PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=145061}

Klub Winx

Winx Club
2004 -
6,3 3,7 tys. ocen
6,3 10 1 3731
2,0 2 krytyków
Klub Winx
powrót do forum serialu Klub Winx

obejrzałam niedawno wszystkie sezony Sailor Moon i muszę przyznać, że Klub Winx, chociaż kiedyś też był moją ulubioną bajką nie jest w niczym orginalny. Sailor Moon, Witch, Harry Potter... wszystko wrzucone do jednego kotła i zmieszane z włoskim szaleństwem. Jeszcze ten polski dubbing... wrr...

ocenił(a) serial na 8
AlicjaLange

No, nie mogę się do końca zgodzić. O ile można jeszcze porównać W.I.T.C.H. z Winx, to już z Harrym i Sailor Moon nie. SM to anime, i nawet jako nie do końca wierna adaptacja mangi (anime jest o wiele bardziej uproszczone i nieco dziecinne w kwestii fabuły, może wiesz to z własnej autopsji, a jeśli nie to polecam przeczytać mangę naprawdę warto ) ale i tak jest duża różnica. A Harry Potter... To jest całkowicie inna historia. Faktycznie są pewne podobieństwa ale nie wiem czy można śmiało zgodzić się z tym, że ''Sailor Moon, Witch, Harry Potter... wszystko wrzucone do jednego kotła i zmieszane z włoskim szaleństwem.'' A dubbing nie jest wcale taki zły, da się znieść.

Rajek333

oo w Winxie jest akurat dużo podobieństw do Harrego Pottera. Główna bohaterka żyje sobie pośród niemagicznych ludzi. W pewnym momencie w jej życiu pojawia się postać z magicznego świata i oznajmia jej ,że jest czarodziejką. Okazuje się ,że jej rodzice nie są prawdziwymi rodzicami. Udaje się do szkoły magii ,gdzie nawiązuje bliską znajomość z dyrektorką placówki. W 3 sezonie objawia się jeszcze Valtor. Rodzice głównej bohaterki należeli w przeszłości do drużyny ,która walczyła z Valtorem. On jest też winny ich zniknięcia. Jak dla mnie to zbyt duże podobieństwo do Harrego Pottera. Ogólnie napchali tam w fabule za dużo wątków, które się wykluczają. Co np z Daphne? W pierwszym sezonie jest wspomniane ,że jest jedną z nimf ,które rządziły w magicznym świecie po śmierci smoka ,który to wszystko stworzył. A potem okazuje się być siostrą Bloom ,która w postaci ducha występuje od 16 lat. Bez sensu i składu

ocenił(a) serial na 10
FearTheRipper

Najwięcej podobieństw jest pomiędzy Winx a Sailor moon.Najbardziej mnie rozbawiła historia z Kodeksem:Trix wszystkie 4 części zdobyły i nie mogłem tego pojąć...W końcu były złe.Przez długi czas myślałem że Włosi zaczerpneli to z ,,Nery,księżniczki Oceanii" tam były 4 kryształy które Nera musiała dostarczyć Mandruli.Dopiero potem obejrzałem CzK a tam było 7 Tęczowych Kryształów.Chociaz Bunny żadnego z nich nie zdobyła to przyciągnęła je za pomocą łzy i...Kto oglądał CzK,ten zna resztę

ocenił(a) serial na 10
Brandon568

https://m.youtube.com/watch?v=U3xn3aLnSes