Koniec defilady

Parade's End
2012
7,3 3,4 tys. ocen
7,3 10 1 3438
Koniec defilady
powrót do forum serialu Koniec defilady

Widziałam pierwszy odcinek w oryginale z BBC i teraz chcę kupić polskie wydanie DVD, żeby obejrzeć resztę (angielski tam jest jednak dla mnie trochę za trudny, żeby kupić oryginał).
Angielskie wydanie trwa 287 minut (5 odcinków, każdy niecałą godzinę). Znalazłam informację, że polskie wydanie trwa 270 minut (3 odcinki po 90 minut), nie mylę się? Czy w takim razie nasza wersja jest jakaś okrojona?
Szukając czegoś na ten temat znalazłam pierwszy odcinek z polskim lektorem (nie jest to Janusz Szydłowski, bo to on chyba czytał na polskim BBC) i jest w nim wycięta między innymi scena na wozie w której Christopher i Valentine cytują Romea i Julię oraz cała rozmowa w trakcie wschodu słońca. Dziwne.
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby jakaś dobra dusza podzieliła się swoją opinią na temat DVD i rozwiała moje wątpliwości.

ocenił(a) serial na 8
HiddenStone

Polskie wydanie DVD rzeczywiście jest okrojone, nie ma tam paru scen. Może i nie były niesłychanie ważne, ale szkoda. Jeśli chodzi o mnie to nie podoba mi się też polski lektor (zawsze możesz pozostać przy napisach).