PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=223750}

Kod Lyoko

Code Lyoko
2003 - 2007
7,5 2,4 tys. ocen
7,5 10 1 2387
Kod Lyoko
powrót do forum serialu Kod Lyoko

ale Kod Lyoko pełen jest rozmaitych nawiązań i odniesień do różnorakich filmów sci-fi czy hororów. Przykładowo, w jednym odcinku XANA użył korzeni drzew by złapać Odda i Jeremiego, co moim zdaniem jest luźnym odniesieniem do "Wielkiego złego drzewa" z Martwego Zła. Drugim takim nawiązaniem jest odcinek kiedy XANA stworzył klona Odda. Widmo XANY zaatakowało go dokładnie jak demon z Martwego Zła. Takich nawiązań znalazłem więcej podczas ogląania. Nie wiem może tylko ja tak myślę. Jakie jest wasze zdanie?

ocenił(a) serial na 10
mim1312

Fakt, ja umiem podać jeszcze 3. Tak więc chronologicznie:
-odcinek "Plaga"(11) - atak szczurów można potraktować jako nawiązanie do takiego jednego filmu, w którym... szczury masowo atakowały ludzi. Albo coś w ten deseń, widziałem tylko jego fragment.
-odcinek "Rój"(12) - atak stada pszczół/os/szerszeni. Nawiązanie do filmu pod tym samym tytułem.
-odcinek "Równoległa rzeczywistość"(24) - tu można się nie zgodzić, bo nawiązanie jest w sumie luźne i raczej ograniczone, ale chodzi mi o nawiązanie do Matrixa. Każdy chyba wie, co mam na myśli.

Maciejlyoko

Mi się wydaje, że cała ta bajka którą oceniam 1/10 jest jednym wielkim nawiązaniem do Matrixa.

mim1312

Hahahaha. Po pierwsze to Kod Lyoko został wydany o wiele wiele wcześniej (jeszcze ja byłam mała i to oglądałam ) niż Martwe Zło,którego premiera nastąpiła niedawno,więc nie ma sposobu aby autorzy tej bajki mogli inspirować się Martwym Złem którego w tamtych latach jeszcze nie było. Po drugie Martwe Zło to nie horror to najobrzydliwszy film który tylko psuje rozumy młodym nastolatkom. Powód? On nie straszy tylko obrzydza. Ale to nie miejsce na dyskusje na ten temat.
Pozdrawiam.

Alicjaf13

LOL... Martwe Zło - data premiery 1983 r., Kod Lyoko 2003... Dalszy komentarz zbędny...

ocenił(a) serial na 8
Alicjaf13

Jak Ci Martwe Zło z 1981 roku mogło wyjść później niż bajka która jest z 2003 roku????

mim1312

http://www.filmweb.pl/film/Martwe+z%C5%82o-2013-629476

ocenił(a) serial na 8
Alicjaf13

a ja o tym http://www.filmweb.pl/film/Martwe+z%C5%82o-1981-30709

mim1312

Ahm,Dobra. Przepraszam mój błąd.

ocenił(a) serial na 7
mim1312

Ogólnie nawiązania fajne, ale prawda jest taka, że od biedy można wiele scen brać jako nawiązanie do czegoś.
Ale pozdrawiam, bo sam lubię szukać intertekstualności w utworach kultury :)

użytkownik usunięty
mim1312

I jeszcze Obcy...