PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=833526}

Król

2020
7,5 20 tys. ocen
7,5 10 1 19529
6,5 26 krytyków
Król
powrót do forum serialu Król

No i mamy ''Króla'', a właściwie pierwszy odcinek, ale czy pozostanie on seriali Królem, na to pytanie trzeba jeszcze poczekać. Widać rozmach, dbałość o szczegóły, sporo inspiracji produkcjami ze świata, w tym jedną tak oczywistą, że w sumie pasowało by w tym miejscu bardziej dosadne słowo. Chodzi mi o nieobecną na kartach książki Szczepana Twardocha postać zabójczej lesbijki Stanisławy Tabaczyńskiej, żywcem wręcz pożyczonej z genialnego ''The Wire''. Charakterystyczny chód, niski wzrost, niełatwy do określenia wiek i płeć. Karnacja tylko nadwiślańska i strój zgodny z wymogami czasu i miejsca. Inna rzecz, że ta postać w którą wcieliła się Barbara Jonak wypada całkiem przekonująco, czego nie mógłbym powiedzieć o każdej którą miałem okazję zobaczyć w tej premierowej odsłonie serialu na podstawie książki Szczepana Twardocha, który nota bene jest tutaj scenarzystą. Ciekawie jak na razie wypadają Borys Szyc w roli psychopatycznego Radziwiłka, czy Michał Żurawiecki jako Shapiro, ale co do roli Arkadiusza Jakubika mam już mieszane uczucia, bo nie do końca czuć charyzmę jaką ta postać posiadać po prostu musi. Z kolei postać żony Szapiro, którą zagrała Aleksandra Piskuła jakby z innych czasów. Nie chodzi mi o urodę aktorki, bo ta jak najbardziej na miejscu, ale wspólne scenki, rozmowy z mężem, czy dziećmi wypadają sztucznie, w czym i dzieci też zasługa. Dialogi generalnie nierówne, a przez ekran przewija się dużo ciekawych, oryginalnych twarzy. Momentami jest chyba nawet trochę przesadnie - scena na Kercelaku to wręcz istne panoptikum.
Na ostateczne wnioski chyba jeszcze za wcześnie, choć mam wrażenie użycia zbyt grubej kreski - weźmy choćby wątek narodowców i efektowności za wszelką cenę, za którą nie koniecznie coś więcej idzie. Książki nie czytałem, więc być może moje oczekiwania nie do końca są na miejscu. Tak, czy inaczej mam nadzieję, że generalnie całość obierze kurs na coś w rodzaju ''Zakazane imperium'', a nie okaże się tylko dekoracją.

ocenił(a) serial na 10
sebastian99

Kto to jest Michał Żurawiecki?

reden

Żurawski oczywiście
Dzięki