PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=392156}

Konwój PQ-17

Convoy PQ-17
2004 -
5,1 235  ocen
5,1 10 1 235
Konwój PQ-17
powrót do forum serialu Konwój PQ-17

Skończyłem oglądać ten serial w 8 częściach.
To co mogę powiedzieć o tym filmie to:
-20% prawdy
-40% półprawdy (a ta jest podobno gorsza od kłamstwa).
-40% kłamstwa
Jeżeli chodzi o techniczną realizację to jest kiepska, ale to można zrozumieć.
Nie mogę natomiast wybaczyć propagandowego stylu filmu, rodem z lat komunizmu.
Wszystkowiedzący Rosjanie, głupi Anglicy(choć tu przyznaję rację, że rozproszenie konwoju PQ-17 było "jawnym morderstwem" jak po latach określili to brytyjscy historycy).
Tak naprawdę, to bliska eskorta została z konwojem(prawda, że zawróciły krążowniki i niszczyciele Royal Navy zostawiając konwój na pastwę U-Bootów i Luftwaffe przez głupią i zbrodniczą decyzję pierwszego lorda morskiego sir Dudley Pound.).Tak na marginesie to wtedy cierpiał na guza mózgu i zmarł w następnym roku.

Bohaterstwo Rosjan w konwoju jest b. wątpliwe.
Postępowanie załóg U-bootów przedstawione na filmie nie miało miejsca- chodzi o strzelanie do rozbitków, zginął tylko jeden kapitan ze statków handlowych- spadając z burty do szalupy i łamiąc sobie kręgosłup.
Najlepsze jest to, że do jednej szalupy z rozbitkami, która dryfowała 19 dni ruska catalina zrzuciła kilka porcji prowiantu do morza i odleciała w siną dal nie przysyłając żadnej pomocy, dopiero U-boot , który wynurzył się obok rozbitków dał im kompas, jedzenie itd.
To są meldunki ocalałtch załóg Anglików a nie moje wymysły.
Poczytajcie książki o konwojach arktycznych niezależnych autorów .
Najlepsze na koniec:
Na dno z konwojem PQ-17 poszło podobno uzbrojenie całej armii (tak było).
Zostało zatopionych prawie 30 statków z tym sprzętem.
W całej historii konwojów arktycznych zatopiono 58 statków(większość w nieszczęsnym 17) a wysłano ponad 880.
Więc ile uzbrojenia dostała Rosja. Do tego dochodzą transporty z południa przez Persję.

uzik9mm

Bardzo mnie interesuje skąd posiadasz tak wielką i pewną wiedzę, jaką tutaj prezentujesz. No offence, ale z większością tutaj poruszonych spraw się nie zgodzę niestety, co nie znaczy, że jestem przeciwny. :) pozdrawiam i polecam się zastanowić nad tym, iż historia nieraz płata figle i wiele spraw nigdy nie zostanie przedstawionych tak jak rzeczywiście wyglądały. Tyle :) Nie będę tutaj wchodził w szczegóły, liczę na to, że sam do nich kiedyś dojdziesz ;)

gerald

Człowieku. Pozcytaj np. szeroko dostępne na polskim rynku wspomnienia lub biografie dowódców U-bootów, alianckich marynarzy albo monumentalną dwutomową książkę Clay'a Blaira "Hitlera wojna U-bootów". To co napisał powyżej o rostrzeliwaniu marynarzy i losach konwoju to prawda i dobre dane. Sam sobie poczytaj.

uzik9mm

dzisiaj o 16:45 w telewizji PULS będzie FILM DOKUMENTALNY "Katastrofa konwoju PQ-17"
("PQ-17 An Arctic Conwoy Disaster", W. Brytania 2014)

dowódca brytyjski chorował na raka mózgu (rok później zmarł) a i tak jego decyzja jest "niezrozumiała"

dowódca wydał rozkaz o ucieczce zespołu krążowników - ale nic nie wspominał o niszczycielach

dowódca zespołu niszczycieli sam podjął decyzję o ucieczce niszczycieli

prowadzący program wyjaśnia, dlaczego załogi statków, które dotarły do Nowej Ziemi chciały tam zostawić swój ładunek:
bo płynąc do Murmańska czy Archangielska musiały wpłynąć w cieśninę o szerokości 30 kilometrów, w której zagrażały im Ubooty i bombowce Luftwaffe (startujące z Norwegii)