1. W czwartym odcinku Sobel przywozi zaopatrzenie i mowi do Malarkiego, ze tym razem mu sie nie upiecze, w tle jest motor na ciezarowce. Nie zalapalem- to mial byc taki zarcik?
2. Sobel przywiozl zaopatrzenie a przeciez mial prowadzic szkole- czy znowoz dostal awans, w miejsce gdzie znow mniej przeszkadzal?
1. Bo ten motor wcześniej ukradli z magazynów armii jeszcze we Francji. Udało mi się nawet go przemycić na statek do Anglii. Sobel domyślił się, że musieli go ukraść. W książce jest to szerzej wyjaśnione.
Dzieki! W filmie mi to albo calkiem umknelo albo zabraklo jedenj czy dwoch scen. Chyba w koncu przeczytam te ksiazke :D
Zdecydowanie warto. Dopiero po jej przeczytaniu dotarło do mnie jak doskonały jest ten serial.
Ja zwykle jednak wyzej cenie ksiazki, wiec po przeczytaniu malo ktora adaptacja filmowa mi sie podoba. A jak przeczytam to pewnie stwierdze, ze ten serial nie jest tak dobrze zrobiony jak mi sie wydawalo :).
2. W tamtym czasie Sobel rzeczywiście woził zaopatrzenie z portów na plażach normandzkich. Szkoła była stworzona przed desantem w Normandii i Sobel miał tam przygotowywać do skoku różne służby dywizji, ogólnie nie spadochroniarzy. Widocznie po Normandii taka szkoła już nie była potrzebna i ją rozwiązano.