Czy Wam też Łódź przedstawiona w tym serialu wydaje się (wbrew obiegowej opinii) śliczna? Z kimkolwiek bym nie rozmawiała mówi, że Łódź jest straszna... Nie wiem czy to kwestia umiejętności scenarzystów czy rzeczywiście tam jest tak ładnie :)
Praktycznie każde miasto da się dobrze lub źle pokazać. Nie tylko Łódź. Taki Nowy Jork czy Paryż również. ;)
Bo w większości o Łodzi wypowiadają się osoby, które nigdy nie były w tym mieście, a opinie o niej budują na podstawie tego, co gdzieś tam kiedyś usłyszeli.
Łódź ma specyficzny klimat. To nie jest miasto w typie Krakowa, w którym zakochują się wszyscy lub przynajmniej większość. Łódź to miasto, które trzeba poznać, żeby je polubić. Ale naprawdę można może się podobać. A te wszystkie miejsca pokazane w serialu naprawdę istnieją i rzeczywiście tak wyglądają.
No i wyglądają całkiem nieźle, rzec można - czyli raczej autentycznie... Jedne piękne, inne mniej - jak wszędzie.
A Łódź, to jest generalnie, niestety! obskubana i stąd te różne zaniedbania.
Oprócz tego serialu ukazującego miasto Łódź, dobrze byłoby obejrzeć film zrealizowany przez ambitnych młodych łódzkich zapaleńców sztuki filmowej, pt: "ŁÓDŹ OBSKUBANA" - tylko spróbujcie to skądś zdobyć. A jak zdobędziecie to się tu pochwalcie - niechaj i inni zobaczą ten ciekawy film amatorski, ale za to ambitny i mądry.
(p.s: zarządowi komisarycznemu, czyli komisarzom 'ludowym' [czytaj: politrukom] raczej nie podobał się autentyzm tego filmu i kreatywna -humorystyczno-satyryczna- fantazja z jaką kultura w Łodzi i jej różne dzieje, perypetie, została przedstawiona. No cóż... prawda w oczy kole... Niech ktoś go też doda do bazy filmwebu.)
firletka_11 ja jestem mieszkanką Łodzi od 10 lat (wcześniejsze 17 mieszkałam w Zgierzu, więc rzut kamieniem od Łodzi) i stwierdzam, że film zmontowany jest tak by ukazać Łódź jako piękne i zadbane miasto, ale przejdźmy się np. ulicami Limanowskiego, Wschodnią, Włókienniczą, Kilińskiego - zupełnie inny świat. Serial pokazuje uroki ulicy Piotrkowskiej, Manufaktury, a gdzie prawdziwa Łódź, szare, zniszczone kamienice, bezdomni "odpoczywający" przy fontannie na Placu Wolności?
Ale czy uważasz, że tylko Łódź ma brzydkie miejsca? Większość miast ma takie swoje ulice Limanowskiego czy Wschodnią. Piękna Praga, gdy przejdziemy się dalej od centrum, również ma obskurne budynki. W zachwycającym Wilnie po zmroku niektórymi ulicami bałam się chodzić - wyglądały bardziej przerażająco niż te wymienione przez Ciebie łódzkie. Jednym z niewielu absolutnie zachwycających miast jest moim zdaniem Barcelona. Ale to już inna bajka ;)
Zapewne odzywa się we mnie jakiś tam lokalny patriotyzm, ale ja naprawdę lubię Łódź i uważam, że ma ogromny potencjał i niesamowity klimat. I wcale nie jest taka brzydka.
Olaboga, no wiadomo, że w serialach się nie pokazuje najbrzydszych zakątków miasta (chyba, że jest taka potrzeba). Tak jak w serialach kręconych w Warszawie nie pokazuje się Pragi, Krakowie - Zabłcoia, Wrocławiu - Nadodrza, tak w "Alexie" nie ma Kilińskiego.
Ja akurat jestem z Łodzi i uważm, że Łódź jest ochydna i znam wielu Łodzian, którzy tak uważają, więc nie wypisuj takich bzdur typu, że to tylko ci co w Łodzi nigdy nie byli tylko słyszeli tak uważają.
Każde miasto da się ukazać z ładniejszej, bądź też brzydszej strony. W Łodzi się urodziłam i mieszkałam tam przez 19 lat, dopiero od kilku lat mieszkam gdzie indziej, ale nadal bywam tam kilka razy w miesiącu. I to miasto różni się drastycznie od innych dużych polskich miast - historia, klimat, zabytki. Niestety, o ile miasta takie jak Warszawa, Poznań, Wrocław itd. dynamicznie się rozwijają, mają jakieś pomysły i w miarę sensowe inwestycje, to Łódź jest zaniedbana i się rozpada. Naprawdę, potrzeba kogoś, kto będzie miał jakiś plan i będzie go konsekwentnie realizował... To miasto ma tak wielki, niewykorzystany potencjał...
Ale skoro ma potencjał to czemu nie jest on wykorzystywany? Nie rozumiem chyba prezydentowi łodzi zależy żeby jego miasto było zadbane i korzystnie wyglądało.... Nie rozumiem, ale może nie dane mi jest ;/ w sumie to Polska, wszystkiego można się spodziewać.
Właśnie to bardzo ciekawe jest, bo w sumie, to Zdanowskiej chyba na tym nie zależy i podobno łódź na nic nie ma kasy. W zimę była afera, że np. latarnie zapalają dopiero po jakimś czasie, bo oszczędzają dzięki temu. Ale już projekty budowy tunelu na pociągi pod całą Łodzią, potem jakąś koleją dojazdową, stacją przesiadkową tramwajów, kolejnym stadionem są planowane. I pewnie połowa z tego nie wyjdzie. A tymczasem drogi w Łodzi są tak dziurawe, brakuje parkingów, infrastruktura się rozpada, a Pietryna już nikogo nie przyciąga. Dobrze, że Manufakturę odnowili, bo w sumie jak na razie żadne warszawskie centrum handlowe tak mi się nie spodobało. No i może uda im się odnowić te tereny EC 1.
W Łodzi przydałby się jakiś prezydent miasta niezależny, nie z jakiejś partii. Poprzedni został odwołany, są już zbierane podpisy pod kolejnym odwołaniem.. Łódź jest naprawdę specyficznym miastemXD
Zgadzam się! Łódź jest specyficzna. Ja mieszkam tam dopiero 4 lata ale zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. Jest mnóstwo zaniedbanych wręcz zrujnowanych ulic. Jednak gdyby tak zabrać się za renowacje tych ślicznych zabytkowych kamienic i popracować nad ulicami, parkingami itd. to dopiero to miasto by błyszczało. Po za tym w serialu powinni pokazać też te "ciemne uliczki" ;) było by mroczniej :D
Jestem mieszkańcem Łodzi i niestety stwierdzam, że Łódź jest jak Ty to nazwałaś śliczna ale tylko na ekranie telewizora.
Łódź teraz w brew pozorom pięknieje,a to że jest zaniedbana to tylko i wyłącznie wina poprzednich prezydentów ,którzy nigdy niedbali o nasze miasto tylko o siebie i o swoje potrzeby p.Zdanowska jaka jest taka jest ,ale planuje dużo i widać że robi coś w tym kierunku a nie jak poprzedni prezydent p.Kropiwnicki,tylko bąki zbijał i nic nie robił,no może po za myciem Piotrkowskiej (bo tylko wtedy zrobił coś pożytecznego i oczywiście było o nim głośno). Cieszę się,że jakiś serial w końcu powstał w Łodzi.Mieszkam tu całe życie i widziałam mnóstwo pięknych miast i państw ,które tez mają niezbyt ciekawe rejony np.Warszawska Praga lub moje ukochane miasto Paryż , ale Łódź też ma swój klimat i są w tym "brudnym,obdrapanym mieście" miejsca które warto zobaczyć np.cmentarz na Ogrodowej lub inne miejsca na przykład Młynek lub spokojna i bardzo ładną dzielnicę Dąbrowa.
Pewnie, Łódź ma swoje zalety, ma ładne zakątki, ma swój klimat ale na tle innych miast wypada niestety kiepsko. To jest moja subiektywna opinia ale rozmawiałem z wieloma ludźmi przyjezdnymi o ich wrażeniach z pobytu w Łodzi i większość wypowiedzi była negatywna (mówimy tu o aspekcie wizualnym). Można kochać to miasto za swój klimat ale na to potrzeba czasu żeby poznać ten klimat więc uroki znane są tylko mieszkańcom którzy dobrze znają miasto a na pierwszy rzut oka wrażenia nie robi. Brakuje ładnego opakowania. Łódź można porównać do człowieka nieobdarzonego urodą ale za to z pięknym wnętrzem. Bez prezencji ale jak poznamy pokochamy.
Tak wszyscy narzekają na Kropiwnickiego, ale to za jego kadencji powstała Manufaktura, Fala, Port, Atlas Arena... A co robi Pani Zdanowska? Czy ktoś słyszał o jakiejś większej inwestycji nowego prezydenta? Rządzi już 1,5 roku, a jedynym jej osiągnięciem póki co są większe dziury na drogach ;) Niestety... jak ktoś już tu chyba wspomniał największą bolączką Łodzi jest brak dobrego gospodarza.
Do olgaalex i filaretka_11: widzę, że jesteście zwykłymi agitatorami swoich partii. Zarówwno Zdanowska jak i Kropiwnicki to nieudacznicy, podobnie jak i ich poprzednicy. Ci dwoje jedynie o co dba to o swój P.R. Co więcej oboje są szkodliwi i niebezpieczni ze wzgłedu na swoje plany prywatyzacyjne: wodociągów- Zdanowska, MPK- Kropiwnicki.
Do olgaalex:
1. Cmentarz na Ogrodowej jest znakomitym przykładem jak miasto "dba" o swe zabytki.
2. A co za różnica, gdzie taki gniot powstaje. Łódź ma powody do dumy z filmów i seriali, które kiedyś w Łodzi powstawały z "Ziemią Obiecaną" na czele. Ostatni dobry film jaki kręcono w Łodzi to "Kroll" (1991). Obecnie wszystkie polskie filmy i seriale to dno.
Do filaretka_11:
1. Jedynie Atlas Arena to przedsięwzięcie miejskie, pozostałe: Manufaktura, Fala, Port to przedsięwzięcia prywatne, a ceny na Fali to czysty bandytyzm, tylko dla bagaczy, nawet za zostawienie kurtki lub butów w szatni pobierane są opłaty.
2. Największym "osiągnięciem" prezydentury Kropiwnickiego jest spadek w rankingu z 2 po Warszawie na 3 po Krakowie co do liczby mieszkańców w Polsce (Łódź po odzyskaniu przez Polskę niepodległości w 1918 zawsze była 2)
3. Najtrwalszym pomnikiem prezdentury będzie to paskudztwo na na placu Dąbrowskiego przed Teatrem Wielkim, do tego bardzo drogie.
Tak dla ścisłości chcę przypomnieć, że Kropiwnicki nie zgadzał się na budowę Manufaktury. Jak został prezydentem próbował zrobić wszystko żeby inwestycja nie powstała. Później lansował się na imprezach noworocznych. Manufaktury na pewno nie można jemu przypisać.
Łódź to bardzo ładne miasto. Nie wqiem czy ludzie tutsj się wypowiadający znają sie na temacie, ale to miasto z najpękniejszą secesją, kamienice są cudowne, pięknie zdobione, najdłuższy deptak, niezliczona ilość zabydtowych budowli. Niestety miasto nie ma gospodarza, piękne budynki często są zaniedbane. Jednak to się baaardzo zmiania, coraz więcej remontów. MIasto ma potencjał.
Są w Łodzi piękne miejsca. Mam nadzieję, że dzięki temu serialowi, choć kilka osób przestanie powtarzać bzdury, że Łódź jest taka strasznie brzydka. Jedźcie i zobaczcie sami :)
Studiuję w Łodzi i gdy tu przyjechałem, również podzielałem obiegowe opinie o brzydkim, odrapanym i zniszczonym mieście. Jednak gdy ją poznałem i wiele razy musiałem wędrować po centrum, to stwierdzam, że jest przepiękna ale zaniedbana - gdyby nie burzliwa historia naszej ojczyzny Łódź byłaby jednym z najładniejszych polskich miast.
Dokładnie, jest strasznie zaniedbana, te wszystkie piękne kamienice poobdrapywane, nawet na Piotrkowskiej. Tam jest tylko kilka odnowionych, z czego większość tych, które mają właściciela, te należące do miasta w ogóle są nietknięte, mało tego jedna została wyburzona. Podobno miał tam stanąć pomnik, ja jakoś żadnego nie widzę.