PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35698
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Co o tym fakcie myślicie? Według mnie jakoś tak niemrawo to wyszło.

ocenił(a) serial na 6
lukaszlipinski

Wyszło bardzo fajnie, oby więcej takich scen.

lukaszlipinski

Jaś był trochę spięty, ale to zrozumiałe. Według mnie scena bardzo dobrze zagrana przez tę sympatyczną parę :)

ocenił(a) serial na 4
lukaszlipinski

A jak to wyglądało, bo nie oglądałem ? I gdzie się rzecz odbyła ?

andre_

Oglądałeś powtórkę? :D

ocenił(a) serial na 4
Camilla3

No właśnie też nie. Czekam na jakiś plastyczny opis :)

ocenił(a) serial na 2
lukaszlipinski

zabierał się za nią jak jeremiaszek za stasie, a to trza od razu na ostro.

ocenił(a) serial na 4
Bogdan4674

O, widzę że mamy tu specjalistę ;)

ocenił(a) serial na 3
Bogdan4674

I bardzo dobrze, że jest dżentelmenem.

ocenił(a) serial na 3
lukaszlipinski

A ja chyba jestem stara, zramolała, nie pamiętam młodości, bo dla mnie chłopiec zaczynający trzecią gimnazjum to dzieciak. I jakoś to wszystko dla mnie niesmaczne, szczególnie kiedy pomyślę, że między aktorami jest bodajże siedem lat różnicy. Naprawdę nie wiem, co na to powie Beata :D :D :D

ocenił(a) serial na 3
LiLuLa

Jasiek powinien już być w pierwszej licealnej, ma przecież skończone 16 lat.

MarinaSamira

Już wiele razy była mowa , że to wielki błąd scenarzystów gdyż Małgosia chodzi do 1 gimbazy a on do 3 , a jest od niej starszy o parę lat. Ale to inna rzeczywistość taka klanowata:)

ocenił(a) serial na 6
MarinaSamira

Mógł nie zdać, ale nie było o tym mowy. Poza tym gdzie tam on wygląda na 3 gimnazjum? To ja wyglądam młodziej od niego, a jestem w liceum.

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

W liceum? :D Myślałem, że z facetów to ja jestem tu najmłodszy :D

ocenił(a) serial na 6
lach

Zaskoczony? :D

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

I to jak :D

ocenił(a) serial na 6
elmoo_filmweb

Wygląda. Mam siostrę w III gimnazjum i niektórzy jej koledzy wyglądają jak studenci (zarost, wzrost, sylwetka), a inni jakby uciekli z podstawówki, także nie ma ścisłego wzorca ;)

Azzurro

Teraz młodzi wyglądają albo dojrzalej, szczególnie gdy mają za dużo używek na swoim koncie albo gdy używają za dużo makijażu, albo jak dzieci.

ocenił(a) serial na 4
doml1

Nie tylko teraz - ja chodziłem jeszcze do 8-klasowej podstawówki i na zdjęciach z 8 klasy też niektórzy wyglądają na sporo starszych, a inni jak by byli góra w 6-ej. Jedyna różnica to taka że dziewczyny wtedy nie używały jeszcze makijażu.

ocenił(a) serial na 3
Azzurro

Wiadomo, kwestia tego, kto jak dojrzewa :) Poza tym ludzie są różni, że tak banalnie powiem :) Mój kuzyn w drugiej gimnazjum wygląda tak dziecinnie, że równie dobrze mógłby jeszcze chodzić do podstawówki, a ma kolegów z klasy, którzy już podgalają wąsa :)

ocenił(a) serial na 10
lukaszlipinski

w każdym razie beka jest:D i o to chodzi :D

ocenił(a) serial na 10
lukaszlipinski

Ja tam Jaśkowi współczuję. Widzę, że w wielu kwestiach jestem tu w mniejszości :D. Tak jak zazwyczaj staram się bronić Bożeny, gdy wszyscy po niej jadą tak samo widzę, że i teraz jestem osamotniony. Ta Ramona to naprawdę jakaś szma*a. Albo jej się tak skrobanki spodobały. Ledwo co wyskoczyła Łysolowi z łóżka to teraz wskoczyła do Jaśka. Chłopak myśli, że przeżywa wspólnie pierwsze uniesienia (:D) a nie zdziwię się jak ona będzie chciała go jeszcze bardziej naciągnąć (albo nawet złapać na dziecko). Dziwne, że wcześniej go zlewała ale jak zobaczyła, że ma dzianych rodziców, bogatą ciotkę i dobrą chatę to się nim zainteresowała.

lach

Masz rację. Ramona to cwaniara i manipuluje debilem Jaśkiem.
On jest w nią zapatrzony jak w obrazek i poważnie zakochany.

ocenił(a) serial na 4
Vanessa100

A teraz gdy jeszcze zasmakuje seksu to już całkiem zwariuje na jej punkcie.
Ciekawe co z tego wyniknie.

andre_

Może mały bejbik? ;)

ocenił(a) serial na 4
Vanessa100

To by było zbyt prozaiczne. Zresztą starsza partnerka po przejściach raczej już wie jak uniknąć niechcianej ciąży :D
No chyba że rzeczywiście marzy jej się wejście do rodziny ;)

Ja tu spodziewam się raczej zwrotu akcji w innym kierunku - Ramona poznaje kogoś starszego, ustawionego i niedojrzały choć zakochany po uszy Jasio idzie w tzw. odstawkę. A wtedy może być niezła jazda.

I o to chodzi :D

andre_

Jasiek załamany, cierpi okrutnie, nocami wyje do księżyca za Ramoną, zaniedbuje naukę, wagaruje, chamsko odnosi się do rodziców, odwiedza nocne kluby, śpi z pierwszą lepszą byle zapomnieć o Ramonie.
Działoby się ;)

ocenił(a) serial na 4
Vanessa100

I do tego jeszcze kradnie by mieć fundusze na te grzeszne rozrywki ;)

Biżuteria matczyna znów w niebezpieczeństwie :D

ocenił(a) serial na 3
andre_

Ja bym właśnie chciała, żeby zrobiono z niej negatywną postać. Bo póki co jest dwuznaczna, mimo że zdążyła sporo namieszać. Teraz zaczęło się wybielanie i robienie z Ramony cudu natury, mimo że obyczaje to ona ma raczej "lekkie" :) Niechby była jakąś wyrachowaną prostytutką, narkomanką. Czarną wdową. Niech nabruździ i złamie chłopakowi serce. Bo że ma czyste intencje i zadaje się z dzieciakiem ze względu na jego urok osobisty to trochę trudno uwierzyć.

ocenił(a) serial na 6
andre_

Nie zabezpieczyli sie, wiec mogą wpaść. Chociaż nie sadze, żeby scenarzyści zafundowali nam taką atrakcję. Szkoda ;)

ocenił(a) serial na 4
Azzurro

A skąd wiesz że się nie zabezpieczyli ?

ocenił(a) serial na 6
andre_

W zasadzie to jest spoiler. Oglądałam premierowy odcinek i tam Rafalski rano- po tym jak go przyłapali w łóżku z Ramoną- pytał go, czy sie zabezpieczyli, na co Jasiek odpowiedział, że nie zdążył. Nie wiem, czy po prostu nie zdążył sie zabezpieczyć, czy nie zdążył sie zabezpieczyć i w dodatku nie zdążył ;)
A oni zamiast od razu dać Ramonie tabletkę "po", to tylko sie boją, czy Jasiek sie nie zaraził od niej jakimś wirusem ^^

Azzurro

"czy nie zdążył się zabezpieczyć i w dodatku nie zdążył ;)"
haha, właśnie, może odbywali stosunek przerywany, tylko Jaśkowi brakło refleksu ;)

ocenił(a) serial na 6
Vanessa100

No on jest taki trochę flegmatyczny, także nie wiadomo... Teraz Jasiek z Ramoną wybierają sie na urodziny do Kamilii, może tam sie akcja posunie ;)

ocenił(a) serial na 4
Azzurro

Gdzie go przyłapali w tym łóżku z Ramoną, u niej w mieszkaniu ? Bo tam chyba miał miejsce ów pierwszy raz ?

ocenił(a) serial na 6
andre_

2. raz będzie w pokoju Jaśka i Beata wejdzie w trakcie.

Azzurro

Ożesz, czyli się rozochoci :D

ocenił(a) serial na 4
Azzurro

No to Rafalskiemu chyba krawat spadnie z wrażenia :D

andre_

Rafalski pewnie powie: synu, odsuń się, pokażę Ci, jak to się robi, ale że już nie daje rady, zadzwoni po kogoś z rodziny, najpewniej po Jurka, ale ten też okaże się za stary i zawoła Michała, itd. Koniec końców nikt nie będzie umiał zaspokoić jurnej Ramon.

ocenił(a) serial na 3
lach

Ja się z Tobą zgadzam, myślę podobnie, choć trzeba przyznać, że aktorka jest przekonująca i wygląda jakby Ramona naprawdę była miłą dziewczyna. No ale czyny świadczą przeciw niej (nie dość że skrobanka, to jeszcze dobieranie się do rozporka młodszemu chłopcu, i to po jednej randce). Poza tym ja, jak już pisałam, jestem trochę zniesmaczona różnicą wieku. Wolałabym, żeby scenarzyści poczekali aż Jasiek pójdzie chociaż do szkoły średniej. A tu raz chłopak dziewczynę do kina zabrał i już mu się poszczęściło.

ocenił(a) serial na 6
LiLuLa

Nie przesadzaj z tym "odbieraniem sie" ;) On raczej nie miał nic przeciwko. On nie jest w szkole średniej?

ocenił(a) serial na 3
Azzurro

Nie przesadzam. Jaka dziewczyna w tym wieku uprawia seks z piętnastolatkiem (właściwie nie wiem, ile lat ma Ramona, ale do szkoły nie chodzi, a w "realu" między aktorami jest 7 lat różnicy )?
Teoretycznie on może nawet jeszcze nie mieć piętnastu lat, a to by oznaczało, że Ramona popełniła przestępstwo :D
Poza tym wyrażam swoje zdanie oraz poparcie dla przedmówcy :) Każdy może to widzieć inaczej. Dla mnie to co najmniej dziwne, ale jak mówiłam ja jestem stara, zramolała i się nie znam :D

Jasiek chodzi do trzeciej gimnazjum, to błąd scenarzystów, powinien już być w szkole średniej, ale go odmłodzono.

ocenił(a) serial na 6
LiLuLa

W końcowych odcinkach poprzedniego sezonu Jasiek powiedział, że ma 16 lat, więc powinien być teraz w 1 liceum. Wychodzi na to, że nie zdał. Tylko czemu o tym nie wspomnieli?

LiLuLa

Jak dla mnie ta cała Ramona jest jakby to ująć delikatnie... jest odpychająca. Jeszcze jak pomyśleć o tej usuniętej ciąży, dziwię się Jaśkowi, że chcę mieć z nią cokolwiek wspólnego, no, ale w tym wieku ma się czasem zaćmę na oczach.

ocenił(a) serial na 6
Camilla3

Tu chyba chodzi o stosunek do samej aborcji. Dla mnie to naturalne, że nastolatki przerywają ciąże z wpadki. Gdybym była facetem- nie odrzucałoby mnie to. Inna sprawa, że Ramona ma raczej swobodne podejście do antykoncepcji i to by mnie martwiło.

Azzurro

Przerywanie ciąży, tzn. aborcja, nawet w postaci tabletek po to jest zwykłe morderstwo nienarodzonego dziecka i to nie jest normalne! Czymś innym jest ratowanie matki, gdy ciąża zagraża lub może zagrozić życiu! A antykoncepcja to już sprawa indywidualna. Inna sprawa, że raczej wątpliwe, aby twórcy serialu byli na tyle zdolni, aby w jakiś skomplikowany sposób rozwinąć ten wątek. Raczej będę męczyć go do granic śmieszności.

ocenił(a) serial na 6
lukaszlipinski

Raczej nie dojdziemy do porozumienia w tej sprawie. Wiec jak mówiłam- kwestia podejścia do aborcji.

lukaszlipinski

Mam identyczne zdanie.

ocenił(a) serial na 10
lukaszlipinski

Popieram. Trzeba myśleć przed a nie w trakcie albo po fakcie. I dlatego jeśli już to lepiej zabezpieczać niż leczyć (czytaj usuwać). Dla mnie aborcja (bez względu na to czy popełnia ją licealistka czy kobieta po 30-tce) to już jest swego rodzaju hedonizm. Walić skutki i konsekwencje, ważne żeby przez te pare minut było fajnie.

ocenił(a) serial na 6
Azzurro

Ramona po usunięciu dziecka bardzo tego żałowała. Nie chciała rozmawiać z nikim, nawet miała pretensje do Jaśka, że jej dał kasę na tą aborcję.

Azzurro

Naturalne czy nie, aborcja jest dla mnie nie do zaakceptowania, jako kobieta nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, więc tutaj też ciężko mi to zrozumieć. Ale domyślam się, że dla facetów ma to mniejsze znaczenie, tym bardziej dla kogoś tak młodego i zakochanego jak Jasiek.