nic do wątków LGBT, ale...".
A jednak masz.

ocenił(a) serial na 8
dominikasienkiewicz666

a nie męczą ciebie wątki hetero w każdej komedii romantycznej?

ocenił(a) serial na 6
zonabuly

ciekawe, że wątki LGBT są "oklepane i na siłę", a wątki hetero w absolutnie każdym filmie i serialu nie. ciekawe, że wątków hetero pobocznych wszelkich postaci w serialach nikt nie analizuje i nie pojawia się to samo zdanie, tylko w innej konfiguracji. jaki straszny ból żeby te kilka procent społeczeństwa - w tym młodzieży miewało przynajmniej jedną poboczną reprezentację w młodzieżowych serialach.

zonabuly

"Jeszcze nigdy..." zacząłem wczoraj i przyznam, że nawet mi się podoba, ale nie sposób nie zauważyć tej netflikszczyzny w postaci upakowania LGBT i braku jakiegokolwiek białego bohatera... A nie! Jest troje! Gej, lesbijka i obleśny grubas rzygajacy do zlewu! Bena nie liczę bo jest Żydem.Czy w tamtym kręgu kulturowym biali heteroseksualni ludzie nie istnieją? Są jakąś mniejszością? Hmm może trzeba dac tym biedakom trochę czasu na ekranie aby było widać, że jednak się zdarzają? Może chociaż biały ateista? Hehe

ocenił(a) serial na 8
Lataralisis

film gdzie wszyscy są hetero - ok, normalny
film gdzie wszyscy są biali - ok, normalny
nikt nie pisze że brakuje czarnych czy lesbijek

ale jak jest film gdzie są homoseksualiści i czarni to nagle kur.wa wielkie oburzenie że lgbt, że propaganda że powinno być troche hetero i troche białych tak dla równowagi...

ocenił(a) serial na 8
Lataralisis

a jeśli chodzi o twoje śmieszkowe przy-jeb-anie się :
"Czy w tamtym kręgu kulturowym biali heteroseksualni ludzie nie istnieją?"
to jakoś nie widziałem ciebie żebyś w komentarzach pod ojcem chrzestnym się przyczepiał że tam nie ma żadnych gejów...

no bo jak nie ma gejów to normalny film ale jak nie ma białego hetero to propaganda co nie?
no kur.wa idioci.
ta wasza wybiórcza równość i tolerancja.

BartasBartas

Ok po pierwsze widzę burzę, a każdy powinien mieć prawo do wypowiedzenia własnego zdania. Po drugie wątek romatyczny jest wszędzie oklepany, na siłę go dali do nowych gwiezdnych wojen gdzie był nie potrzebny. Po 3 jak pokazują wątek lgbt to wszystko jest tak pięknie znajomi akceptują ok, rodzice acepktuja wszyscy gratulują jak to w nowych 13 powodach. Ale w prawdziwym życiu za bardzo nie ma takiej sielanki jak w Polsce. Tu taj może 50 procent osób akceptuje znajomych, rodziców a inni jak się dowiadują potrafią wyrzucić z domu nawet lub zmienić myślenie. Tracą znajomych bo jesteś inny.. Netflixa powinien wziąć pod uwagę, że życie nie zawsze jest fajnie i nie zawsze wszyscy tak zareguja dobrze na Twoje wyznanie. Może robią to po to żeby więcej ludzi akceptowało homoseksualizm. Wątek homoseksualny powinien być w produkcjach, żeby ludzie wiedzieli że takie związki są i moc to akceptować. Wiedzieć jak się zachować. Mówiąc oklepane już bardziej miałam namyśli, że słyszy w ich się produkcjach ze jestem lesbijka albo gejem., że każdy z nowym serialem czy filmem wyznaje już swoją orientację. Powtarzam wyznaje za pierwszym razem. Sam wątek który tam jest homoseksualny nie jest oklepany jest wręcz potrzebny żeby edukować społeczeństwo, żeby ich uczyć tolerancji.

ocenił(a) serial na 8
bastetsien

To jest właśnie ta wybiórcza hipokryzja ludzi twojego pokroju. W komediach romantycznych z białym cukierkowość i idealny świat nikomu nie przeszkadza.

Ale w filmach z gejami/lesbijkami to już razi w oczy. Bo w takich filmach to musi być przekaz i należy nimi uczyć tolerancji.
Wiesz kiedy ludzie się najwięcej nauczą. Jak właśnie nikt nie będzie zwracał uwagi na takie wątki. Po prostu fakt istnienia takich związków spowszednieje i nikt nie będzie o tym gadał. Wtedy to będzie normalne. A tak długo jak będziesz to pokazywał jako coś dziwnego czego znajomi i rodzice nie akceptują i będziesz się silił na edukacje ludzi to tak długo to będzie postrzegane jako coś dziwnego co trzeba tłumaczyć.

BartasBartas

Ja się już nie odzywam, ja wiem jaka jestem. Szanuje każdego człowieka, jestem miła i tolerancyjna. Możesz mnie nazywać jak chcesz to twoje zdanie. Ja wiem jaka jestem i to jest najważniejsze. Nie zamierzam ludzi obrażać za to kogo kocha, jakiej jest wiary i jaki ma kolor skóry. Szanuje czlowieka za to kim jest. Skoro uważasz że jestem nietolerancyjna, hipokrytka to twoje zdanie. Moje jest takie, że każdy jest ważny.

ocenił(a) serial na 8
bastetsien

Ciesze się bardzo że taka jesteś

ocenił(a) serial na 8
zonabuly

Omg, pogódźcie się z tym, że w normalnym życiu macie w okół siebie więcej osób homoseksualnych niż wam się wydaje. To nie netflix na siłę wciska takie wątki tylko taka
jest rzeczywistość, a w końcu ktoś odważył się to pokazać. To samo odnośnie jojczenia na brak białych bohaterów, bialo to nie jedyni ludzie na ziemii. Wake up snowflakes :)