Król (2020)
Król: Sezon 1 Król sezon 1, odcinek 6
odcinek Król (2020)

Król | odcinek 6

7,6 532  oceny
7,6 10 1 532
Król
powrót do forum s1e6

W tym odcinku nastąpił zwrot akcji podobny do serialu Kruk . Nie czy to jest zrobione z premedytacją bo gra tam aktor grający Szapiro. Jednak ten zwrot akcji słabo wyszedł . Ten Staruszek faktycznie przypominał młodego Barensztajna a Szapiro ? Niekoniecznie. Braciak może jest jakimś krewnym Barensztajna ?

ocenił(a) serial na 8
michalkuc1993

SPOILER POWIEŚCI To akurat schemat fabularny z książki Twardocha (Mosze jest narratorem powieści, który to pod sam koniec fabuły okazuje się fantazmatem starego Szapiro), wydanej w 2016 roku (Kruk to 2018), więc nie. Znając książkę od początku wiesz że to Szapiro, także w sumie props dla twórców, że dałeś się nabrać.

Puk_Puk

ja książkę czytałem, ale oglądając Janusza Gajosa w pewnym momencie pomyślałem, że chyba zmienili scenariusz i to rzeczywiście stary Bernstein, tak bardzo przypominał młodego Bernsteina ;)

michalkuc1993

SPOJLER

W książce śmierć Berensteina była bardziej przypadkowa, Szapiro został dźgnięty w okolice pośladka i "odruchowo" trafił młodego, a ten niefortunnie uderzył w krawężnik i zginął na miejscu; po wszystkim Szapiro rozpoznał kim jest ofiara, wyrzucił ciało i miał wyrzuty przez resztę życia.
W książce nie było postaci Braciaka. Ja stawiam po 6 odcinku, że w serialu jest z policji/służb i ściga Szapirę za przestępstwa na Żydach sprzed wojny lub czyiś krewny,
albo,
i tu nawiązanie do "Królestwa", ściga Szapirę za jego działalność w czasie wojny, za wysługiwanie się Niemcom (był policjantem w getcie)?
Inna sprawa, że w "Królu" i w "Królestwie" Szapiro nie znalazł się w Palestynie, wojnę i po wojnie żył w Polsce; w "Królestwie" to jeden z synów Szapiry przedostał się do Palestyny - jego matka i brat zginęli w obozie, a z ojcem nie utrzymywał kontaktów.

Ciekaw jestem jak rozwiną wątek z J. Gajosem i kim jest postać A. Nehrebeckiej (stara Ryfka?)

ocenił(a) serial na 8
Fiat_1000

Ryfka na sto pro, ale pewnie serial do niemal końca będzie udawał, że to Emilia tudzież Ziębińska.
Co do postaci Braciaka, jak pewnie większość, stawiałam na syna Szapiro, ale z rozwiązaniem trzeba pewnie poczekać do ostatniego odcinka, tudzież myślę, że na koniec może czekać nas wielki cliffhanger, a tym enigmatycznym bohaterem (Dawidem?) twórcy przygotowują się pod zrealizowanie Królestwa (jeśli zostanie nakręcone to WOW- jak dla mnie to dużo lepsza powieść od Króla).

Puk_Puk

C+ wykupił prawa do Królestwa, więc obstawiam drugą wersję

Fiat_1000

jak w książce było jeszcze inaczej to może w 7 odcinku będzie ta 3 wersja
a serial będzie grzebaniem po chorym łbie Janusza Gajosa

michalkuc1993

Jak można robić takie chore akcje jak przedstawienie 2 różnych wersji wydarzeń?
5 odcinków spoko, 4 i 5 nakręcały akcję, a tu w 6-tym taki klops...

ocenił(a) serial na 8
michalkuc1993

książki czytaj... Twardoch na pewno nie zarżnął tego zwrotu akcji z serialu, na który to się powołujesz...