PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=833990}

Koło czasu

The Wheel of Time
2021 - 2025
6,7 9,9 tys. ocen
6,7 10 1 9864
6,1 7 krytyków
Koło czasu
powrót do forum serialu Koło czasu

Jeżeli ktoś nie czytał książki, polecam nie sugerować się ocenami i dać serialowi szansę.

Zauważyłam, że większość niskich ocen bierze się z rozbieżności między serialem, a książką. Jest to jak najbardziej uzasadnione, pewnie też byłabym zwiedziona gdybym była fanką książki i ktoś postanowił wszystko pozmieniać. Na całe szczęście książki nie czytałam i moja ocena opiera się w 100% na samym serialu.

Jest to bardzo ale to bardzo poprawnie zrobiona fantastyka, którą ogląda się z przyjemnością. Gra aktorska może nie jest wybitna, ale na pewno poprawna. Natomiast scenografia, kostiumy, praca kamery, efekty specjalne, ładne przejścia między scenami, a przede wszystkim wciągająca fabuła - sprawiają, że oglądam odcinek za odcinkiem i nie mogę się oderwać. Sezon drugi nawet lepszy od pierwszego, bo bardziej mroczny, a bohaterzy wreszcie stają się bardziej badass'owi, a nie jak zgubione szczeniaki. W sumie na koniec drugiego sezonu zaczęłam darzyć sympatią wszystkich głównych bohaterów.

Także podsumowując ja to kupuję, uważam wręcz, że jest to jedna z lepszych produkcji w swoim gatunku. Czy oddaje sprawiedliwość książkom? - nie wiem, ale jeśli nie to cieszę się, że dane mi jest docenić najpierw serial, bo na pewno zamierzam sięgnąć po nim po książki.

ocenił(a) serial na 3
Suzen

Widzisz ja dałem złą ocenę nie za rozbierznosci tylko za chaos fabularny. Historia nie jest spójna z pewnych powodów... w materiałach dodatkowych na amazone twórcy gadają takie głupoty, że aż szkoda gadać. Oni nie chcą ekranizacji chcą własnego show bo uważają że zrobią to lepiej. Odejście od fabuły sprawia l, że twórcy miotają swie w swoich wymysłach aby później znów starać się wrócić historię na normalny bieg i jest to strasznie odczuwalne i bardzo męczące. Do tego zatrudnienie jako producenta mormońskiego geja oraz pozwolenienjednej z głównych aktorek bycie rowniez producentką m, sprawia że będą sobie robić z tym serialem i fabułą co im się żywnie  podoba.

ocenił(a) serial na 7
leszek_kw

Właśnie skończyłam oglądać 2 sezon i uważam, że fabuła była bardzo spójna, nie miałam poczucia chaosu. Piszesz, że nie chodzi o rozbieżności ale reszta Twojej wypowiedzi świadczy, że jednak tak. Jestem jak najbardziej w stanie zrozumieć kogoś kto czytał książki i widzi jak dużo zostało zmienione, prawdopodobnie na gorsze. Przykładowo, ekranizacja "Gry endera" to w mojej opinii totalna porażka, ale to prawdopodobnie dlatego, że uwielbiam książkę i moje oczekiwania na wejściu były wysokie. Tę produkcję zaczęłam oglądać bez jakichkolwiek oczekiwań czy porównań do pierwowzoru i uważam, że jest to kawał dobrego kina.

ocenił(a) serial na 7
leszek_kw

PS właśnie zauważam, że dałeś "Grze endera" 7 i aż nie mogę się powstrzymać, żeby zapytać czy czytałeś książkę?

ocenił(a) serial na 3
Suzen

Wiesz koło czasu 1 sezon też dostał ode mnie 7 a czytalem książkę i wiem że po 3 odcinku wszystko poszło swoim torem. Gra Endera jako film dla dzieci uważam, że wyszedł calkiem spoko.
Amazon w tej produkcji ma ewidentny problem z wielowątkowością... dopuki akcja dzieje się w jednym miejscu wszystko jest ok ale jak już trzeba pokazać resztę świata to scenariusz zaczyna kuleć a zdarzenia zaczynają tracić sens. 

ocenił(a) serial na 7
leszek_kw

Moim zdaniem nie powinien to być film dla dzieci to raz, a dwa nie odpowiedziałeś na moje pytanie, czy czytałeś książkę...

ocenił(a) serial na 7
Suzen

Bo ja czytałam nie tylko Grę endera, ale właściwie chyba większość książek Scotta Carda, szczególnie te mniej znane, a bardziej filozoficzne. Na ekranizację poszłam do kina i choć było to dawno, to pamiętam, że wyszłam kompletnie zawiedziona, bo w porównaniu do książki, wyszło płasko, jak taka bajeczka dla dzieci. Książki Scotta Carda mają głębię, której ten film kompletnie nie oddał. Film dostał ode mnie 1, choć prawdopodobnie gdyby nie moje wysokie oczekiwania (gdybym obejrzała nie przeczytawszy wcześniej książki), ocena byłaby wyższa. Także jest to dobre porównanie do sytuacji którą mamy tutaj, ja oceniam sam serial i moja ocena jest wysoka, Ty porównujesz do książki i Twoja jest niska. I każde z nas ma na swój sposób rację ;)

ocenił(a) serial na 3
Suzen

wiesz wlasnie dlatego nie dałem jedynki bo jestem obiektywny... Nadal mozna podziwiać calkiem ladne CGI oraz zdjęcia. Nie podobała mi się za bardzo obsada... troche ciężko mi było zrozumieć zasady serialowego świata... np wioska dwie rzeki to calkowicie oddalona od cywilizacji, umieszczona gdzieś na odludziu wioseczka a zróżnicowanie etniczne w niej jest jakby to była światowa metropolia xD Przedstawiony świat w serialu jest strasznie niespójny. Nadal twierdzę, że dopóki trzymają się jednego miejsca wypada to naprawdę przyzwoicie ale jak wchodzi przedstawienie świata i innych wątków to jest to bardzo słabe. Odpowiadając na Twoje pytanie to nie, nie czytałem Gry Endera. Sugerowany wiek czytelnika kamsiązki to 12 lat więc jak najbardziej jest to powieść dla dzieci. Tak więc wracając do głównego wątku to nie zgodzę się, że mamy tutaj podobna sytuację do Twojej oceny, bo ja nie oceniam przez pryzmat książki. Przypomnę, że pierwszy sezon dostał ode mnie 7/10. Kolejny już mniej... obecny na tę chwilę ma 3/10 ale to głównie ratuje 3 odcinek tego sezonu. Wiedziałem w jakim kierunku będzie szedł serial jak poznałem producentów. Będzie to twór nijaki. Ładny graficznie, poprawny zdjęciowo ale całkwicie nijaki. Według mnie to będzie Amazonowa powtórka z Pierscieni Władzy. Zwróć uwagę, że amazon nawet nie reklamuje tego serialu... ogólnie jest o nim cicho.

No i aktorka grająca Elaidę... boże nie mogę znieść jej głosu. Cały czas mam wrażenie jakby  pierdziała zamiast mówiła.