Zgadzam się, ze w pewien sposób jest to naśladownictwo W.I.T.C.H., ale osobiście uważam że w tym wypadku naśladownictwo prześcignie pierwowzór
Każdy ma swoje zdanie , to żecz gustu W.i.t.c.h jest nadawane na kanale jetix dostęnej na kablówce a Winx na Zig Zap Cyfra plus .
Powoduję to że W.I.T.C.H stała się znakiem rozpoznawalnym tego typu seriali animowanych , bo częściej oglądana . Pod względem graficznym bardziej podoba mi się WITCH lecz czasami fabuła jest po prostu naciągnięta . One ratują ŚWIAT przecierz robi to amerykańska armia ( tak wynika to z Hollywoodzkich filmów np : Peacemaker )
Do Pyton:
Zig Zap jest nadawany w TV kablowej a Jetix na Cyfrowym Polsacie albo Cyfrze + (nie jestem pewien.
Cofam, to co powiedziałam: co prawda w "Winx" jest o niebo lepsza animacjia i ładniejsza muzyka, to fabuła w "W.I.T.C.H." jest bez porównania lepsza.
Raczę się w państwem nie zgodzić. Fakt , że jedna kreskówka przypomina fabułą jakąś inną , nie znaczy , że jest to , jak to nazwaliście ,, podróba''. Pewnie ktoś miał podobną ideę , albo też został zainspirowany pierwowzorem i tyle.
Chyba was po......liło jak Winx może być podróbą jak było o rok wcześniej stworzone od Witch??????? To raczej Witch jest podróbą!!!!!!!!!
To proste, i Witch i Winx to podróby (do tego kiepskie) Sailor Moon. Anime is the best!
NIEprawda witch są głupie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ech!!!!!!!!!!!!!
Według mnie ogólnie ten serial to jedna wielka pomyłka. Ech, za moich czasów to się Kucyki Pony oglądało, a teraz jakieś wyuzdane wróżki, które mają być wzorem dla dziewczynek... -_-"
A niby kucyki Pony mają być wzorem dla dziewczynek ,już nawet witch są lepsze od pony .Phi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
w takim razie powiem ci że to nie prawda Pytonie witch powstały w 2004 a winx w 2003 ,a po zatym podruba nie może mieć podruby. a winxa podrabiają , a witch(a)nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. to znaczy że najwyżej witch jest podrubą winx!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ty "sądzisz", że witch to podróba winx, a ja ci piszę, że to nie prawda! Witch było pierwsze, tylko że w postaci komiksu. Na oparciu tego w 2004 wyemitowano raczej niezbyt podobną kreskówkę, a jednak z tymi samymi bohaterami i z nieco podobną fabułą. Witch pojawiło się w kiosku w Polsce w 2002 roku! Rzecz jasna we Włoszech nastąpiło to wcześniej.
No i moim zdaniem fabuła kreskówki witch jest lepsza niż winx.
Witch i Winx to podróby Sailor Moon - którą się oglądało za moich czasów. Czarodziejki z Sailor Moon mogły być poniekąd wzorem dla dziewczynek, to te całe Witche i Winxy... nie. O ile Witch jeszcze jakoś nadrabia fabułą, to dziewczyny z Winx są wyuzdane i zalatują mi anorektycznymi skłonnościami.
Fakt jest faktem, żaden serial nie pobije kultowej Sailor Moon;]
To nieprawda. Wystarczy spojrzeć na premierę Klubu Winx a W.I.T.C.H. . Klub Winx był wcześniej jako film, chyba że jakieś komiksy witch ukazały się wcześniej. Jakby co to poprawcie mnie.
Nie mylisz się - serial Witch był później niż serial Winx, ale serial Witch był wzorowany na komiksie Witch, a nie na późniejszym serialu Winx, więc nie można powiedzieć, że Witch to podróba Winx. Możliwe jest jedynie, że serial Winx jest kopią komiksu Witch, choć to raczej mało prawdopodobne, bądź co bądź, możliwe. To tyle co do relacji Winx-Witch.
Tak czy inaczej muszę przyznać, że Klub Winx jest prawie 4X gorsze niż W.I.T.C.H. No tak przyznaje się oglądałem oba seriale, ale Winx nie obejrzałem do końca sezonu bo już poczatek mnie nie wciągnął.
Co tu dużo mówić, jedno i drugie głupie, tyle, że WITCH mniej (z wyglądu) przesłodzony. Ale i tak to za dużo jak na mój próg tolerancji dla takich "cusiów". Widać nie mój klimat... ale bynajmniej się tego nie wstydzę ;>
[Garfield rządzi, he he]
Może jeszcze powiecie że Harry Potter to podróba Władcy Pierścienia? ;/
Podróbą może być takie coś: http://i38.tinypic.com/jkkd8o.jpg A nie dwie całkiem różne bajki o odmiennych fabułach. Po za tym, Winx wymyślono gdzieś chyba w 1997 roku, a wtedy Witch w ogóle nie istniał.
Ajuj Winx było wcześniej!!!A komiksy to nie bajki jakby coś!A i Winx
było w 2003 roku i jest o niebo lepsze!!!!!!!!!!!!!!!!!Witch to
Podróba Winx!(Winx to tam jest znaczy się najpierw było 5 czarodziejek
później 6 a teraz w 4 serii aż 7 bo dojdzie Roxy!to dotyczy fanek Winx!)
Nie ważne, które było wcześniej. Ja dostrzegam tylko 3 podobieństwa w obu bajkach. Są podobne, ale na pewno nie można nazwać jednej 'podróbą' drugiej.
Podobieństwa:
-Tematyka- magia, ratowanie świata.
-Bohaterowie- zarówno w WINX (przynajmniej na początku), jak i w W.I.T.C.H. występuje 5 bohaterek i tworzą razem jakich magiczny krąg czy coś.
-Nazwa- Winx i Witch brzmi podobnie.
W Winx bohaterki są wróżkami, uczęszczają do szkoły magii. W Witch są strażniczkami i nie chodzą do żadnej czarodziejskiej szkoły. Winx mozna poogladać jak chce sie zobaczyć fajne stroje po przemianie i takie tam 'lali Barbie'. W Witch nie wyglądają raczej po przemianie zbyt księżniczkowato.
Sailor Moon i tak był najlepszy. Bajka dzieciństwa, to było genialne. Teraz to się połapać nie mogę w tych seriach. Próbowałam coś ostatnio znaleźć, ale jakoś jest beznadziejna.
Ech,uśmiałam się z wypowiedzi dzieci,np.alexshoe.
1.Sailor Moon to kultowe anime i manga,ale porównywanie tego do W.I.T.C.H.(Komiks!!!) jest niestosowne.Tak jak napisała Jakly o HP i WP.Tematyka podobna,ale to 2 inne sprawy,które lubię.czarodziejka94 ma rację.
2.Dla mnie żaden Winx i Witch(kreskówka)nie są nawet dobre.
3.Kreskówka Witch to marna podróba dobrego komiksu,którego polecam.Zmiana wyglądu postaci,fabuły(np.Caleb synem Nerissy) i inne kwiatki odbiły się tym,że kreskówka po 2 sezonach się skończyła.Jak ktoś zna oryginał to trudno,żeby to "coś" mu się spodobało.
4.necessity to weź się za komiksy albo anime.Pyton akcja komiksu( i tej kreskówki)dzieje się w europejskim mieście,więc
"super Ameryki" tam nie ma.Pozdrawiam:)
Jeju, nagle przyszedł do mnie mail, że odpowiedż jakas na filmwebie, zapomniałam, że mam tu konto w ogóle xDD
Dziś z perspektywy czasu Witch wspominam całkiem dobrze, bo to było w miarę zabawne, Winx tragedia, zero humoru, sensu i w ogóle kupy sie to nie trzymało. Sailor Moon sentyment na zawsze <3
wazka16.... ANIME <3 i manga <3 nie mam teraz czasu na oglądanie anime czy czytanie mang, ale no chyba najlepsze to Death Note jak dla mnie. Z lekkich to Ouran Hugh School przezabawne i z shojo to Vampire Knight..... no osobiście też lubie yaoi i shonen-ai, ale chyba tu nie powinnam o tym mówić xD Kiedyś oglądałam nałogowo anime, ale potem zaczęłam słuchac kpopu i przerzuciłam się na dramy koreańskie i mniejszości japońskie.
uwielbiam Sailor Moon a co do tematu to ja wole W.I.T.C.H.A - bo chyba jest dojrzalszy