PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=833526}

Król

2020
7,5 20 tys. ocen
7,5 10 1 19645
6,5 26 krytyków
Król
powrót do forum serialu Król

Naprawdę próbowałem obejrzeć do końca 1 odcinek .... Aktorzy i reżyser naprawdę robili co mogli, ale na bazie takiego scenariusza nikt, nawet sam Kubrick nie mógł zrobić nic dobrego. Twardoch to taki Benny Hill polskiej literatury, myli pojęcia, nie zna historii, ale tworzy .... bo lubi :) Bereza nie była więzieniem dla dzieciaków z bojówek, Liga Morska i Rzeczna nie miała w planach podbojów kolonialnych ..... i tak można wymieniać.

Naprawdę szkoda tych środków, takich aktorów .... można była wybrać jakiegoś porządnego autora, a nie Benny "Twardocha" Hilla.

ocenił(a) serial na 7
krzysztofjaroszek

Organizacja utworzona 1 X 1918 roku z inicjatywy kontradmirała Kazimierza Porębskiego, jako Stowarzyszenie na Polu Rozwoju żeglugi \"Bandera Polska\", przekształcone następnie w Ligę Żeglugi Polskiej

"Polska organizacja społeczna powstała w 1930 r., jej pracami kierował generał Mariusz Zaruski.

Stawiała sobie za cel propagowanie zagadnień morskich wśród społeczeństwa II Rzeczypospolitej. Działała na rzecz rozbudowy floty morskiej i rzecznej. Postulowała polską ekspansję kolonialną w Afryce (np. uzyskanie Madagaskaru od Francji i oderwanie Mozambiku od Portugalii).

W 1934 r. wykupiła część brazylijskiego stanu Parana, gdzie założyła osiedle polskich kolonistów Morska Wola. W tym też roku podpisała umowę z Liberią o kolonizacji jej terytorium. W latach 30. XX w. prowadziła zbiórkę pieniędzy na Fundusz Obrony Morskiej czego rezultatem m. in. było zbudowanie okrętu podwodnego \"Orzeł\". Wydawała miesięcznik \"Morze\" i kwartalnik \"Sprawy Morskie i Kolonialne\". W 1939 r. liczyła prawie 1 mln członków. Liga Morska i Kolonialna zaprzestała działalności w roku 1939. "

ocenił(a) serial na 1
marekboehm

Wikipedię to ja znam, ale wykładu robić nie będę. Benny Hill polskiej literatury nie rozumie dlaczego morze w II RP było tak ważne. Cały nasz eksport szedł przez morze (Czechosłowacja blokowała), przez Konstancę był kłopotliwy, Polacy byli jak w potrzasku, bo Gdańsk, który 100 lat wcześniej był miastem polskim stał się demograficznie niemiecki. Dlatego zbudowano Gdynię i dlatego tak dmuchano i chuchano, aby Polacy interesowali się morzem. Dla Benny Hilla polskiej literatury to jednak temat nie do przeskoczenia.
Nie wiem jak można coś pisać nie mając pojęcia o takich podstawach. Jeśli ktoś nie daje rady z historią, to niech nie zabiera się za jej opisywanie, bo wyjdzie z tego Król, czyli obecnie synonim nieuctwa. To opinia tylko z pierwszego odcinka, który był tak kiepski, że zniechęcił mnie do reszty, no i do samego C+.

ocenił(a) serial na 7
krzysztofjaroszek

Ale w serialu nie jest poruszony temat eksportu ani gospodarki jako takiej. Nie ma tutaj wątku Gdyni/ Gdańska/dostępu do morza. Madagaskar jest raczej taką ciekawostką, która pokazuję imperialne zapędy i przy okazji nastroje społeczne tamtych czasow.

ocenił(a) serial na 10
krzysztofjaroszek

O co chodzi z tym wyliczaniem nieścisłości historycznych w Królu? To nie jest dokument. :) To serial na podstawie powieści inspirowanej faktami. Z tego co wiem, Twardoch nigdzie nie obwołuje się historykiem. Jest pisarzem beletrystyki.

Problem z Królem przypomina mi w pewnym sensie problem z The Crown - podobna próba mieszania fikcji z rzeczywistością. Może faktycznie tego typu produkcje powinny mieć na początku ostrzeżenie serial inspirowany faktami..