W tym odcinku nastąpił zwrot akcji podobny do serialu Kruk . Nie czy to jest zrobione z premedytacją bo gra tam aktor grający Szapiro. Jednak ten zwrot akcji słabo wyszedł . Ten Staruszek faktycznie przypominał młodego Barensztajna a Szapiro ? Niekoniecznie. Braciak może jest jakimś krewnym Barensztajna ?
SPOILER POWIEŚCI To akurat schemat fabularny z książki Twardocha (Mosze jest narratorem powieści, który to pod sam koniec fabuły okazuje się fantazmatem starego Szapiro), wydanej w 2016 roku (Kruk to 2018), więc nie. Znając książkę od początku wiesz że to Szapiro, także w sumie props dla twórców, że dałeś się nabrać.
ja książkę czytałem, ale oglądając Janusza Gajosa w pewnym momencie pomyślałem, że chyba zmienili scenariusz i to rzeczywiście stary Bernstein, tak bardzo przypominał młodego Bernsteina ;)
SPOJLER
W książce śmierć Berensteina była bardziej przypadkowa, Szapiro został dźgnięty w okolice pośladka i "odruchowo" trafił młodego, a ten niefortunnie uderzył w krawężnik i zginął na miejscu; po wszystkim Szapiro rozpoznał kim jest ofiara, wyrzucił ciało i miał wyrzuty przez resztę życia.
W książce nie było postaci Braciaka. Ja stawiam po 6 odcinku, że w serialu jest z policji/służb i ściga Szapirę za przestępstwa na Żydach sprzed wojny lub czyiś krewny,
albo,
i tu nawiązanie do "Królestwa", ściga Szapirę za jego działalność w czasie wojny, za wysługiwanie się Niemcom (był policjantem w getcie)?
Inna sprawa, że w "Królu" i w "Królestwie" Szapiro nie znalazł się w Palestynie, wojnę i po wojnie żył w Polsce; w "Królestwie" to jeden z synów Szapiry przedostał się do Palestyny - jego matka i brat zginęli w obozie, a z ojcem nie utrzymywał kontaktów.
Ciekaw jestem jak rozwiną wątek z J. Gajosem i kim jest postać A. Nehrebeckiej (stara Ryfka?)
Ryfka na sto pro, ale pewnie serial do niemal końca będzie udawał, że to Emilia tudzież Ziębińska.
Co do postaci Braciaka, jak pewnie większość, stawiałam na syna Szapiro, ale z rozwiązaniem trzeba pewnie poczekać do ostatniego odcinka, tudzież myślę, że na koniec może czekać nas wielki cliffhanger, a tym enigmatycznym bohaterem (Dawidem?) twórcy przygotowują się pod zrealizowanie Królestwa (jeśli zostanie nakręcone to WOW- jak dla mnie to dużo lepsza powieść od Króla).
jak w książce było jeszcze inaczej to może w 7 odcinku będzie ta 3 wersja
a serial będzie grzebaniem po chorym łbie Janusza Gajosa
Jak można robić takie chore akcje jak przedstawienie 2 różnych wersji wydarzeń?
5 odcinków spoko, 4 i 5 nakręcały akcję, a tu w 6-tym taki klops...