PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10054083}

Joko Anwar: Koszmary i sny na jawie

Joko Anwar's Nightmares and Daydreams
2024 -
5,7 570  ocen
5,7 10 1 570
Joko Anwar: Koszmary i sny na jawie
powrót do forum serialu Joko Anwar: Koszmary i sny na jawie

o ile horrory japońskie czy koreańskie rozumiem to tych filipińskich, tajlandzkich już nie - a tu Indonezja :) Niby też obca kultura, ale jakaś inna mentalność strachu :) Ta seria jest fajna, ale bardziej sci-fi niż horror, choć dobrze się zapowiada. Ostatni odcinek fajnie spina całość, ale po co? Będzie 2 sezon? Nie sądzę więc to takie wyjaśnienie żeby było. Przyjemnie się ogląda, ale brak zdecydowania w którą stronę idziemy. "Opowieści' Guiellmo del Toro a nawet "Mortuarium", "piorne Opowieści" czy "Przeklęty wieżowiec" duuuużo lepsze. Ale i tak warto bo egzotyka. Aha, i strasznie społecznie opowiadane - bieda, niższe klasy, hierarchia społeczna itp. Jak "Parasite".

ocenił(a) serial na 7
dave_semafor

Możesz rozwinąć tytuły które wymieniłeś? I dlaczego Ci się podobają? Zaciekawiło mnie to. Poza tym "społeczne opowiadanie(...)" mnie się akurat podobało. Dla kontrastu w naszych polskich spolecznych opowiadaniach są lekarze prawnicy policjanci oczywiście wszyscy przewspaniali, potem dluuuuugo nic i patologia. Nic pomiędzy i to mnie denerwuje. Biedny to niekoniecznie patologiczny jak wmawiają nam rodzime produkcje.

ocenił(a) serial na 7
dave_semafor

A i dodam jeszcze że nie tylko końcówka spina całość. Zwróć uwagę że w kazdym kolejnym odcinku jest coś z poprzednich. SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER np posiadłość z 1 odc jest w drugim, gdy rodzice przybrani chłopca otrzymują od niego dom. Na pogorzelisku w 1 odc wyłania się ręką z gruzów, 4palczasta, taka sama jak ma cudowny chłopiec spełniający życzenia. Opuszczona przez męża (kino) Dine/Dive nie pamiętam dokładnie imienia, pojawia się w odcinku o hipnozie jako okradziona i kobieta z ekranu, również jest w ostatnim odc. gdzie widzimy też przy "dobrych" inne postacie np zahipnotyzowanego złodzieja itp itd... tych smaczków spinających każdy odcinek z każdym innym jest duuuuużo wiecej

dark_angel_1989

brawo :) widzę, ze bardziej świadomie oglądałaś serial. Fakt, że da się połączyć odcinki. Niemniej co ja mogę powiedzieć? Nie moje kino. Chciałem prostą antologie horroru ewentualnie takie AHStory a dostałem nie wiadomo co. Ni to serial ni to antologia ni to film i to jeszcze z otwarciem na nowy sezon. I mam nadzieję, zę będzie bo jak nie to w ogóle słabo. Co do filmów które wymieniałem - no to właśnie antologie historyjek spiętych narratorem czy czymś podobnym. Bez kombinowania, każdy jest zamkniętą formą i już. Ja po prostu tak wolę, w horrorze się nie kombinuje od tego jest dramat społeczny.

ocenił(a) serial na 7
dave_semafor

"od tego jest dramat społeczny" w sumie tu się z Tobą zgadzam bo z horrorem to nie ma wiele wspólnego, ja również szykowałam się na horror a otrzymałam zupełnie coś innego. Być moze serial mi się podoba, bo dla mnie to takie "indonezyjskie czarne lustro" którego jestem ogromną fanką (takie było moje i mojego męża pierwsze skojarzenie). Tak jak powiedziałeś inne klimaty być może przez sam fakt odmienności kultury indonezyjskiej od chociażby szeroko powiedziawszy europejskiej, nie mniej jednak mnie się podobało ale oczywiście szanuje Twoje zdanie. Ja po pierwszym odcinku byłam hmmm zdziwiona, może trochę nawet zniesmaczona i być może przez to zaciekawiona i wydawało mi się że to pójdzie w zupełnie innym kierunku (gorszym) jednak miło się zaskoczyłam. Polecam Ci "czarne lustro" (prod. brytyjska) i nie ukrywam, że ciekawa jestem Twojego zdania. 

dark_angel_1989

Black Mirror jest absolutnie kultowym mistrzostwem i gdybym ten serial tak odebrał to super. No ale nie..:) Natomiast podobnych do BlackMirror antologii też była masa choć tytułów już nie pamiętam, chyba Channel Zero, AHS series, Archiwum81, Room104 i kilka innych. Seriale pomijam oczywiście chociaż świetny był Evil z 2019 chyba jakoś mało promowany. A z innej duchowej bajki świetne Ghosts-komedia :)

ocenił(a) serial na 7
dave_semafor

Z tych które wymieniłeś oglądałam chyba tylko archiwum81 i jestem rozżalona brakiem drugiego sezonu, tam się nic chyba nie wyjaśniło lub bardzo niewiele. Ale jak wiemy Netflix słynie z takich zagrywek... Podobnie byłam wkurzona po skasowaniu np serialu "Mesjasz", czy "Plemiona Europy" (akurat to nie horrory). AHS daaaawno temu coś liznelam miałam wrócić i tak czeka w kolejce. Koniecznie muszę poczytać o tych, o których napisałeś i dziwi mnie że nic nie widziałam (jako mega fanka horrorów) lub może coś znam ale nie kojarzę po tytułach więc muszę to koniecznie sprawdzić. U mnie stąd wzięły się skojarzenia z BM, bo każde odcinki dyskretnie się ze sobą łączą, są dziwne ale prowadzą nas do jakiegoś "morału", itd.

ocenił(a) serial na 7
dave_semafor

Posprawdzalam, Guiellmo del Toro oglądałam, parasite oczywiście też (nie wiem dlaczego nie zauważyłam tego poprzednio jak czytałam). Zaciekawiło mnie channel zero ale nie wiem gdzie to można obejrzeć chyba nie ma tego w streamingu. Podobnie jak przeklęty wieżowiec. Ja od siebie dla Ciebie mogę polecić serial "stamtąd" mnie bardzo się podobał, czekam właśnie na kolejny sezon (choć z reguły rękami i nogami się bronie przed produkcjami wielosezonowymi), turbulencje serial, kierunek noc serial. Moim top od the top ostatnimi laty jest serial "chwała"-nie horror, raczej dramat społeczny, za którymi delikatnie mówiąc nie przepadam, ale zrobił na mnie tak piorunujące wrażenie że nie jestem w stanie przypomnieć sobie innej produkcji, która tak by mną wstrząsnęła. Bardzo długo "przeżywałam" ten serial, siedzi mi w głowie do dziś.

dark_angel_1989

dużo jest na cda, choć niewiele dodają warto wykupić i się naoglądać na zapas :) Jest "Przeklęty wieżowiec" i świetne "Gonjam asylum" ale nie ma chyba Chanel Zero a to dziwny i fajny serial, polecam. Seriali dramat to nie daje rady, również mystery-sci/fi mnie męczą. Próbowałem dziś Tales from the Loop ale zasnąłem.A "Stamtąd" fajne choć trochę przynudzają, mam nadzieję ze nowy sezon będzie ciekawszy. Jeszcze było kiedyś "30 srebrników" czy coś. I ze starych Salem czy Penny Dreadful no ale to wiadomo. No i Ash i martwe zlo :) Ale dzięki za polecajkę rzucę okiem.

ocenił(a) serial na 7
dave_semafor

Miałam CDA i zrezygnowałam bo cena powalająca w stosunku do innych streamów. I chyba wszystko obejrzałam XD choć udowodniłeś że nie. Nic, poszukam gdzieś i jeszcze raz dzięki za ciekawe propozycje!

ocenił(a) serial na 8
dark_angel_1989

o! miło zobaczyć widza który skojarzył ten serial z black mirror, toż to indonezyjski black mirror z moim zdaniem jeszcze lepszym nietuzinkowym klimatem, z klimatyczną muzyką dodającą dodatkowy wymiar i każdy odcinek był tak dobrze zrealizowany, odegrany i ciekawy że za każdym razem jak się kończył to myślałem "kurde, jakie to jest dobre" sama kolorystyka obrazu i ujęcia mają już w sobie coś interesującego, nie wiem jakie trzeba mieć nastawienie do niego zebyś się podobał, ale to zdecydowanie osobliwe dzieło, nie dla każdego, a nawet dla wybranych, haha, i to jest w życiu fajne że każdy znajdzie coś dla siebie haha a potem się można o to kłócić (żartuje oczywiście) pozdrawiam