Koło czasu: Sezon 3 Koło czasu sezon 3, odcinek 1
odcinek Koło czasu (2021-2025)

Koło czasu | Wyścig z Cieniem

To Race the Shadow 1h 11m
7,6 227  ocen
7,6 10 1 227
Koło czasu
powrót do forum s3e1

Absurd

ocenił(a) serial na 1

Pierwsze 10 minut już widzę absurd, totalne odejście od książki. Nie mówię że serial musi być 1:1 ale to co się tu dzieje to po prostu herezja

ocenił(a) serial na 7
jakub_pr

A co konkretnie dzieje się inaczej??

ocenił(a) serial na 10
Danio31b

Nic wielkiego, ale wg hejterów osoba z karłowatością jest nie do przyjęcia jako aktor czy aktorka.

ocenił(a) serial na 3
Danio31b

żeby Ci nie spojlerowac to ogólnie wszystko od zakończenia pierwszego sezonu jest kompletnie zmienione. Cały drugi sezon z małymi wyjątkami powinien przebiegać zupełnie inaczej. W tym sezonie rowniez skupili się na rzeczach nie opisanych w książce. Nie było żadnego starcia amyrlin z czarnymi ajah a cała ekipa glownych bohaterow nawet nie znajdowała się wtedy w Tar valon.

ocenił(a) serial na 10
jakub_pr

To jest scena opisana w książce, kiedy czarne Aes Sedai zabijają wiele kobiet, czasem wcześniej uznawanych za przyjaciółki, kradną terangreale z Białej Wieży i uciekają. Co według ciebie jest niewłaściwe w tej scenie? Hejtujesz, bo tak?

ocenił(a) serial na 3
bozena_walewska

kłamiesz... wcale nie jest to opisane w książce... czytelnik dostaje tylko informacje ze czarne ajah uciekły w Tar Valon kradnąc kilka ter'angreali. I że podczas ucieczki zginęło 21 osob. W tym 3 siostry i 2 strażników..

Nigdzie nie twierdziłem, że karły są nieprzydatne... wiesz, że w ksiazce nie było żadnej Aes Sedai o imieniu Nyomi... tym bardziej wśród czarnych ajah. Mając taką ilość postaci po co tworzyć dodatkowe? Wepchnięto karlicę specjalnie bo twórcy chcieli mieć swojego tyriona lanistera w spódnicy, a to jest już smieszne.

ocenił(a) serial na 7
leszek_kw

Nie przesadzaj. Nyomi musiałaby dostać zajobu czasu, żeby zbliżyć się do Tyriona. Mnie w ogóle nie przeszkadza karlica.

ocenił(a) serial na 3
Exathil

ale nie uważasz, że stworzenie specjalnie postaci aby można było dorzucić karlicę jest zabawnym posunięciem xD

ocenił(a) serial na 7
leszek_kw

Tak i nawet się uśmiechnąłem. Naprawdę zluzujmy i cieszmy się tym, co mamy. Książki są backgroundem - jestem ciekaw jak twórcy poprowadzą dalej ten serial. Szczególnie jak bardzo rozbudowywują Lanfear, z tego co pamiętam nie było mowy w książce o żeńskim odpowiedniku Callandora, o którym wspominała przeklęta? Dodatkowo uważam, że Aielki, te co wybrały się do dwóch rzek są świetne :)

ocenił(a) serial na 3
Exathil

pewnie chodziło o Choedan Kal. Sangreale kobiety i meżczyzny z kluczami dostępu podzielone na żeński i męski. Co do aielow to za bardzo przypominają mi fremenow z Douny. no i te włosy... straszna aranżacja

ocenił(a) serial na 10
leszek_kw

Nie ma opisu sceny, ale Siuan opowiada o tym Egwen, Nynaeve i Elayne, że włamały się do schowka, skąd ukradły terangreale i że zabiły 3 siostry, dwóch strażników i wiele osób ze służby. Nie wiadomo, jak to się odbyło, więc stworzenie takiej sceny tylko dodało serialowi, nie ujęło. A karlica nikomu nie przeszkadza oprócz ciebie. Tam były kobiety ze wszystkich ludów o różnym wieku i wyglądzie. Równie dobrze mogły być niewidome, jak Kitara Moroso czy karłowata. Poza tym nikt nikogo siłą przed tv nie trzyma, nie akceptujesz, nie oglądasz. Po co ten hejt?

ocenił(a) serial na 1
bozena_walewska

Użytkownik powyżej wyjaśnił o co mi chodziło, poza tym znowu mierne wplatanie lesbijskiego związku Elayne i Aviendhy. Nie mam z tym jakiegoś problemu ale już w pierwszym odcinku? Serio? Ta relacja toczyła się zupełnie inaczej, no ale teraz Ameryka lubi takie rzeczy no tak.

ocenił(a) serial na 6
bozena_walewska

Dobrze gość napisał, za to Ty bredzisz. Jest fanem książek to ogląda. I nie widzę tam żadnego hejtu... Ogarnij dupę... Żałosne jest to wasze lewackie usprawiedliwianie wypączania kolejnych już świetnych książek.

ocenił(a) serial na 3
bozena_walewska

to nie jest hejt to konstruktywna krytyka. Zdajesz sobiensprawe że w serii koło czasu zostało opisanych ponad 1200 osób? 1200 osób czynnie biorących udział w historii oprócz głównych bohaterów. Wszystkie ważne siostry zostały dokładnie opisane oraz został sporządzony spos czenych ajah.. Nie było takiej aes sedai Nyomi a rym bardziej czarnej siostry. Do tego dochodzi pewien niezaprzeczalny fakt. Czarne ajah w ksiazce są tematem tabu i praktycznie tylko kilka siostr wie o ich istnieniu. Ucieczka Liandrin rowniez została zatajona z pewnych powodów. Tutaj zrobiono sobie jatkę taką że całe miasto wie co się tam odjaniepawla xD Co do Gitary Moroso to znowu kłamiesz..  nigdy nie była niewidoma. Oglądasz serial i czerpiesz wiedzę z niego. Ja wiedzę na temat świata czerpie z książek i pokazuje niedociągnięcia serialu. 

Cały wątek misji Nynaew i Elayne związany jest z tajemnicą. Tutaj wszyscy o wszystkim będą wiedzieć. Do tego Egwene razem z nimi ruszyła w pogoń za czarnymi Ajah. Dopiero w Kamieniu łez postanowiła udać się do ajel bo tam obudziły się jej zdolności śniącej.

ocenił(a) serial na 10
leszek_kw

Czytałam Koło Czasu, kiedy było w trakcie pisania. Czekałam na kolejne części. Ciebie pewnie jeszcze nie było w planach. A postaci nazwanych jest prawie 2800, s nie 1200. Nie ma sposobu, żeby tę historię opowiedzieć w szczegółach, nawet w 20 sezonach, więc łączą różne wątki. Dla mnie ważne jest kilka kluczowych postaci i główne wątki prowadzące do ostatniej bitwy. Też mi się niektóre szczegóły nie podobają, ale nie będę rwać włosów z głowy. Serial ogólnie jest zrobiony dobrze i tyle. Gdybym miała czepiać się pierdółek, wolałabym nie oglądać. A ci, którzy nie czytali, nie muszą być karmieni spojlerami tzw. „krytyków”

ocenił(a) serial na 10
leszek_kw

A twierdza nazywa się Kamień Łzy, a nie łez. Jeśli już musisz spojlerować i popisywać się rzekomą znajomością tematu, to rób to dokładnie!!!

ocenił(a) serial na 3
bozena_walewska

dobrze wiesz o jakie miejsce chodziło to się czepiasz pisowni ;) Jaki to spoiler jak w serialu wspomniano o kamieniu łzy, a do tego zmieniono tak wydarzenia, że jedyne co mógłbym spoilerowac to książkę, a nie serial. xD Bożena blaznisz się tylko starając wybrnąć... jakbys nie wiedziała to 2500 to jest ponad 1200 ;) do tego napisalem 1200 postaci czynnie biorących udział w historii bo reszta to w randomy stanowiące tło. Serial jest nakręcony slabo i tylko osoby nie znające książki moganczuc się pogubione. 

leszek_kw

Nie ma co dyskutować z kimś kto daje temu serialowi 10. Jak dla mnie to maksymalnie zasługuje na 7 jeżeli ktos nie zna książek.
Ciekawe jak oceni klasyki gatunku jak Władca Pierścieni. 15/10 czy moze 2/10?
Czytając wątek Runda, Elayne, Aviendha, Min od razu pomyślałem o serialu i ze to nie moze sie udać. Bo jak kobieta moze uganiać sie za facetem, a do tego trójka kobiet. A jeszcze do tego dochaca domporozumienia i.mahj

leszek_kw

Nie ma co dyskutować z kimś kto daje temu serialowi 10. Jak dla mnie to maksymalnie zasługuje na 7 jeżeli ktos nie zna książek.
Czytając wątek Runda, Elayne, Aviendha, Min od razu pomyślałem o serialu i ze to nie moze sie udać. Bo jak kobieta moze uganiać sie za facetem, a do tego trójka kobiet. A jeszcze do tego dochaca domporozumienia i.mahj

leszek_kw

leszek_kw

Czytając wątek Randa, Elayne, Aviendha, Min od razu pomyślałem o serialu i ze to nie moze sie udać. Bo jak kobieta moze uganiać sie za facetem, a do tego trójka kobiet. A jeszcze  doszły do  porozumienia i sie nim dzielą.               PS ten serial to juz odbiegal w 1s od książki. Bo amerykance zawsze musza dać potyczki, wybuch co 5 minut, aby serial sie nie nudził.